MAINOS

Minustako aurinkosähkön tuottaja?

Talo

Aurinkopaneelit omat talon katolla tekee kenestä tahansa aurinkosähköntuottajan. Varmistu kuitenkin muutamasta asiasta, kuten aurinkosähköyrityksen ammattitaidosta.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Taivaalla olisi tarjolla puhdasta energiaa ja omavaraista sähköä. Aurinkosähkön tuottaminen voi kieltämättä olla yksi mahdollisuus pienentää energiakustannuksia ja hiilijalanjälkeä.

Ennen kuin ryhdyt aurinkosähköntuottajaksi, eli hankit aurinkopaneelit talon katolle ja hoidat tarvittavat kytkennät kuntoon, selvitä muutama erittäin olennainen asia.

1. Varmista, että talosi katolla on etelä–länsi–itäsuunnassa kohta, joka ei ole puiden varjostama. Jos aurinkopaneelit ovat varjossa, ne tuottavat heikosti sähköä.

2. Huomaa, että länsi ja itäkin ovat hyviä suuntia napata aurinkoenergia talteen. Eli vaikka katon lape ei olekaan etelään, vaan länteen tai itään, niin se ei haittaa: saat aamun ja iltapäivän säteet talteen.

3. Valitse toimittaja tarkasti. Koska yhä useampi haluaa hyödyntää aurinkosähköä, liikkeellä on kaikenlaisia toimijoita, jopa suoranaisia huijareita. Pyydä tarjous mahdollisimman monelta yritykseltä, äläkä tilaa ensimmäiseltä ovelle tulevalta kauppiaalta. Kaikille asiantuntijoiksi esittäytyvillä ei ole tarvittavia taitoja ja tietoja.

Varmistu siis tarjoajan ammattitaidosta. Motiva pitää listaa ammattitaitoisista urakoitsijoista.

4. Hanki sopivan kokoinen järjestelmä. Iso järjestelmä ei ole taloudellisesti järkevä, vaikka myyjät saattavat niin uskotella. Pyydä verkkoyhtiöltä eli sähkönsiirtoyhtiöltä oman talon sähkönkulutustiedot, jos et saa niitä suoraan nettiportaalista.

Olennaisia tietoja ovat sähkön tuntitiedot eli kotitaloutesi sähkönkulutus tunneittain. Pyydä tarjous mahdolliselta aurinkosähköjärjestelmän toimittajalta näiden tietojen pohjalta, jotta saat tarjouksen oikein mitoitetusta aurinkovoimalasta. Et saa katettua liian ison järjestelmän kuluja myymällä ylimääräistä sähköä.

5. Kytke oikein. Jotta aurinkosähköä pystyy hyödyntämään esimerkiksi lämminvesivaraajassa ja lämpöpumpussa, kytkennät pitää tehdä oikein. Ammattitaitoiset asentajat pystyvät huolehtimaan oikeista kytkennöistä, mutta eivät kaikki.

Jos haluat, että erityisesti sähkösyöppölaitteet kytketään aurinkosähköjärjestelmään, mikä on järkevää, lisää se tieto tarjouspyyntöön, ja firmaksi valikoituu sellainen, joka osaa tehdä kytkennät oikein.

6. Tarkista oman kunnan rakennusvalvonnasta, että katollesi saa laittaa aurinkopaneelit. Yleensä toimenpidelupaa ei tarvita, paitsi, jos on asut kulttuurishistoriallisesti tärkeällä suojellulla alueella. Myös aurinkosähköfirmat voivat hankkia luvat puolestasi.

7. Huolehdi luvat kuntoon. Aurinkosähköfirma hoitaa verkkoon kytkentä -luvan, koska se kuuluu vastuullisen yrityksen toimintatapaan.

8. Uusi sähkösopimuksesi pienetuottajan sopimukseksi. Ylituotantoa yleensä tulee, ja pientuottajan sähkösopimuksessa määritellään, mihin hintaan sähköä ostetaan ja millä hinnalla aurinkosähkön ylijäämä myydään.

Kilpailuta sähköyhtiöiden pientuotantosopimukset: osto- ja myyntihinnoissa sekä perusmaksuissa on isojakin eroja. Varmista esimerkiksi, ettei pientuotannon myynnistä veloiteta perusmaksuja, joihin menee enemmän rahaa kuin mitä ylijäämän myynnistä tienaa.

Jutun asiantuntija: Karoliina Auvinen Aalto-yliopistosta. Auvinen on tutkija ja vetää Finsolar-hanketta, joka tutkii aurinkosähkön hyödyntämisen mahdollisuuksia erityisesti taloyhtiöissä.

Kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkoenergia aurinkoenergiajärjestelmä aurinkopaneeli aurinkopaneelit aurinkosähkö STEK ry Sähköturvallisuuden edistämiskeskus Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry