Syksyn Suomelan Omakotitalotutkimus halusi kurkistaa omakotitalojen olohuoneisiin ja selvittää, millainen on suomalaisten rakas huonekalu, sohva, ja kenen valtakuntaa se yleensä on. Tutkimus vahvisti sohvan olevan kotien vapaa-ajanvieton tyyssija, joka pääsääntöisesti on sijoitettu olohuoneeseen. Vaikka sohva on yleisimmin mitoitettu kolmelle hengelle, nykyään sen kokoon halutaan panostaa. Alle vuosi sitten hankituista sohvista yli kolmannes on tarkoitettu viidelle tai useammalle henkilölle. Sohvan lähes erottamattomana parina olohuoneessa on televisio.
 
Trendi suosii divaania
Tutkimukseen vastanneista lähes kolmannes kertoi sohvallaan olevan ikää 5-9 vuotta. Kuitenkin lähes neljännes oli hankkinut olohuoneensa sohvan alle 2 vuotta sitten. Suurimmassa osassa kodeista istutaan perinteisen mallisessa sohvassa, mutta sohvamaku on selkeästi muuttumassa, sillä alle vuoden vanhoissa sohvahankinnoissa suosittiin myös divaania tai kulmasohvaa.
Sohvan keskimääräinen ikä on 5-9 vuotta.

 

 
Rento kangassohva syrjäytti nahkasohvan statuksen
Sohvan materiaaleista kangas ja nahka kilpailevat suosituimmuudesta eri aikoina. Nahkasohva oli trendikäs valinta kymmenen vuotta sitten, mutta on alkanut vähitellen menettää valta-asemaansa. Alle vuosi sitten ostettuihin sohviin jopa kolme neljäsosaa vastaajista kertoi valinneensa kangaspäällysteen. Tämän materiaalin suosioon ovat vaikuttaneet likaa hylkivien pinnoitteiden kehitys sekä irrotettavat ja vesipestävät päällysteet. Etenkin nuoremmat ikäluokat valitsevat kangassohvan, kun taas 50-59 -vuotiaat vastaajat suosivat nahkasohvia.
 
Väripilkkuna punainen divaanisohva
Kaiken ikäisten omakotitaloasujien keskuudessa ruskea on pitänyt pintansa suosikkivärinä viimeisen 20 vuoden ajan. Toinen kestosuosikkiväri on ollut beige, jonka suosio on lisääntynyt viimeisen kahden vuoden aikana. Viime vuosina ostettuihin sohviin vastaajat ovat valinneet myös punaisen tai harmaan värin. Sininen sohva innoitti olohuoneen sisustajia yli kolme vuotta sitten, vihreä taas yli viisi vuotta sitten. Musta väri oli voimissaan nahkasohvien kulta-aikana, yli kymmenen vuotta sitten.
Ruskea on pitänyt pintansa suosikkivärinä viimeisen 20 vuoden ajan.
Ruskea on pitänyt pintansa suosikkivärinä viimeisen 20 vuoden ajan.

 

 
Kuka sohvalla viettää aikaa?
Joka toisessa omakotitaloudessa sohvaa käyttävät tasapuolisesti kaikki perheenjäsenet. Yli joka viidennessä omakotitalossa sohvalla oleilee pääasiassa perheen mies tai isä. Naisten aika menee usein muussa puuhailussa, sillä perheen äidin tai naisen valtakuntana sohva oli vain hieman yli kymmenessä taloudessa. Joka toisessa omakotitalossa sohvaperunan virkaa tuntuu siis toimittavan perheen miespuolinen aikuinen.
Joka toisessa omakotitaloudessa sohvaa käyttävät tasapuolisesti kaikki perheenjäsenet.
Joka toisessa omakotitaloudessa sohvaa käyttävät tasapuolisesti kaikki perheenjäsenet.

 

 
Televisiota katsellaan eri huoneissa
Television katselusta on tullut yhteisöllisyyden sijasta yksilöllistä viihdettä. Jopa lähes kolmella neljäsosalla omakotitalouksista on kaksi tai useampia televisioita. Joka viidennessä on vain yksi televisio. Vain viidellä prosentilla vastaajista ei ollut televisiota lainkaan. Joka toisessa omakotitalossa perheen isä tai mies käyttää kaukosäädintä eniten ja siten päättää myös olohuoneessa katsottavista ohjelmista. Liki kolmasosassa perheistä perheen äiti tai nainen valitsee katsottavat ohjelmat. Vanhemmat eivät kuitenkaan pidä päätösvaltaa kokonaan itsellään, koska muut perheen jäsenet voivat seurata suosikkiohjelmiaan muista televisioista.
Jopa lähes kolmella neljäsosalla omakotitalouksista on kaksi tai useampia televisioita.
Jopa lähes kolmella neljäsosalla omakotitalouksista on kaksi tai useampia televisioita.

 

 
Lisätietoja tutkimuksesta antaa:
Päätoimittaja Johanna Lehto, Suomela-lehti,
puh. 09 6155 1844, gsm 050 3207192, sähköposti: johanna.lehto@suoramedia.fi
Liiketoimintajohtaja Robert Kullström, Suoramedia Oy,
puh. 09 6155 1833, gsm 0400 629 657, sähköposti: robert.kullstrom@suoramedia.fi
 
Suomelan Omakotitalotutkimus syksy 2007
Syksyn 2007 tutkimuksen tiedonkeruu tapahtui Internetissä 14.9.2007–29.10.2007 välisenä aikana Suomela-lehden kotisivustolle linkitetyllä vastauslomakkeella. Tutkimuksen aineisto koostui omakotitalo-, maa- tai paritalossa asuvien mielipiteistä ja kokemuksista. Tänä vuonna tutkimukseen vastasi 10 855 henkilöä, joista 49 prosenttia oli naisia ja 51 prosenttia miehiä.