TEKSTI NATALIA BROTHERUS
KUVAT NINA DODD
Vaalea koti kylpee luonnonvalossa, eikä tunnelmaa ole haluttu rikkoa liiallisella tavaramäärällä.
Vaalea koti kylpee luonnonvalossa, eikä tunnelmaa ole haluttu rikkoa liiallisella tavaramäärällä. Sohvatyynyt, kaitaliina, lyhdyt ja sohvan vieressä olevat lamput ovat Pentikin mallistosta.

 

Tammikuussa 2006 Jan Karjalainen ja Päivi Kuortti ostivat Keravalta 900 neliön tontin, joka täytti perheen kaikki toivomukset: iso piha, puita, paljon luonnonvaloa, ja naapurit sopivan etäisyyden päässä. Alue ei ollut ennestään tuttu, mutta hyvät palvelut ja liikenneyhteydet miellyttivät pääkaupunkiseudulla työssä käyvää pariskuntaa.
 
Talopaketin valinta oli helppoa, sillä perhe halusi hirsitalon. Lapponia-talojen vakiomallistosta valitusta talosta säilytettiin oikeastaan vain ulkokuori. Sisätilat Jan ja Päivi suunnittelivat itse. Asuinpinta-alaa talossa on 210 neliötä.
 
Suuret huoneet. Rakentaminen oli tuttua pariskunnalle jo ennestään, sillä perhe asui aiemmin paritalossa, jonka suunnittelussa he olivat olleet alusta lähtien mukana. Päivi halusi talon, jossa päivittäin käytettävät tilat löytyisivät samasta kerroksesta. Toiveena oli myös saada standardeja isommat huonekoot, niin että lapsilla olisi reilusti tilaa leikkiä.
 
Jan ja Päivi päätyivät kaksikerroksiseen taloon, jossa kellarikerrokseen sijoitettiin televisiohuone, pesutilat, sauna, tekninen tila ja varastotilat. Sisääntulokerroksessa ovat perheen kolme makuuhuonetta, vaatehuone, iso olohuone ja avokeittiö, kylpyhuone, lasten wc ja kodinhoitohuone. Vanhempien makuuhuoneen yhteydessä on vielä erikseen kylpyhuone.
 
– Omat saniteettitilat ovat arkipäivän luksusta. Ei tarvitse jonotella eikä hoputella ketään, Päivi kiittelee. Lämmitysjärjestelmäksi valittiin maalämpö, joka Janin mukaan maksaa itsensä takaisin noin viidessä tehokkaasti olohuoneessa. Lisäksi elävä tuli tuo tunnelmaa.
Keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä suurta tilaa.
Yhtenäistä tilaa. Keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä suurta tilaa. Liesisaarekkeen molemmin puolin on runsaasti säilytystilaa.
Avarassa ja toimivassa keittiössä on ilo kokata!
Avarassa ja toimivassa keittiössä on ilo kokata! Astianpesukone ja jääkaappi-pakastin integroitiin PR-keittiön kalusteisiin. Kodinkoneet Mielen.

 

Nopeasti valmista. Rakentaminen alkoi luparuljanssin jälkeen kesäkuussa 2006. Seinät nousivat pystyyn päivässä ja vesikatto kahdessa viikossa. Sen jälkeen alkoivat sisätyöt. Sisäpuolelta valmiit elementtiseinät valkolakattiin ja lattiamateriaaliksi valittiin laatta, paitsi poikien huoneisiin ja osaan olohuonetta, joihin tuli saarnilaminaatti. Talon kaikki sisämaalaustyöt tehtiin itse.
 
Pystytysporukan lisäksi talolla työskentelivät Jan, timpuri sekä lukuisa joukko sukulaisia ja ystäviä. Rakennusvaihe sujui ilman suurempia takapakkeja ja perhe pääsi muuttamaan sisään jo puolen vuoden päästä rakentamisen aloituksesta helmikuussa 2007.
Vanhempien makuuhuone sijaitsee kodinhoitohuoneen läheisyydessä.
Vanhempien makuuhuone sijaitsee kodinhoitohuoneen läheisyydessä. Reilun 15 neliön huoneessa on laattalattia. Oma kylpyhuone hierovine suihkuineen on luksusta.
Poikien ikioma kylpyhuone sijaitsee lastenhuoneita vastapäätä.
Poikien ikioma kylpyhuone sijaitsee lastenhuoneita vastapäätä.

 

Keittiö on kodin sydän. Ruokaa laittaessa voi seurustella vieraiden kanssa, ja samalla pitää myös poikia silmällä.
– Olimme suunnitelleet laittavamme välitilaan lasilla suojatun hirsipanelin, mutta siihen tila oli liian ahdas. Päädyimme perinteiseen laattaan. Olemme olleet todella tyytyväisiä keittiön varustelutasoon ja ulkonäköön, Päivi ja Jan sanovat.
 
Olohuoneen ja keittiön jakaa takka. Paikallaan muuratussa takassa on valmis Stûvin takkasydän, mutta ulkokuori on Janin suunnittelema. Näyttävä rosteripiippu on valmiselementti.
– Takka on ollut aivan ihana. Kun sen illalla sytyttää, niin vielä aamullakin se lämmittää, Päivi kehuu.
Televisiotilan seinä on Mathios Stonen verhoilukiveä.
Televisiotilan seinä on Mathios Stonen verhoilukiveä, jota myy Home 4 You Helsingissä. Jan asensi seinän itse. Tilasta on suora käynti ala-terassille ja uima-altaalle. Siellä on myös viinikaappi. Palasohva on päällystetty Vallila Interiorin kankaalla.
Ilmavat portaat ovat akaasiapuusta.
Ilmavat portaat ovat akaasiapuusta kuten keittiötasotkin. Kaunis tummapintainen puu luo hyvän kontrastin muuten vaaleille pinnoille.

 

Valoa ja korkeutta. Olohuoneen huonekorkeus on 4,2 metriä. Koti kylpee luonnonvalossa, sillä isoista ikkunoista suorastaan tulvii valoa sisään. Sisustus on tarkoituksella vaalea ja eleetön.
– Jan on saanut täysin vapaat kädet tämän taloprojektin kanssa. Se mistä itse halusin pitää kiinni, oli televisioton olohuone. Alakerrassa on hyvät tilat television katseluun. Täällä ylhäällä nautitaan vuodenaikojen mukaan vaihtuvista maisemista sekä takkatulesta, Päivi kertoo.
 
Perhe viihtyy yhdessä, ja olohuoneeseen on helppo kantaa lelut ja pelit poikien huoneista. Ystävien kanssa nautitaan ruoanlaitosta ja kesällä alakerran terassi kutsuu viihtymään myös grillin ääreen. Olohuoneen viereisellä parvekkeella nautitaan aamukahvit.