Mikä lämpöpumppu säästää eniten ja mikä maksaa vähiten?

Lämmitys
Lämpöpumppuartikkeli 1
LämpöYkkösen IT- ja markkinointipäällikkö Matti Perkkiö pohdiskelee lämpöpumppujen tuomia säästöjä ja vertailee takaisinmaksuaikoja.

LämpöYkkösen IT- ja markkinointipäällikkö Matti Perkkiö pohdiskelee lämpöpumppujen tuomia säästöjä ja vertailee takaisinmaksuaikoja. 

Lämpöpumppuja on monenlaisia. Useimmille meistä lämpöpumpputekniikka ei ole kovin tuttua, koska yleensä lämpöpumppuja ostetaan vain 1-2 kertaa elämän aikana. Elämme naapurilta tai sukulaiselta saadun tiedon tai median luomien uutisotsikoiden varassa. Testasin juuri googlettamalla, enkä löytänyt yhtään juttua jossa vastattaisiin suoraan otsikon kysymykseen. Miksi asia on näin? Syy tähän on yksinkertainen. Lähes poikkeuksetta alan yritykset ovat keskittyneet toimittamaan pääasiassa yhtä lämpöpumpputyyppiä – maalämpöpumppua, ilmalämpöpumppua tai ilma-vesilämpöpumppua. Tästä johtuen myös asiakkaalle kerrotaan että: ”se lämpöpumppu mitä me edustamme, on paras”. Yleensä jopa niin, että sitä tiettyä lämpöpumpputyyppiä on tarjolla vain yksi merkki ja juuri se merkki on paras.

Lämpöpumpuilla voidaan leikata pumpputyypistä riippuen 30-70% lämmityskuluista. Se on paljon verrattuna moniin muihin energiansäästövaihtoehtoihin, kuten ikkunaremontti, seinien ja katon lisäeristäminen tai hehkulamppujen vaihto led-valoihin. Näillä energiansäästöratkaisuilla voi keskimäärin vähentää kodin lämmityskustannuksia 5-30%, riippuen vaihtoehdosta.

Käyn tässä blogissa lyhyesti läpi 3 yleisintä lämpöpumpputyyppiä, mitä ne maksavat ja miten paljon ne säästävät lämmityskuluissa ja mikä niiden keskimääräinen takaisinmaksuaika on. Tarkennuksena vielä, että puhun tässä blogissa uusimmista tekniikoista, en niistä, jotka on asennettu 5 tai 10 vuotta sitten. Tekniikka on nimittäin mennyt huimasti eteenpäin ja on aika karistaa vanhat ”kaupunkilegendat” pois tässä vaiheessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilmalämpöpumppu, säästöä 30%

Ilmalämpöpumppu on lämpöpumpuista edullisin ja yksinkertaisin järjestelmä. Ilmalämpöpumppuja asennetaan vuosittain noin 40 000. Se sopii käytännössä jokaiseen kotiin, koska se on lisälämmönlähde, ei päälämmitysjärjestelmä. Ilmalämpöpumppu käyttää hyväkseen ulkoilman sisältämää lämpöenergiaa ja puhaltaa lämmön seinälle sijoitettavan sisäyksikön kautta sisäilmaan. Lämmityksen lisäksi ilmalämpöpumpuilla voidaan viilentää, suodattaa ilman epäpuhtaudet ja pienhiukkasia ja takkatoiminnon avulla levittää takan tai muun lämmönlähteen tuomaa lämpöä laajemmalle alueelle. Sitä voi käyttää myös esimerkiksi varaston tai vapaa-ajan asunnon lämpötilan ylläpitämiseen.

Ilmalämpöpumpussa on erittäin tärkeää että se huolletaan säännöllisesti (kuukausittain) ja että sitä käytetään oikein. Asentajan antama käyttöopastus on ehdottomasti vaadittava asia, kun olet ostamassa ilmalämpöpumppua. Hyvän ilmalämpöpumpun lämmitykseen saa asennettuna noin 1800-2500 eurolla. Oikein mitoitettu, huollettu ja käytetty ilmalämpöpumppu pienentää lämmityskustannuksia öljy- tai sähkölämmitystaloissa noin 30%.

Ilma-vesilämpöpumppu, säästöä 50%

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilma-vesilämpöpumppu on kehittyneempi versio ilmalämpöpumpusta. Se hyödyntää ilmalämpöpumpun tavoin ulkoilman lämpöenergiaa, mutta käyttää sitä sekä käyttöveden että lämmitysveden lämmittämiseen, vähän tuotemerkistä riippuen. Ilma-vesilämpöpumppu sopii kaikkiin vesikiertoisiin kiinteistöihin; myös sellaisiin, joissa maalämpöä ei voida hyödyntää.

Ilma-vesilämpöpumpusta on puhuttu jo vuosia, mutta niitä on asennettu vain muutamia satoja vuodessa. Nyt määrä lisääntyy kovaa vauhtia, koska tekniikka on kehittynyt jo muutama vuosi sitten niin pitkälle, että se toimii luotettavasti myös Pohjolan olosuhteissa. Ilma-vesilämpöpumpun suosiota lisää se, että sen hinta asennettuna (noin 10 000¤) on edullisempi kuin maalämpöpumpulla. Oikein mitoitettu ja asennettu ilma-vesilämpöpumppu säästää lämmityskustannuksiasi noin 50%.

Maalämpö, säästöä 70%

Maalämpöpumppu on lämpöpumppujen kuningas ja sitä asennetaan Suomessa vuosittain noin 10 000:een kotiin ja kiinteistöön. Maalämpö ottaa lämpöenergiansa maasta, vedestä tai kalliosta.  Yli 95% lämpöpumpuista ottaa energiansa kallioon poratusta kaivosta, jonka syvyys on yleensä noin 100-200 metriä. Lämpö kerätään kaivosta keruuputkiston. Maalämpöpumppu lämmittää ilma-vesilämpöpumpun tavoin sekä lämmitys- että käyttöveden. Maalämpöpumpun, asennuksen ja porakaivon kustannus on uudiskohteissa keskimäärin 15 000¤ ja saneerauskohteissa noin 20 000¤ luokkaa, koska saneerauskohteissa laitteet ovat keskimäärin tehokkaampia ja myös vanhan lämmityslaitteiston purku sisältyy hintaan. Sähkö- ja öljylämmityskohteissa oikein mitoitetulla maalämpöjärjestelmällä voidaan saavuttaa jopa 70 % kustannussäästöt energian kulutuksessa. Se tarkoittaa yleensä noin 2000¤ pienempiä lämmityskustannuksia vuositasolla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lämpöpumppuartikkeli 2

 

Säästöpotentiaalin kartoitus kannattaa antaa ammattilaiselle

Yllämainitut säästöt voidaan saavuttaa lähinnä öljy- ja sähkölämmityskohteissa, joissa säästöpotentiaali on korkein. Säästö riippuu myös erittäin paljon kohteesta ja sen asukkaista. Lähtökohtaisesti suosittelen aina käyttämään ammattilaista paikan päällä ja pyytämään tältä selvityksen siitä, mikä säästöpotentiaali on juuri teidän kodissanne. On ymmärrettävää, jos koti on lämmitetty pelkästään omasta metsästä hakatuilla ”ilmaisilla” klapeilla, tällöin sähkönkulutus kasvaa lämpöpumpun asennuksen jälkeen. Moni siirtyykin lämpöpumppuihin myös sen takia, että käyttö on vaivatonta. Joka tapauksessa lämpöpumpuilla on huima energiansäästöpotentiaali, jota on mahdollista hyödyntää vielä noin 1 000 000 kotitaloudessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: http://blogi.myyasuntoni.fi/blog/2014/12/15/mika-lampopumppu-saastaa-eniten-ja-mika-maksaa-vahiten/