MAINOS

Miten valita laituri omaan rantaan?

Mökki

Onnistunut laiturin hankinta koostuu oikeista ja riittävistä lähtötiedoista, huolellisesta suunnittelusta ja ammattitaitoisesta toteutuksesta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Laiturin käyttötarkoitus

Uuden laiturin hankintaa suunnitellessa kannattaakin ensin miettiä rauhassa, mikä on laiturin käyttötarkoitus. Se, mihin laituria käytetään ja tarvitaan, vaikuttaa merkittävästi laiturityypin valintaan.

  • Haetaanko laiturilta vain vettä saunaan vai onko laiturin tarkoitus palvella isomman porukan oleskelutilana?
  • Monta henkilöä laiturilla voi olla samaan aikaan?
  • Halutaanko laituriin kiinnittää vene ja minkä kokoinen?

Olosuhteet

Toinen yhtä tärkeä seikka käyttötarkoituksen kanssa on olosuhteet eli millaiseen paikkaan laituri tulee. Kannattaa kirjata ylös tärkeimpiä havaintoja rannasta mm. vesisyvyydet, vedenkorkeuden vaihtelut, onko paikka suojaisa poukama vai ison selässä äärellä, vallitseva tuulensuunta ja tuulisuus, pohjanlaatu, lähtöpiste rannalla sekä tiedot talvesta eli jäiden mahdollinen liike, nostavatko naapurit laiturinsa rannalle jne.

Laiturin hankinta ei ole ihan niin yksinkertaista kuin aluksi voisi kuvitella. Kannattaa siis hyödyntää kokeneen laiturivalmistajan osaamista. Jos lähtötiedot ovat kunnossa, osaa Lip-Lapin ammattitaitoinen laiturimyyjä valita kohteeseen parhaiten soveltuvan laituriratkaisun. Tehdasvalmisteisen laiturin kohdalla välttyy myös mahdollisilta suunnitteluvirheiltä esim. kantavuuden suhteen, joita voi hyvin sattua tee-se-itse miehelle.

Laiturityypit

Laiturityyppejä on useita erilaisia. Mikään yksittäinen laiturityyppi ei ole lähtökohtaisesti muita parempi, vaan olosuhteet ja käyttötarkoitus määrittävät parhaan ratkaisun tapauskohtaisesti. Yleisimmät laiturityypit ovat pylväs-, muoviponttoni- ja betoniponttonilaituri.

Vedenvaihtelujen mukaan säädettävä pylväslaituri on vakaa ja turvallinen käytössä, koska se tukeutuu pylväillä pohjaa vasten eikä heilu. Hyvin matalissa rannoissa pylväslaituri on usein ainoa vaihtoehto. Maksimivesisyvyys pylväslaitureille on noin 2 metriä. Veneelle kannattaa varata poiju pylväslaiturin yhteyteen. Pylväslaituri on nostettavissa talveksi rannalle jäiltä suojaan.

Iso Oloneuvos laituri tuplalavalla

Iso Oloneuvos-laituri tuplalavalla ja yhdellä jatkeella. Iso yhtenäinen oleskelutila laiturin päässä. Korkeutta helppo säätää patentoidun nostomekanismin ansiosta.

Perinteinen muoviponttonilaituri on yleisin mökkilaituri. Ponttonilaituri elää vedenpinnan mukana ja pienimmät muoviponttonilaiturit ovatkin usein kiikkeriä – isommat mallit jo tukevampia. Tarvitsee noin 50 cm vesisyvyyden ja matalimpiin rantoihin muoviponttonilaituria parempi ratkaisu onkin usein pylväslaituri. Muoviponttonilaituri pitää aina ankkuroida pohjaan ja/tai rantaan. Isompiin malleihin voi kiinnittää pienen veneen. Nostettavissa talveksi rannalle.

Modulilaituri on suosittu laiturimalli sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Se on tukeva ja kantava pitkien ja matalien sivuponttonien ansiosta.

Modulilaituri on suosittu laiturimalli sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Se on tukeva ja kantava pitkien ja matalien sivuponttonien ansiosta.

Betoniponttonilaiturit, varsinkin raskasbetoniponttonilaiturit, ovat järeitä, vakaita ja talvehtivia laitureita. Kooltaan yleensä vähintään 20 neliötä ja tarvitsevat tukevan ankkuroinnin pohjaan. Asennuksen hoitaakin yleensä laituritoimittaja. Betoniponttonilaiturit soveltuvat venekiinnitykseen ja isoiksi oleskelulaitureiksi. Minimivesisyvyys betoniponttoneille on noin 1 metri.

Lip-Lap Eino raskasponttonilaituri

Eino raskasbetoniponttonilaituri. Todella järeä ja pitkä veneenkiinnityslaituri Eino on raskasponttonimallistomme lippulaiva.

Lisävarusteet

Laitureihin on saatavilla erilaisia lisävarusteita kuten poijut, venepuomit, penkit ja pöydät, uimaportaat, valaisimet, kaiteet, turvallisuusvarusteet sekä törmäyslistat. Varusteiden osalta kannattaa myös hyödyntää myyjän tietämystä, koska esimerkiksi pieneen muoviponttonilaituriin sijoitettu penkki ei välttämättä ole hyvä idea. Siinä kun istuu kaksi isoa ukkoa samalla puolella, alkaa laituri kallistua aikalailla.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

betoniponttonilaituri laituri lip-lap muoviponttonilaituri pylväslaituri