Miten valita oikea ruohonleikkuri?

Piha

Vastaleikatun nurmikon tuoksu on takuuvarma kesän merkki! Laadukas ruohonleikkuri kestää kesästä kesään, joten siihen kannattaa panostaa, oli se sitten päältäajettava tai itsevetävä. Pihan koko ja muoto vaikuttavat eniten sopivan koneen valintaan, mutta myös omilla mieltymyksillä on merkitystä.

Addu-teksti

Toron ruohonleikkuri on ammattilaisten suosima laite korkean laatunsa ja käyttövarmuutensa ansiosta. Olet saattanut nähdä punaisia Toron leikkureita golf- ja jalkapallokentillä eri puolilla maailmaa. Ammattikäyttöön tarkoitettujen leikkureiden tekniikka on pohjana myös Toron pienempien leikkurien mallistossa.

Kun valitset itsellesi sopivaa leikkuria, mieti kuinka suuri on leikattava alue, kuinka usein haluat nurmikkosi leikata sekä minkä tasoisena haluat nurmikkosi pitää. Onko pihallasi puita ja pensaita, kenties rinnettä? Säästä itseäsi, älä leikkurin hankinnassa!

_C1Y6936klarmini

Pihan koko ja muoto vaikuttavat koneen valintaan

Itsevetävä ruohonleikkuri on päältäajettavaa kätevämpi valinta pienille pihoille. Nurmikonleikkauskin käy kuntoilusta, jos ajettavaa pinta-alaa on paljon. Perässäkäveltävien Toron leikkureiden veto-ominaisuus ja hyvät pyörät keventävät nurmikonleikkuu-urakkaa tuntuvasti.

Vetotoiminto on paikallaan etenkin suurilla tonteilla ja rinteissä. Toron leikkureiden vetojärjestelmä, Automatic Drive, säätää etenemisnopeuden automaattisesti käyttäjän tahtia seuraten. Automatic Drive aistii nopeuden vaihtelun ja tunnistaa, mihin vauhtiin haluat kulkea. Voimansiirto säätää leikkurin nopeuden sopivaksi. Tämä ominaisuus löytyy vain Torolta, ja se on Toron patentoima.

Ruohonleikkurin valintaan vaikuttavat ennen kaikkea leikattavan nurmikon koko ja muoto sekä pihan korkeuserot. Työt sujuvat sitä nopeammin, mitä leveämpi leikkuuleveys koneessa on. Päältäajettavien leikkureiden leikkuuleveydet ovat suurempia kuin perässäkäveltävien leikkureiden. Esimerkiksi Toro Titan ZX 5420 -päältäajettavassa leikkurissa on jopa 137 cm:n leikkuuleveys.

Itsevetävienkin leikkureiden leikkuuleveyksissä on eroja. Toro Recycler 55 AD -leikkurissa, joka on Toron suosituin malli kautta aikojen, on 55 cm:n leikkuuleveys. Liika leveys voi olla myös haittana, jos pihalla on paljon ahtaita paikkoja, kuten kierrettäviä puita ja istutuksia. Silloin hyvä valinta on esimerkiksi Toro Recycler 48 AD, 48 cm:n leikkuuleveydellä varustettu ruohonleikkuri.

Ilmatyynyruohonleikkuri on oiva valinta pienille ja keskisuurille pihoille, ja se sopii myös kalteville rinteille. Kevyt ruohonleikkuri mahtuu ahtaisiinkin paikkoihin, kuten pensaiden alle, jonne isoilla koneilla on mahdotonta päästä. Ilmatyynyleikkurissa ei ole pyöriä, joten se ei myöskään paina nurmikkoon renkaiden uria. Leikkuujälki on siisti ja tasainen.

co14_3074_tcz_74797_swx5000_l_2368

Leikkuujäte hienoksi silpuksi ja muita hyviä ominaisuuksia

Oletko miettinyt, mitä teet leikkuujätteelle? Kaikissa Toron leikkureissa on patentoitu Recycler-järjestelmä, joka pilkkoo ruohon hienoksi silpuksi. Erikoishieno silppu putoaa maahan ruohonvarsien väliin eikä jää ruohikon pinnalle. Silppu multautuu nurmikon lannoitteeksi, joten nurmikko pysyy koko ajan kosteana ja kauniina.

Ruohonleikkurin yksi tärkeimmistä valintakriteereistä on helppokäyttöisyys. Kokeile, käynnistyykö laite helposti vai pitääkö yrittää monta kertaa. Varmista myös, että ruohonleikkuriin saa varaosia ja huoltoa. Ruohonleikkurin käyttö- ja huolto-ohjeisiin kannattaa tutustua tarkkaan, jotta kone pysyy terässä vuodesta toiseen.

Leikkuukorkeutta kannattaa säätää sopivaksi, ettei ruoho vaurioidu. Nyrkkisääntönä on, että ruohoa ei leikata enemmän kuin 1/3 ruohon pituudesta kerralla. Tällä tavalla ruohonkorsi pysyy terveenä eikä ole yhtä herkkä taudeille tai kuumuusvaurioille. Myös leikkuujälki on siistimpää.

Toro_TimeCutter_ZS5000miljo2

Pitäisikö valita paikallaan kääntyvä ja päältäajettava ruohonleikkuri?

Monen mielestä ruohonleikkaus suuremmilta alueilta perinteisillä itsevetävillä ruohonleikkureilla on liian työlästä. Toron paikallaan kääntyvällä, ajettavalla leikkurilla leikkaat puiden, istutusten ja sorateiden ympäristöt huomattavasti yksinkertaisemmin kuin aikaisemmin. Toro on kehittänyt kokonaisen sarjan paikallaan kääntyviä leikkureita, pienimmistä kotipuutarhakäyttöön tarkoitetuista leikkureista laajojen puistoalueiden leikkauksessa käytettäviin ammattilaiskoneisiin.

Toron päältäajettavia leikkureita ohjataan joko sauvoilla tai ratilla. Sauvaohjaus rasittaa käsiä vähemmän kuin rattiohjaus, sillä se ei vaadi voimaa. Leikkuupöytä sijaitsee keskellä, ja ne ovat sekä allesilppuavia (Recycler) että sivullepurkavia. Toron ajoleikkurien leikkuuleveys vaihtelee 107 ja 137 sentin välillä.

Paikallaan kääntyvät leikkurit ovat tutkitusti jopa 40 % muita nopeampia. Koska käännökset ovat nopeita, nurmikolle ei jää leikkaamattomia alueita. Peruuttaminen on myös sukkelampaa, eikä peruutella tarvitse kovin usein. Käyttömukavuutta parantavat myös leikkuuterien sähköinen kytkentä ja automaattinen pysäköintijarru. Koneen huollon ja ylläpidon on oltava yksinkertaista. Sen vuoksi Toron ajettavissa leikkureissa on pikapuhdistustoiminto: letkuliitin kiinnitetään puutarhaletkuun, avataan vedentulo ja käynnistetään moottori. Pyörivät terät sinkoavat veden ympäriinsä leikkuupöydän sisällä ja ruohosilppu katoaa.

Oman Toro-leikkurin voit tilata netistä tai jälleenmyyjiltä ympäri Suomen.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Hako itsevetävä ruohonleikkuri nurmikon leikkaaminen nurmikon leikkaus päältäajettava ruohonleikkuri ruohon leikkaaminen ruohonleikkaus ruohonleikkuri Toro

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.hako.fi/

Aina valmis ja kestävä

Helpota pihatoitä käyttämällä samoja välineitä, joihin ammattilaiset luottavat ympäri vuoden. Toron luotettavat ja suorituskykyiset tuotteet selviävät työstä kuin työstä helposti ja nopeasti. Toro-jälleenmyyjältä löydät täyden valikoiman tuotteita, asiantuntevat myyjät, kilpailukykyiset hinnat ja erinomaiset huoltopalvelut. Toro seisoo tuotteidensa takana aivan samalla tavalla kuin jo sukupolvien ajan.

Toron pääedustajana Suomessa toimii Hako Ground & Garden Oy.

Lue lisää: Toro