MAINOS

Miten pelikonsolit eroavat toisistaan?

SisustusTalo

Playstation, Xbox vai Switch – miten pelikonsolit eroavat toisistaan ja mikä laite olisi sinulle paras vaihtoehto? Mitä konsolipelejä Suomessa pelataan ja mitä pelaaminen maksaa? Me kysyimme, ja asiantuntija vastaa! Lue vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pelaaminen on nykyään erittäin monimuotoista, aina kännykkäpeleistä parin tuhannen euron huippuvarusteltuihin tietokoneisiin. Näiden väliin jäävät käsikonsolit, televisioon kytkettävät pelikonsolit sekä perinteisemmät tietokoneet, jotka soveltuvat myös pelaamiseen. 

– Nykyään pelata voi sohvalla, tietokoneen edessä, bussissa, puistossa, mökillä tai vaikka lentokoneessa. Moni ei välttämättä miellä itseään pelaajaksi, vaikka satunnaisesti pelaa kännykällä bussimatkalla tai kotona iPadilla, Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Sami Saarelainen kertoo.

Kännykkäpelit ja käsikonsolit – näistä on helppo aloittaa

Kevyin muoto pelaamiselle on kännykkä- ja tablettipelit. Kännykkäpelit ostetaan aina Google Play- tai App Store -kaupoista digitaalisina, ja ne voivat olla ilmaisia tai maksaa muutaman euron. Ostaminen vaatii luottokortin. 

– Kännykkäpelit ovat pikaista hupia, josta voi nauttia vaikka bussissa, välitunnilla, ruokatauolla tai vaikkapa ennen nukkumaanmenoa. Kaikilla on kännykkä, joten kaikki voivat pelata. Kännyköistä on helppo siirtyä käsikonsoleihin, jotka tarjoavat samaa liikuteltavuutta, mutta vievät pelit seuraavalle tasolle, Saarelainen sanoo.

Käsikonsolit tarjoavat graafisesti ja sisällöltään kännykkäpelejä enemmän. Pelattavaa on kaikenikäisille aina Zeldoista ja Marioista Pokemoneihin. Pelejä voi ostaa digitaalisina omasta kaupastaan tai sitten fyysisinä liikkeistä.

– Käsikonsolimarkkinoilla ei oikeastaan enää ole kuin yksi tekijä: Nintendo. 2DS- ja 3DS-konsolit ovat markkinajohtajia, eikä kilpailija Sony enää oikein edes yritä PS Vitan kanssa. 2DS- ja 3DS-konsolit ovat lähes samanlaisia, ja niissä toimivat samat pelit. Pelit myydään aina 3DS-peleinä, mutta ne toimivat myös 2DS-konsoleissa. 2DS-konsolista vain puuttuu 3D-ominaisuus, joka on 3DS-konsolissa, Saarelainen kertoo.   

Playstation, Xbox vai Switch?

Saarelaisen mukaan Suomessa on suhteellisen suuri konsolikanta ns. edellisen sukupolven laitteita. Näihin kuuluvat Playstation 3, Xbox 360 sekä Nintendon Wii ja Wii U. Näitä konsoleita ei uutena enää juurikaan saa, eikä uusia pelejäkään oikeastaan tehdä. Vanhempia pelejä myydään edelleen.

Nykysukupolven konsolit ovat Sonyn Playstation 4, Microsoftin Xbox One sekä Nintendon Switch.

– Suomi on ehdottomasti Playstation-maa, on ollut sitä oikeastaan aina siitä lähtien, kun ensimmäinen Playstation julkaistiin vuonna 1995.  PS4 julkaistiin 2013, ja siitä on kaksi eri versiota: Slim ja Pro. PS4 Slim on peruskone, kun taas PS4 Pro tarjoaa hieman lisää tehoa ja mahdollisuuden 4K-pelaamiseen. Tällöin tarvitaan myös 4K-televiso. Kaikki PS4-pelit toimivat molemmissa koneissa, mutta PS3- tai PS2-pelejä ei voi pelata Playstation 4 -konsolilla, Saarelainen kertoo. 

Xbox One on saanut samalla tavalla kaksi eri versiota. Xbox One S on peruskone, kun taas Xbox One X on tehokkaampi. Xbox One X tarjoaa myös 4K-pelaamista, ja sen pelit ovat graafisesti paremman näköisiä. Kaikki Xbox One -pelit toimivat kummallakin konsolilla.

– Xbox One X on tällä hetkellä markkinoiden tehokkain pelikonsoli eli se on jopa tehokkaampi kuin PS4 Pro. Xbox One tarjoaa myös taaksepäin yhteensopivuutta Xbox 360 -peleihin, mutta tämä ei koske kaikkia pelejä, Saarelainen sanoo. 

Nintendo Switch on nykykonsoleista erikoisin. Saarelaisen mukaan se ei ole läheskään yhtä tehokas kuin PS4 tai Xbox One, mutta tarjoaa Nintendon voittamattoman pelikirjaston. Lisäksi konsolin voi ottaa mukaan vaikkapa ulos.

– Switch liitetään telkkariin telakan avulla, jolloin se toimii kuin mikä tahansa pelikonsoli. Sen voi myös ottaa telakasta pois, jolloin siitä tulee käsikonsoli. Laitteessa on oma näyttönsä pelaamista varten. Äärettömän näppärää, kun yksi konsoli palvelee sekä telkkukoneena että mökkimatkoilla, Saarelainen esittelee.

Mitä konsolipelejä Suomessa sitten pelataan? Saarelainen listaa jokavuotisiksi suosikeiksi NHL-lätkäpelin sekä syksyllä ilmestyvät Call of Duty- ja Battlefield-pelit.

– Tänä vuonna lokakuussa on ilmestymässä myös Red Dead Redemption 2, josta odotetaan ehkä vuoden kovinta juttua. Aiemmin tänä vuonna kovia titteleitä ovat olleet God of War sekä Far Cry 5. Vanhempia edelleen suosittuja pelejä ovat Mario Odyssey sekä The Legend of Zelda: Breath of the Wild, FIFA 18 ja NHL 18, Crash Bandicoot sekä GTA V, Saarelainen listaa.

Mitä pelaaminen maksaa?

Pelikonsolin saa itselleen noin 300 eurolla. Saarelaisen mukaan sillä saa hyvän koneen, joka palvelee helposti monta vuotta.

– PS4 Pro ja Xbox One X ovat hieman kalliimpia, mutta sellaista ei kannata välttämättä ostaa 7-vuotiaalle ensikonsoliksi. Konsolia on kuitenkin aika vaikea ostaa väärin. Jos pihapiirissä kaikilla kavereilla on Playstation 4, niin kannattaa mennä lauman mukana ja ostaa se. Näin pelejä voi lainata kavereille, Saarelainen vinkkaa.

Nettipelaaminen maksaa nykyään Xboxilla sekä Playstationilla, ja ne vaativat omat tilauksensa. Kaikki maksulliset verkkopelipalvelut tarjoavat pelaamisen lisäksi ilmaisia pelejä joka kuukausi, joten jos pelaa enemmän, tilaus kannattaa.

– Homma toimii kuukausimaksulla, jonka voit maksaa joko kaupasta ostettavalla kortilla tai luottokortilla. Nintendo Switchin verkkopelaaminen ei vielä maksa mitään, mutta tulee siirtymään maksulliseksi myöhemmin.

Entä mitä muuta tarvitaan kuin konsoli ja pelejä?

– Mitään et suoranaisesti tarvitse, kun olet pelikonsolin ostanut. Yleensä kuitenkin ostetaan toinen ohjain, jotta voi pelata kaverin kanssa, ja nälän kasvaessa jotkut saattavat hankkia lisävarusteita, esimerkiksi ratti-poljinyhdistelmiä. Mutta aluksi riittää, että laitat pelin koneeseen ja ryhdyt pelaamaan, Saarelainen kannustaa. 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

konsoli konsolit kännykkäpelit käsikonsolit pelaaminen pelikonsoli pelikonsolit PS4