MAINOS

Moderni hirsimökki mielenmaisemissa

MökkiSisustus

Moderni hirsimökki on muodostunut lyhyessä ajassa lähes ykköskodiksi. Vaikka mökillä tehdään myös töitä, arki muuttuu hetkessä lomaksi, kun saunan piipusta alkaa tupruta savu ja palju kutsuu kylpijöitään.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Aivan vedenrajassa nököttää pieni rantasauna, jonne viettää loivasti marjamättäiden reunustama polku. Ylempänä noin hehtaarin kokoisella tontilla seisoo uudenkarhea hirsimökki, kesäkeittiö ja pari vierasaittaa. Sirpa ja Jyrki ostivat mökkitonttinsa lähes viisitoista vuotta sitten. Silloin Helsingissä asunut pariskunta haeskeli vapaa-ajankotia järvenrannalta, kohtuullisen ajomatkan päässä kotoa. Kymmenien hukkareissujen jälkeen he löysivät vihdoin oman paikkansa metsäjärven tuntumasta.

– Saunan terassille paistoi ihana ilta-aurinko, ja oli helppo kuvitella itsensä siihen istuskelemaan. Ajattelin heti, että tänne minä kuulun, nyt olen löytänyt mielenmaisemani, Sirpa kertoo.

_MG_9187

Isot ikkunat tuovat metsän melkein sisälle. Nojatuolit ovat Sirpan lapsuudenkodista 1960-luvulta, villainen High Line Botnica -matto ja beige Pilvi-nukkamatto on ostettu Mattokympistä. 1920-luvun ruokailuryhmä on tupakeittiön kaunotar.

Muuttovalmista muutamassa päivässä

Vuosien saatossa vanha päärakennus alkoi tuntua liian pieneltä ja moderneja mukavuuksiakin tuli välillä ikävä. Siuntiossa sijaitseva vapaa-ajankoti ei ollut kaukana kotoa, mutta pariskunnan ajomatkat ykkös- ja kakkoskodin välillä harvenivat – mökistä oli nimittäin tullut niin rakas, että siellä viihdyttiin yhä pidempiä jaksoja ympäri vuoden. Uudistusta kaivattiin, mutta hektisen yrittäjäarjen keskellä ei ollut aikaa vanhan mökin remonttiin tai uuden rakentamiseen. Sirpa ja Jyrki päättivätkin hankkia valmismökin. Vanha päärakennus siirrettiin uuden tieltä ylemmäs tontille ja toimii nykyisin aittana.

– Salvoksen Kaarna-mökissä ihastuimme sen muunneltavuuteen, suuriin ikkunoihin, selkeään pohjaratkaisuun sekä rakentamisen helppouteen ja sitä kautta nopeuteen. Salvos lupasi talon asennuksen alle viikossa sen jälkeen, kun perustukset ovat valmiina. Alustava toimitusaika lyötin ajoissa lukkoon, ja se piti päivälleen, Jyrki kuvailee.

Tehtaalla rakennettu mökki kuljetettiin Siuntioon suurelementteinä, ja se oli muutamassa päivässä muuttovalmis. 75-neliöistä valmismökkiä on muunneltu hieman: yksi pienistä makuuhuoneista on jätetty pois ja tilalle saatu isompi makuuhuone ikkunallisine walk in -vaatehuoneineen. Taloon tilattiin tuplaeristykset kattoon ja lattiaan, jotta mökkiä voitaisiin käyttää kaikkina vuodenaikoina.

– Yrittäjinä meillä on mahdollisuus tehdä töitä mökiltä käsin. Se tuo arkeenkin luksusta, kun työpäivän jälkeen olemme heti perillä eikä meidän tarvitse istua ruuhkissa. Nautimme myös siitä, että mökillä on kaikki uutta ja raikasta. Heti kun huoltotarpeita ilmenee, hoidamme ne pois päiväjärjestyksestä, pariskunta iloitsee.

_MG_9239 _MG_9261

Muutama vuosi sitten valmistuneessa kesäkeittiössä kokkaillaan varhaisesta keväästä ruska-aikaan asti.

Ikkunoista avautuu luonto

Nykyaikaista ilmettä hirsimökkiin tuovat suuret ikkunat, joista aukeaa sekapuinen rantarinnemaisema. Keittiön kiviset tasot, hirsiseinien paljaat pinnat sekä pellava-, puuvilla- ja villatekstiilit tuovat luonnon myös sisälle. Hillittyyn sisustustyyliin kuuluvat perintönä tulleet huonekalut, kuten 1920-luvun ruokailuryhmä ja 1960-lukulaiset nojatuolit.

– Vaikka haluamme, että mökki on kauniisti sisustettu, sen pitää myös olla helppohoitoinen ja materiaalien täytyy kestää käyttöä. Tavoittelemme rentoa ja rauhoittavaa tunnelmaa, Sirpa toteaa. Luonto ja ympäristöasiat ovat Sirpalle ja Jyrkille muutenkin tärkeitä. Pariskunta käyttää biohajoavia pesuaineita aina kuin mahdollista, kierrättää ahkerasti ja välttelee kertakäyttötuotteita.

Harmaiden vesien käsittelyyn on hankittu mökkikäyttöön mitoitetut järjestelmät, joiden avulla pesuvesistä erotellaan rasva ja kiinteät aineet. Vesivessaa ei tontille saanut rakentaa, joten pariskunta hankki sisävessaksi sähköllä toimivan kompostoivan kuivakäymälän.

– Emme enää vesivessaa huolisikaan. Kuivavessa on hajuton, ja kompostoituneen tuotoksen voi käyttää kukkapenkkeihin. Lisäksi meillä on pihalla kompostoiva ulkokäymälä.

_MG_9219

Terassille pääsee kahdesta ovesta. Mattokympistä hankittu Louhi-matto kestää kovaa kulutusta ja sopii myös ulos. Ruukkuistutukset toteutti Pihanne.

Mustikoita omalta pihalta

Mökillä viihdytään eniten pihapuuhissa. Kesäisin ruokakin tehdään ulkona pari vuotta sitten valmistuneessa 16-neliöisessä kesäkeittiössä, ja raaka-aineita kerätään metsästä ja omalta ryytimaalta.

– Kesän yksi huippujutuista on se, kun aamulla saan kerätä kylpytakkisillani aamiaispöytään mustikat jugurtin päälle. Se on joka-aamuinen tapahtuma mustikka-aikana, Sirpa sanoo.

Ovet ovat avoinna myös ystäville ja jälkikasvulle perheineen. Yhteisen kokkailun lisäksi aikaa vietetään petankkia pelaten, uiden ja saunoen – joka päivä lämpiää jompikumpi saunoista ainakin kerran. Paraatipaikalle sijoitetussa paljussa kylvetään iltahämärissä ja kuunnellaan lintujen konserttia. Klapeja saakin tehdä jatkuvasti, koska kuusi tulipesää syövät paljon puuta.

Rakentamisen vuoksi pihaa on jouduttu hieman mylläämään ja vanhaa terassia purkamaan. Nyt on tarkoitus laittaa piha jälleen nätiksi ja helppohoitoiseksi muun muassa matalien havukasvien ja perennojen avulla; kesäkukat puolestaan istutetaan ruukkuihin ja niitä siirrellään usein paikasta toiseen. Suunnitelmissa on myös muutaman marjapensaan hankkiminen. Pihavalot on jo ostettu, ja ne asennetaan valmiiksi ennen kuin kesäillat taas pimenevät.

_MG_9148 _MG_9141

Tulikiven varaavaa Mustio-takkaa käytetään paljon myös ruuanlaitossa, sillä siinä on haudutusuuni.

_MG_9299

Idyllinen vanha sauna on aivan vedenrajassa. Rantaviivaa tonttiin kuuluu noin 60 metriä.

_MG_9331 _MG_9282

Paljussa nautitaan ulkoilmasta ympäri vuoden. Näyttävät Leino Designin lyhdyt eivät ruostu.

Teksti: Elina Turunen, kuvat: Anna Autio

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hirsimökki kesämökki muuttovalmis mökki mökki mökkisauna vapaa-ajan asunto