MAINOS

Moderni pientalo hirsirakennuskilpailun voittoon

Talo

Voittajatalo on onnistunut esimerkki kaupunkiin sopivasta hirsitalosta. Kaupunkiympäristöön suunniteltu Talo Faro tuo palan luontoa kaupunkiin. Tutustu!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Hirsitaloteollisuus ry:n järjestämän Vuoden Hirsirakennus -kilpailun voittajaksi on valittu kymmenen kilpailuehdotuksen joukosta Honkatalojen kolmikerroksinen yhden perheen omakotitalo ”Faro”.

Arkkitehti SAFA Jaakko Kepon suunnittelema pientalo Faro nousi tuomariston yksimieliseksi suosikiksi. Tuomariston mukaan kyseessä on onnistunut esimerkki kaupunkiin sopivasta hirsitalokonseptista, jonka arkkitehtuuri uudistaa kauniilla tavalla pohjoismaisen modernismin perinnettä.

Onnistunut esimerkki kaupunkiin sopivasta hirsitalokonseptista

”Vaikka itse rakennus on pienehkö, taitavan tilasuunnittelun ansiosta asuintilat ovat valoisat ja avaranoloiset. Hirren läsnäolo muodostaa olennaisen osan rakennuksen eheää ja modernia arkkitehtuuria. Rakennus sopiikin hyvin uudelle asuinalueelle. Se soveltuisi myös jälleenrakennuskauden asuinalueen täydennysrakentamiseen”, professori Jouni Koiso-Kanttila luonnehtii juryn yhteisiä näkemyksiä.

Voittaja hirsitalossa yhdistyvät luonto ja design

Moderni hirsitalo Faro voitti hirsitalokilpailun.
Hirsitalo FAron hahmo ja detaljit on suunniteltu simppeleiksi rakenteen lähtökohdista käsin.

Faron rakennusmateriaali on perinteinen hirsi, mutta arkkitehtuuri sopii hyvin tähän aikaan. Kaupunkiympäristöön suunniteltu Talo Faro tuo palan luontoa kaupunkiin.

”Pyrkimyksenäni oli päivittää perinteinen hirsitalo nykypäivän vaatimuksiin sopivaksi, niin teknisesti kuin arkkitehtonisestikin”, arkkitehti SAFA Jaakko Keppo kertoo.

”Suunnittelun lähtökohtana oli tehdä tavallisia asioita hyvin. Hirsirakenteen käyttö tukee tätä ajatusta. Rakennuksen hahmo ja detaljit on suunniteltu simppeleiksi rakenteen lähtökohdista käsin. Lopputuloksena oli tiiviille pientaloalueelle soveltuva, olemukseltaan ”supernormaali” perustalo”, Keppo luonnehtii.

Tuplahirsirakenne hengittää

Honkatalojen valmistama Talo Faro on toteutettu tuplahirsi-rakenteella, mikä tarkoittaa, että kahden hirsiseinän välissä on ekologinen puukuitueriste.

”Hirsitalon seinärakenne hengittää. Se sitoo itseensä kosteutta ja luovuttaa sitä puolestaan kuivimpina aikoina, minkä vuoksi sisäilman kosteus pysyy aina optimaalisella tasolla. Hirsitalossa on hyvä hengittää, sanoo Honkatalojen toimitusjohtaja Harri Vainionpää.

Massiivihirsiseinän tavoin tuplahirsiseinän rakenne on pitkäikäinen ja turvallinen, sillä kosteus ei pääse liikkumaan eikä kerry rakenteeseen. Home- tai muita kosteusongelmia ei näin synny. Turvallisuutensa vuoksi hirsitalo on pitkäikäinen ja se kestää asumiskelpoisena jopa vuosisatoja.

Puu on terapeuttinen materiaali

Hengittävyytensä lisäksi puu on terapeuttinen materiaali. Tutkimustenkin mukaan puu rauhoittaa mieltä ja on samalla myös pintana lämmin koskettaa. Honkatalojen markkinointipäällikkö Katariina Vainionpää kertoo, että suuri osa yhtiön valmistamista hirsitaloista tehdään puuainekseltaan vaaleasta kuusesta, eikä männystä kuten hirsitalot yleensä. ”Kuusi ei tummu näin voimakkaasti ajan kuluessa. Kestävyytensä ansiosta se on myös oivallinen materiaali ulkoseinissä.”

Vuoden Hirsitalo 2013 – ”Talo Faro”

  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehti SAFA Jaakko Keppo, Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy
  • Valmistaja: Honkatalot
  • Koko: 95 m² (+kellari)
  • Sijainti: Espoo

Kilpailun jurya johti aiempien vuosien tapaan Oulun yliopiston arkkitehtuurin professori Jouni Koiso-Kanttila. Muita jäseniä olivat rakennusneuvos ja arkkitehti Aila Korpivaara ympäristöministeriöstä ja sisustusarkkitehti Marko Paananen.

Johtavia kotimaisia hirsitalotehtaita edustava HTT ry haluaa vuosittaisen kilpailun myötä nostaa esille suomalaisen hirsitaloarkkitehtuurin uusia ratkaisuja. Voittajan valinnassa painotetaan materiaalin luontevaa käyttöä ja rakennuksen välittämää myönteistä kuvaa hirsirakentamisesta.

Lisätietoja:

www.hirsikoti.fi,  www.honkatalot.fi

Lähde: Hirsitaloteollisuus (HTT)

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hirsirakentaminen kaupunkihirsitalo tuplahirsirakenne vuoden hirsitalo