Milloin teflonpaistinpannu tulisi uusia?

Keittiö
Milloin teflonpaistinpannu tulisi uusia?
Kuinka kauan telfonpinnoitettu pannu kestää käytössä ennen kuin se pitää vaihtaa uuteen?

Kuinka kauan telfonpinnoitettu pannu kestää käytössä ennen kuin se pitää vaihtaa uuteen?

– Asianmukaisesti käytetyn ja puhdistetun teflonpannun pitäisi kestää normaalikäyttöä käyttötiheydestä ja hoidosta riippuen kahdesta viiteen vuotta. Metallisilla työvälineillä kokkaaminen ja teflonpannun käyttäminen korkealla lämmöllä lyhentävät pannun elinikää, kertoo Gigantin myyntipäällikkö Antti Pakarinen.

Tarttumattomasta pinnoitteesta valmistetut paistinpannut soveltuvat hyvin vähärasvaiseen ruoanlaittoon ja ne on helppoo pitää puhtaana.

– Kannattaa valita paksupohjainen teflonpannu, jolla ruoat kypsyvät tasaisesti. Lisäksi paksu pohja auttaa telfonpinnoitetta pysymään hyväkuntoisena pidempään.

Vältä liian korkeita lämpötiloja

Teflonpinnoite kestää jopa 260 asteen lämpötilan. Sitä korkeammissa lämpötiloissa teflonpinta menettää tarttumattoman ominaisuutensa ja ruoka voi palaa kiinni pannuun.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– On erittäin tärkeää, ettei pannua käytetä liian korkeissa lämpötiloissa. Lisäksi teflonpannun kanssa kannattaa käyttää vain puisia tai muovisia paistolastoja tai kauhoja, jottei pinnoitteeseen tule naarmuja.

Jos teflonpannun pinnoite on vaurioitunut, alkaa pinnoite irtoilemaan pieninä hiutaleina. Pahoin naarmuuntunut pannu kannattaa suosiolla vaihtaa uuteen.

– Myös esimerkiksi voilla paistettaessa kannattaa olla varovainen liian kovien lämpötilojen kanssa. Voin ruskistaminen heikentää teflonin tarttumatonta pinnoitetta ja samoin käy myös oliiviöljyn kanssa.

Teflonpannun kanssa paistamiseen kannattaa käyttää rypsi- tai auringonkukkaöljyä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Jos haluaa ruokaan voin makua, kannattaa lisätä voi pannulle vasta loppuvaiheessa, jottei voi pääse ruskistumaan.

Puhdista hellävaraisesti ja vältä hankaamista

Teflonpannuja ei suositella pestävän astianpesukoneessa, sillä niiden pinnoitteeseen voi tulla helposti naarmuja. Myös nopea lämmönvaihtelu voi vahingoittaa teflonpinnoitetta. Teflonpannua ei kannatakaan heti käytön jälkeen laittaa tiskialtaaseen kylmän veden alle, vaan sen on hyvä antaa jäähtyä itsekseen ennen puhdistusta tai huuhtelua. Jos teflonpannussa on pinttyneitä ruokatahroja, kannattaa niiden antaa liota vedessä esimerkiksi yön yli.

– Teflonpäällysteisten pannujen ja kattiloiden puhdistamisessa on tärkeää välttää hankausta. Karhunkielet ja vastaavat eivät sovi teflonpinnalle, vaan tahrojen pitää antaa liota ja sitten puhdistaa ne pehmeällä tiskisienellä.

Pinnoitetussa pannussa tai kattilassa ei myöskään kannata säilyttää ruokaa, sillä voimakassuolaiset ja -mausteiset ruuat voivat vaikuttaa pinnoitteen ominaisuuksiin heikentävästi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos teflonpannu on kulunut käyttökelvottomaksi, ei sitä pitäisi heittää roskiin vaan palauttaa kierrätykseen. Paistinpannut ja kattilat voi palauttaa maksutta kierrätykseen mihin tahansa Gigantin myymälään riippumatta siitä, mistä tuote on ostettu.

Gigantti Oy on Suomen suurin kodinelektroniikan jälleenmyyjä. Gigantilla on 38 myymälää ympäri Suomea aina Tammisaaresta Rovaniemelle. Yrityksen palveluksessa työskentelee yli 1 000 henkilöä myymälöissä, yritysmyynnissä, verkkokaupassa sekä asiakaspalvelussa. Yrityksen tavoitteena on tarjota asiakkaille edullisimmat hinnat ja asiantuntevaa palvelua kautta maan. Gigantti on osa Norjassa toimivaa Elkjøp-konsernia, joka kuuluu englantilaisen kodinelektroniikkajätin, Dixons Carphone plc:n, omistukseen.

Lähde: Mynewsdesk

MAINOS
MAINOS LOPPUU