Miksi mönkijä hankitaan?

MökkiPiha

Mönkijä hankitaan pääosin hyötytarkoitukseen ja myös mukavaan vapaa-ajanviettoon – onhan maassamme runsaasti metsiä, metsäautoteitä, maaseutua ja kesämökkejä. Lisäksi suomalainen luonne on aktiivinen ja ahkera, joten hommia ja tekemistä halutaan. Rinnakkain istuttavat ja hytilliset mönkijät valtaavat markkinoita nopeaan tahtiin.

Addu-teksti

Suomessa on todella laajat käyttömahdollisuudet mönkijöille. Meillä on lähes 120 000 kilometriä metsäautoteitä, lähes 500 000 kesämökkiä, noin 26,3 miljoonaa hehtaaria metsää (4,6 ha / asukas) ja n. 740 000 yli 2-hehtaarisen metsäalueen omistajaa, noin 2,5 miljoonaa hehtaaria peltoa ja noin 68 000 maatalousyritystä. Suomalaisen rakastavat luontoa ja ulkoilmatekemistä, meistä noin 300 000 harrastaa metsästystä, pari miljoonaa tykkää kalastamisesta ja saman verran marjastaa tai sienestää. Myös hevostallien ja hevosharrastajien määrä on ollut viime vuosina kasvussa.

2014-lahella-sydanta-puolukatMönkijät myös ammattikäyttöön

Myös ammattikäyttäjät huomasivat mönkijöiden tarpeellisuuden nopeasti. Ensimmäiseksi palo- ja pelastuslaitokset huomasivat, kuinka tarpeellinen mönkijä oli heidän tehtävissään. Myöhemmin mönkijää käyttäviksi asiakkaiksi on tullut sähköyhtiöitä, kaivosyhtiöitä, kuntia ja kaupunkeja sekä puolustusvoimat. Mönkijät ovat yleistymässä voimakkaasti myös uusille aloille, kuten kiinteistöhuoltoihin, urheilukenttien huoltoihin ja tutkimuslaitoksille.

Mönkijä ympärivuotisilla telamatoilla varustettuna korvaa jopa moottorikelkan useissa tehtävissä. Mönkijän etuna on sen helppo kuljetettavuus peräkärryllä, mönkijään ketteryys ja etenevyys maastossa sekä sen suhteellinen edullisuus. Esimerkiksi Big Boss on eri maiden puolustusvoimien, rajavartiostojen, pelastuslaitoksien ja muiden ammattikäyttäjien kovassa käytössä ympäri maailmaa.

2014-lahella-sydanta-militaryPolaris-mönkijöiden menestystarina

Kiinnostava tuote, mutta missä näillä saa ajaa? Tästä Polariksen asiakkaiden usein esittämästä kysymyksestä alkoi traktorimönkijöiden kehitys ja suosio.

– Onnistumisen edellytys oli myös, että jälleenmyyjiemme ja huoltopisteidemme oma innostus ja ammattitaito tuotteista piti olla huipputasolla. Aloimme järjestää säännöllisesti vuosittain Polaris Pro Camp ”Polaris-ammattimies” -koulutuksia, joissa ajoimme ja käytimme tuotteitamme mahdollisimman paljon niiden omassa ympäristössään, Brandt-Polaris Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Tikkanen kertoo.

Polaris on maailman ja myös Suomen myydyin mönkijämerkki.

– Olemme toimittaneet Suomeen jo lähes 40 000 Polaris-mönkijää vuodesta 1994 lähtien, Tikkanen sanoo.

Miksi Polaris on niin suosittu? Polaris-tuotteiden edut menestykseen ovat erinomaiset ajo-ominaisuudet, markkinoiden parhaaksi todettu nelivetotekniikka, reilut veto-ja kuormauskyvyt, turvallinen, mukava ja helppo ajettavuus ja urheilullinen suorituskyky. Myös Polariksen tarjoama lisävarustevalikoima ja erittäin laaja ja monipuolinen mallisto on suosion takana.

Polaris-tuotteiden onnistuneista ominaisuuksista kertoo myös kymmenet testivoitot ja erikoismaininnat.

– Olemme erittäin ylpeitä esimerkiksi 4×4 Maailman myöntämästä lausunnosta ”Polaris Sportsman 570 Forest EUT on Suomen paras mönkijä” ja muista lukuisista testivoitoista, viimeksi tänä vuonna, Tikkanen iloitsee.

2014-lahella-sydanta-pro-campSuositut traktorimönkijät

Traktorimönkijät tulivat mahdollisiksi vuonna 2007, ja siitä lähtien mönkijöiden suosio on vain kasvanut. Asiakkaat eivät yleisesti halunneet ajaa mönkijöillään pitkiä asfalttitiematkoja vaan laillisesti lyhempiä siirtymiä paikasta toiseen. Traktorirekisteröinti mahdollisti sen. Koska traktorimönkijöiden käyttökustannukset ovat muutoinkin erittäin edulliset, niiden suosio on edelleen kasvussa. Suomessa on tällä hetkellä käytössä lähes 100 000 mönkijää ja vuosittainen uusien myynti on noin 6 500 kappaletta. 

Suomessa sataa usein joko vettä, räntää tai lunta. Polaris RZR/Ranger-mallit hytillä ja lämmityslaitteella jatkaa mönkijäkautta ympärivuotiseksi, satoi tai paistoi.

2014-lahella-sydanta-rangerHanki T-ajokortti

Uuden lainsäädöksen mukaan traktorimönkijät ovat jaettu kahteen eri maksiminopeusluokkaan. T1a- ja T3a-luokan traktorimönkijät saavat kulkea 40 km/h huippunopeutta ja T1b- ja T3b-traktorimönkijät 60 km/h huippunopeutta.

  • A-luokkien ajoneuvojen kuljetukseen vaaditaan T-ajokortti (15 v) tai B- ajokortti
  • B-luokkien ajoneuvojen kuljetukseen vaaditaan LT-ajokortti (15 v) tai C-ajokortti
  • Huomio! Kaikki B-luokan Polaris Sportsman 4×4 ja 6×6 -mallit on rekisteröity kahdelle ja Polaris Ranger -mallit 2–6 henkilölle.

Lue täältä, miten hankit T-ajokortin >.

Mönkijämaailma muuttuu ja kehittyy

Uusin suuntaus alalla on rinnakkain istuttavat mallit, joista useimmat myydään hyttivarustuksella ja lämmityslaitteella. Ne tarjoavat entistäkin enemmän tilaa, mukavuutta ja turvallisuutta. Polaris-mallisto tähän uuteen kasvavaan luokkaan erittäin laajan Ranger-malliston.

Ranger-mallistossa on tarjolla moottorivaihtoehtoina 570–1 000 cc EFI -suoraruiskutusbensiinimoottorit, dieselmoottori ja sähkömoottori. Lisäksi mallistossa on kaksi-, kolme-, neljä-, viisi- ja kuusipaikkaiset mallit (traktorirekisteröity kuudelle). Valittavissa on myös Ranger 6×6 -malli sekä urheilulliset RZR-mallit.

Rangerit sopivat erilaisilla hyttikokonaisuuksilla paremmin myös ympärivuotiseen käyttöön. Polaris Ranger -malleissa on lisäksi voimansiirrossa erikoisuutena 1×4-vetoalue, jolloin vain yksi takapyörä vetää. Se etuna on selvästi pienempi pyörien murto, jolloin maastoon jäävät jäljet ovat vähäisempiä. Turf 1×4 -vedon ansiosta myös laitteen kääntösäde on normaalia pienempi, mikä tekee mönkijästä ketterämmän. Myös renkaiden kuluminen on sen ansiosta pienempää.

Katso video –Ranger 570 EFI 4×4 -traktorimönkijä ja Pro Fit -hytti lämmittäjällä:


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

mönkijä mönkijät traktorimönkijä

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.polaris.fi/

Brandt-Polaris Oy maahantuo maailman suurimman mönkijävalmistajan Polariksen ATV-maastoajoneuvoja, moottorikelkkoja, varusteita ja tarvikkeita sekä Victory- ja Indian-moottoripyöriä.

Polaris on yhdysvaltalaisen Polaris Industriesin valmistama moottorikelkkamerkki. Valmistus alkoi vuosina 1955–1956 pienessä Roseaun kaupungissa Minnesotan osavaltion pohjoisosissa, missä yksi yrityksen suurimmista tehtaista sijaitsee vielä nykyäänkin.

Polaris kehitti 1980-luvulla moottorikelkkohinsa maailman ensimmäisen erillisjousituksen, jota käytetään jossain muodossa lähes kaikissa nykyaikaisissa moottorikelkoissa vielä nykyäänkin. Vuonna 1985 Polaris alkoi valmistaa ja markkinoida myös ATV -maastoajoneuvoja ja 1998 tuotevalikoímaan lisättiin Victory-moottoripyörät. Polaris Industries omistaa myös Indian Motorcycle yhtiön, joka on tunnettu yhdysvaltalainen moottoripyörävalmistaja. Polaris omistaa myös osia itävaltalaisesta KTM-moottoripyöräyhtiöstä.

Brandt-Polaris Oy kuuluu Otto-Brandt konserniin.

Tuupakantie 7C

FI-01740 Vantaa

tel. +358 (0)207 757 200, fax. +358 (0)9 878 2290

Puhelun hinta kiinteästä verkosta 8,21 snt/puhelu + 6,90 snt/min tai matkapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 16,90 snt/min.

Lue lisää: Brandt-Polaris Oy