Millaiset jouluvalot sopivat ulos?

Piha

Pihalle asennettavat jouluvalot piristävät pimeää vuodenaikaa. Ulkovalojen pitää kestää kosteutta ja pakkasta, joten varmista, että valosarja muuntajineen on tarkoitettu ulkokäyttöön. Jos valaisin toimii verkkojännitteellä, väärin käytettynä siinä on sähköiskun vaara.

Ulkovaloissa kannattaa suosia ledejä, sillä ne vievät vähän energiaa ja niitä voi käyttää myös kylmässä. Lisäksi useimmat ledit toimivat verkkojännitettä turvallisemmalla pienoisjännitteellä. Suurin osa LED-valosarjoista on tehty sellaisiksi, että yksittäistä lamppua ei voi vaihtaa, mutta ledien pitkäikäisyyden vuoksi tämä ei yleensä ole ongelma.

Vaikka ledit ovat vallanneet koristevalomarkkinat, kaupoista saattaa vielä löytyä hehkulamppusarjojakin. Ne ovat ostohinnaltaan edullisia mutta kuluttavat paljon enemmän energiaa kuin LED-valosarjat. Vaikka yksittäisen sarjaankytketyn lampun voisikin vaihtaa, uuden lampun löytäminen ei välttämättä ole helppoa – kannattaa siis ostaa myös varalamppuja. Hehkulamput myös kuumenevat, joten niitä ei saa käyttää helposti syttyvien materiaalien lähellä.

Tarkista valojen kunto ja kotelointiluokka

Varastosta tai vintiltä saattaa löytyä vanhoja verkkojännitteellä toimivia valosarjoja – yleensä perinteiset joulukuusenkynttilät toimivat 230 V:n verkkojännitteellä. Muista, että ne sopivat ulkokäyttöön vain, jos niiden kotelointiluokka on riittävä. Yleensä ulkokäyttöön tarkoitettujen valosarjojen suojausluokka on IP44.

Muuntajan kautta pienoisjännitteellä toimivissa valosarjoissa sähköiskun vaara on pienempi, joten ne ovat turvallisempia kuin verkkojännitteellä toimivat valosarjat.

Tarkista valosarjojen kunto ennen käyttöönottoa. Rikkinäiset laitteet tulee korjauttaa tai viedä SER-keräyspisteeseen. Jouluvalot on syytä purkaa heti, kun niitä ei enää tarvita. Näin ne kestävät pidempään. Valoja ei kuitenkaan kannatta käsitellä kovan pakkasen aikaan, sillä muovi voi murtua helposti kylmässä säässä. Säilytä jokainen valosarja muuntajineen omassa muovipussissa tai alkuperäispakkauksessa niin, etteivät eri sarjojen muuntajat sekoitu keskenään.

Airam_jaapuikkoketju

LED-jääpuikkoketju valaisee piharakennuksen kauniisti. Kuva: Airam

Ulkovaloille oma pistorasia

Pihvaloille kannattaa asennuttaa ulos oma pistorasia, jos sellaista ei vielä ole. Käytä asennustöissä aina sähköalan ammattilaista! Pistorasian voi asentaa myös talvella. Jos sisätiloihin vielä asentaa kytkimen, ajastimen tai etäohjauksen, on jouluvalojen käyttäminen mukavampaa – ja energiaakin säästyy! Jos ajastinta käytetään ulkona, on senkin sovittava ulkokäyttöön, siinä pitää olla läppäkansi ja pakkauksessa pitää ilmoittaa riittävän alhainen käyttölämpötila, esimerkiksi –40 °C.

Jatkojohtojen ja adapterien käyttöä ei suositella ulkona. Jos kiinteää pistorasiaa ei pihalla ole ja jatkojohtoa on pakko käyttää, varmista, että se on ulkokäyttöön tarkoitettu, läppäkannellinen ja kumieristetty.

Muista sähköturvallisuus:

  • Käytä ulkona vain ulos tarkoitettuja valosarjoja. Ulkokäyttöön tarkoitetun valosarjan kotelointiluokka eli IP-luokka pitää olla IP44 tai IP54.
  • Valosarjat toimivat joko verkkojännitteellä (230 V) tai muuntajan kautta pienoisjännitteellä (12 V tai 24 V). Muuntajalla toimivissa valoissa sähköiskun vaara on pienempi.
  • Joskus valosarja on tarkoitettu ulos mutta siihen kuuluva muuntaja sisälle, joten johto on kuljetettava ulos esimerkiksi ikkunan kautta. Ulos kannattaa kuitenkin hankkia valosarja, jonka muuntajakin sopii ulkokäyttöön.
  • Verkkojännitteistä 230 V:n kaapelia ei saa tuoda ikkunan tai oven välistä.
  • Ovatko ulkopistorasiat suojattu vikavirtasuojalla? Vanhempiin suojaamattomiin pistorasioihin kannattaa hankkia siirrettävä vikavirtasuojalaite. Vikavirtasuojaus suojaa sähköiskuilta myös hieman huolimatonta sähkönkäyttäjää.

Lähteet: Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry (STEK) ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Kuvat: Airam


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

jouluvalot koristevalot led led-valot ledit ulkovalot

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: