MAINOS

Millä kotia kannattaa viilentää?

LämmitysTalo

Yöunet kärsivät ja ihmisiä jopa kuolee vuosittain kuumuuden vuoksi. Onneksi omakotiasujalla on valittavanaan useita eri viilennyskeinoja oloaan helpottamaan. Valitse listalta itsellesi sopivin!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kotikonsteilla alkuun

Kun kesähelteet saapuvat, kannattaa koti ensisijaisesti pyrkiä pitämään viileänä estämällä lämmön sisälle pääsy. Tämä onnistuu perinteisillä keinoilla:

  • Kaihtimet tai verhot (tai molemmat!) kiinni silloin kun aurinko paistaa ikkunaan
  • Ei oven tai ikkunan kautta tuuletusta kuumaan aikaan, vaan vasta illalla tai aikaisin aamulla
  • Ilmanvaihdon tehostaminen yöksi

Nämä toimenpiteet eivät aina riitä, jolloin viilennystä pitää tuottaa jotenkin. Mahdollisuuksia on useita.

Paikallista helpotusta

Pienimuotoiseen viilennykseen löytyy erilaisia laitteita. Pöytä- tai lattiatuuletin tuo helpotusta liikuttamalla sisäilmaa, mikä tuntuu iholla viilentävänä ilmavirtana, vaikka ei lämpötilaa alennakaan. Marketeista saa myös pieniä siirreltäviä sähkötoimisia viilennyslaitteita, joiden teho riittää kuitenkin vain hyvin pienen ilmamäärän jäähdyttämiseen, käytännössä yhden huoneen.

Kokonaisvaltaisemmat ratkaisut ovat kalliimpia, mutta lisäävät asumismukavuutta huomattavasti – ja voivat käyttökustannuksiltaan olla jopa edullisempia.

Ilmalämpöpumppuviilennys

Ilmalämpöpumpussa viilennys tuotetaan kokonaan sähköllä. Puhallin eli konvektori kierrättää sisäilmaa jäähdyttäen ja poistaen siitä kosteutta. Jäähdytystä ei yleensä suositella pidettävän päällä silloin kun talo on tyhjä, vaan vasta kun on tultu kotiin ja huomataan että sisällä on liian kuuma. Ilmalämpöpumppu sopii sekä avustamaan lämmityksessä leudommilla keleillä, että viilentämään kesäkuumalla, esim. suorasähkölämmitys- tai öljylämmitystaloissa.

”Ilmaisviilennys” eli viilennys maalämpöpumpulla 

Maalämpöpumppu paitsi lämmittää asuintilat ja käyttöveden vuoden ympäri, niin sen avulla voi ja kannattaa myös viilentää! Maaviilennys on käyttökustannuksiltaan edullisin viilennysratkaisu. Se on myös erittäin turvallinen, helppo ja energiatehokas ratkaisu. Koska maaviilennyksessä viileys saadaan maalämpökaivosta, on sähkön tarve hyvin pieni. Maalämpökaivossa lämpötila on vain muutamia asteita, mikä riittää hyvin talon ja käyttöveden lämmittämiseen ympäri vuoden ja sopii kesällä viilentämiseen. Sähköä tarvitaan vain pienten kiertovesipumppujen ja sisätiloissa olevan puhaltimen pyörittämiseen. Siksi maaviilennystä kutsutaan myös ilmaisviilennykseksi. Maaviilennys onkin käytännössä lähes ilmaista sen jälkeen, kun laitteisto on hankittu. Tämän lisäksi nesteeseen sisäilmasta kerätty lämpö siirtyy maalämpökaivossa takaisin maaperään parantamaan seuraavan talven lämmityksen hyötysuhdetta!

Cool-IN on viilennysjärjestelmä, joka toimii täydellisesti yhteistyössä NIBE maalämpöpumppujen kanssa. Erittäin hiljainen puhallin siirtää viileyden sisätiloihin ja poistaa samalla kosteutta sisäilmasta.

Tehokas viilennys ilma-vesilämpöpumpulla 

Myös ilma-vesilämpöpumppua voi – ja kannattaa – vesikiertoisen lämmityksen lisäksi käyttää tehokkaaseen viilennykseen, jolloin ei tarvita toista kompressorilaitetta. Viilennyksessä se kerää kodin sisäilmasta lämpöä ja puhaltaa sen ulos. Cool-IN viilennyksessä ilma-vesilämpöpumpun toiminta on siis tavallaan päinvastainen lämmitykseen nähden. Viilennys siirtyy sisätiloihin puhaltimella, kuten maaviileässäkin. Sisätilat pysyvät tasaisen viileinä ja raikkaina, ilmankosteus vähenee ja huoneilma raikastuu. Koska lämpöpumpun ulkoyksikkö on niin tehokas, voi suuressa talossa samaan viilennysjärjestelmään liittää useampia puhaltimia.

Miksi Cool-IN?

Cool-IN järjestelmän asennus on helppoa ja nopeaa. Energiatehokkaana se on taloudellinen pitkäaikaisessakin käytössä ja sillä tuotettu viilennys on tasaisempaa ja huomattavasti miellyttävämpää kuin satunnaisesti käytetty jäähdytys. Cool-IN Comfort -sarjan tuotteilla viilennystä voidaan käyttää ympäri vuoden – kun osassa taloa tarvitaan vielä lämmitystä, mutta toisaalla aurinko kuumentaa sisäilman tukalaksi.
 
Cool-IN puhaltimet istuvat sisustukseen huomaamattomasti eikä niiden toimintaääni häiritse. Puhaltimen voi sijoittaa seinälle tai upottaa huomaamattomasti sisäkattoon.

Varmista hyvät yöunet hellekaudellakin. Ota yhteyttä lähimpään NIBE jälleenmyyjään ja nautit sopivan lämpöisestä kesästä! 

Lisätietoja www.nibe.fi | info@nibe.fi 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Cool-IN maaviilennysjärjestelmä ilma-vesilämpöpumppu ilmastointi ilmaviilennys NIBE Energy Systems Oy puhallin viilennys viilennyslaite