Kaivo kuivuu – mikä avuksi?

Mökki Talo
Kaivo kannattaa tarkastaa vuosittain. Vesi saattaa loppua, jos vettä käytetään enemmän kuin pohjavettä muodostuu. Kuumuus ja sateettomuus vauhdittavat kuivumista. Mutta mistä kaivoveden loppuminen johtuu ja miten sen saisi riittämään pidemmälle kesään?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.7.2023

Kesähelteillä saattaa tulla eteen hetkiä, jolloin monet rengaskaivon varassa olevat mökkeilijät jännittävät veden loppumista. Jos kesä on ollut erityisen kuuma ja kuiva, veden riittävyys huolestuttaa tavallista enemmän.

Meidän mökillämme Hämeessä kaivon pumppu alkoi käydä toimettomana keskellä kesälomaa. Viime vuonna vettä riitti koko mökkikauden, mutta veden loppuminen on tuttu tilanne aiemmilta vuosilta. Onkohan tilanne sama muuallakin?

Suomen ympäristökeskuksesta kerrotaan, että pohjavedet laskevat aina tyypillisesti heinäkuussa, mutta isompaa hätää ei pitäisi vielä olla, sillä pohjavesivarannot ehtivät täyttyä hyvin keväällä ja alkukesällä.

– Vähäsateisen kesän seuraus ei ole vielä näkynyt erityisesti pohjavesissä, vaikka tähän aikaan pohjavedet alkavat laskea. Laskuvauhti on kyllä suhteellisen nopeaa, mikä johtuu vähäisistä sateista ja alhaisesta maankosteudesta, kertoo hydrologi Sami Soosalu Suomen ympäristökeskuksesta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Rengaskaivon kunto selviää, kun tilaa paikalle kaivoammattilaisen. Kaivoon voi kiivetä itsekin tutkailemaan tilannetta, jos omistaa turvavaljaat ja tikapuut.

Kaivo kannattaa tarkistaa vuosittain

Ympäristökeskuksen sivuilla kerrotaan, että hyväkuntoisestakin kaivosta vedentuotanto voi vähentyä tai ajoittain loppua kokonaan, jos vettä käytetään enemmän kuin pohjavettä muodostuu.

Meidän mökillämme ei ole vedellä lotrattu, joten siinä mielessä veden pitäisi riittää. Alkaisi ehkä olla kaivohuollon paikka – jospa se pelastaisi tilanteen seuraavina vuosina.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ainakin kannattaa kutsua ammattilainen arvioimaan kaivomme kuntoa, sillä rengaskaivon vedentuotanto voi hiipua myös esimerkiksi suodatinkerrosten tukkeutumisen vuoksi.

– Veden riittävyyteen voi vaikuttaa myös kaivon voimakas liettyminen, koska liete estää veden helpon pääsyn kaivoon. Kaivo on hyvä tarkastaa vuosittain, ettei tällaisia ikäviä yllätyksiä pääse tapahtumaan, kertoo kaivojen kuntotutkimuksista vastaava Jussi Pasanen Suomen Kaivohuolto Oy:stä.

Puut imevät vedet kaivosta

Ennen huoltoa kannattaa vielä tutkia, mitä kaivon ympärillä on. Puut janoavat vettä ja niiden juuret voivat ulottua rengaskaivon renkaiden sisäpuolellekin.

– Kun rengaskaivon vesimäärää halutaan lisätä, poistetaan ensimmäisenä puusto kaivon välittömästä läheisyydestä, Pasanen selittää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Meidän mökkikaivomme vieressä kasvaa upea koivupari, joka saattaa olla osasyyllinen veden loppumiseen. Puiden kaatamista täytyy siis harkita kesän jälkeen, mikäli kaivon antoisuutta halutaan parantaa.

↑Rengaskaivon ympärillä olevat puut kannattaa kaataa, koska ne imevät vettä kaivosta ja voivat vaurioittaa kaivon rakenteita juurillaan. 

Kannettu vesi ei kaivossa pysy

Entä voisiko kaivoon tuoda vettä tankkiautolla? Eipä taida maksaa vaivaa, sillä vanha sanontakin sen tietää: kannettu vesi ei kaivossa pysy. Vesi katoaa joutuisasti kaivosta, joka on rakennettu vettä hyvin läpäiseviin maakerroksiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos kaivo on rakennettu maahan, joka läpäisee vettä huonosti, lisätty vesi voi säilyä siellä jonkin aikaa. Veden varastointia varten voi kokeilla kaivon pohjan tilapäistä tiivistämistä muovikalvosta tehdyllä säkkimäisellä rakenteella, mutta tälle hätäratkaisulle pitäisi pian keksiä pysyvä vaihtoehto.

Veden lisäystä kaivoon ei suositella siitäkään syystä, että kaadettu vesi sekoittaa kaivon pohjalle kertynyttä ainesta veteen ja vesi voi muuttua sameaksi. Huonokuntoiseen kaivoon, jonka seinämät eivät ole puhtaat tai jonka pohjalla on lietettä ja muita epäpuhtauksia, ei ennen perusteellista puhdistamista pitäisi kaataa vettä lainkaan.

Auttaisiko kaivon syventäminen?

Koska vesi loppuu kaivostamme lähes vuosittain ennen mökkikauden loppua, tulee mieleen kaivon syventämisen mahdollisuus: josko kaivamalla pääsisimme lähemmäs pohjavettä.

Ympäristökeskuksen nettisivuilla sanotaan, että huonokuntoista kaivoa ei kannata syventää, mutta hyväkuntoista rengaskaivoa voi, mikäli pohjan alapuolella on kaivettavia maakerroksia ja kaivossa on tilaa työskennellä.

Jos kaivo on rakennettu halkaisijaltaan vähintään metrin renkaista, niiden sisäpuolelle voi laskea kokoluokaltaan seuraavaksi pienemmät renkaat ja syventää kaivoa niiden avulla. Kaivutyössä työturvallisuudesta huolehtiminen on erityisen tärkeää.

Suomen ympäristökeskuksen esitteessä kerrotaan selkeästi, miten kaivo tulisi sijoittaa, jotta vesimäärä riittää vuoden ympäri.

– Mikäli pohjavesi on alimmillaan kaivon pohjan alapuolella, syvennys on oikea ratkaisu, Pasanen toteaa.

↑Sadevettä on hyvä kerätä talteen pitkin kesää pahan päivän varalle pesuvedeksi. 

Kantovesi ensiavuksi

Vaikka kaivo olisi tyhjä, vettä tarvitaan. Moni kantaa jo juomavedet mökille, mutta kantovettä tarvitaan kaivon tyhjennyttyä myös peseytymiseen.

Kaukaa viisas on kerännyt sadevettä ja kaivovettä talteen pitkin alkukesää puhtaisiin saaveihin ja selviää niiden avulla akuuteimmasta vesipulasta.

Myynnissä on erilaisia vesisäiliöitä, joihin voi joko tuoda vettä itse tai tilata ostovettä lähimmältä palokunnalta, jonka palveluihin vesikuljetukset kuuluvat. Paras säiliömateriaali on ruostumaton teräs, ja markkinoilla on myös erilaisia nesteiden kuljetukseen ja säilytykseen valmistettuja polyeteenikontteja ja -tynnyreitä.