Mikä on rakennuksen energiatodistus?

Yleinen
Energiatodistusta tarvitaan asunnon tai pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Se sisältää myös toimenpide-ehdotuksia rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseksi. Lue lisää!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2023

Rakennuksen energiatehokkuusluokka (A-G) perustuu rakennuksen ominaisuuksiin ja rakennuksen käyttö on todistuksen laadinnassa vakioitu. Vertailussa on siten vain itse rakennus eivätkä sen käyttäjät erilaisine käyttötottumuksineen.

Energiatodistuksen laatii aina pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Olemassa olevan talon energiatodistusta laadittaessa todistuksen laatija tarkistaa paikan päällä rakennuksen rakennusosat ja talotekniset järjestelmät sekä niiden kunnon ja säästömahdollisuudet.

Tietojen perusteella laatija laskee todistukseen rakennuksen energialuokan. Nykyisen käyttäjän toteutunut ostoenergian – sähkön, öljyn, kaukolämmön, puun, pelletin jne. – kulutus ilmoitetaan energiatodistuksessa, mikäli se on tiedossa.

Myös ehdotus energiatehokkuuden parantamiseksi

Laatija kirjaa energiatodistukseen myös toimenpide-ehdotuksensa rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseksi. Rakennuksen ostajan tai vuokraajan kannattaa vaatia energiatodistus nähtäväksi, jotta hän saa kattavaa tietoa rakennuksesta ja sen säästömahdollisuuksista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kesäkuun alusta alkaen energiatodistus on tullut esittää myynnin tai vuokrauksen yhteydessä asuinkerrostaloille sekä vuonna 1980 tai sen jälkeen käyttöön otetuille pientaloille. Vanhemmat eli ennen vuotta 1980 käyttöön otetut pientalot tulevat lain piiriin vasta 1.7.2017.

Lisätietoja veloituksetta Motivan energiatodistusneuvonnasta: www.motiva.fi/energiatodistus. Neuvontaa saa myös puhelimitse kahdesti viikossa: puhelinpalvelu auttaa tiistaisin ja torstaisin klo 9-12 numerossa 0424 281 291. Kysymyksen voi lähettää myös sähköpostitse: energiatodistus@motiva.fi.