Mökki on talvella suojaton, Suomessa tehtiin yksinomaan vuonna 2013 lähes 1800 huvilamurtoa, joista valtaosa talviaikaan. Sinne ei pitäisikään jättää talveksi arvokasta, helposti rahaksi muutettavaa tavaraa kuten viihde-elektroniikkaa, moottorisahoja tai perämoottoreita. Paitsi varkaudet ja ilkivalta, myös kosteusvahingot ja tulipalot vaativat joka talvi veronsa huvilakannassa.
– Suomalaiset ovat kesämökkikansaa. Mökeistä on tullut yhä kodinomaisempia myös varustelultaan, joten on yhä tärkeämpää huolehtia myös mökin suojaamisesta samalla tavalla kuin kodeissa, toteaa Helena Tielinen älykotiratkaisuja toimittavan Verisuren viestintävastaava.
1. Suojaa hormi. Varmista, että piipun ilmanvaihtohormi on auki ja piipun päällä on ”hattu”. Näin hormiin ei pääse lunta, roskia eikä eläimiä. Hormi ei rapaudu eikä halkea ja keväällä vetokin on parempi kuin suojaamattomassa piipussa. Vaurioitunut hormi on paloturvallisuusriski, joten muista tarkistaa palovaroittimien toiminta keväällä. Tyhjät paristot ovat melko tavallinen syy palovaroittimen toimimattomuuteen tulipalon sattuessa. Erilaisten hälytysjärjestelmien palovaroittimet kestävät vähintään 5 vuotta ja ne lähettävät ilmoituksen yleensä niin hälytyskeskukseen kuin asiakkaalle, kun paristot on aika vaihtaa.
2. Tyhjennä vedet putkista ja laitteista aina, vaikka jättäisitkin peruslämmön päälle. Jos mökki on talvikäytössä sulje käyttövesijärjestelmän pääsulku ja katkaise vesipumpun virta. Tuo pumput lämpimään tilaan. Myös vesikourut ja rännit kannattaa puhdistaa.
MAINOSMökeistä on tullut yhä kodinomaisempia myös varustelultaan, joten on yhä tärkeämpää huolehtia myös mökin suojaamisesta samalla tavalla kuin kodeissa
3. Säädä oikea peruslämpö. Sopiva peruslämpötila liikkuu 5 ja 15 asteen välillä, usein valitaan 10 astetta. Turvajärjestelmän avulla saat tiedon, jos mökillä on sähkökatkos ja mahdollisen mobiilisovelluksen avulla tarkistat helposti mökin lämpötilan milloin tahansa älypuhelimellasi. Näin ehdit tarvittaessa paikalle lämmittämään mökkiä ja estämään esimerkiksi vesien jäätymisen putkistoissa.
4. Valvo mökin kosteusarvoja. Mökin suhteellinen kosteus ei saisi nousta yli 80 %. Lämmityskauden kylminä jaksoina jo muutaman asteen nosto ulkolämpötilaan nähden laskee suhteellista kosteutta esimerkiksi hirsirakenteisessa kesämökissä turvallisena pidettyyn 60–70 % tasoon. Markkinoilla on erilaisia kosteusilmaisimia, joiden avulla valvot mökin suhteellisia kosteusarvoja. Voit asettaa kosteusarvolle ja lämpötilalle raja-arvot, jolloin saat ilmoituksen älypuhelimeesi, jos lämpötila tai suhteellinen kosteus ylittää tai alittaa asettamasi raja-arvot.
5. Suojaa arvotavara. Jos mökki ei ole käytössä talvelle, vie kaikki arvokas ja arvokkaan näköinen tavara mökiltä pois talven ajaksi. Jätä verhot auki, jotta varkaat näkevät heti, ettei mökissä ole mitään varastettavaa. Sijoita mahdollisimman paljon tavaraa kaappeihin ja muualle näkymättömiin. Jos mökillä on peruslämpö ympäri vuoden hanki hälytyskeskuksen valvontaan liitetty murtohälytysjärjestelmä. Oviin ja ikkunoihin liimattavat hälytystarrat estävät murtoja jo ennalta. Jos mökillä on hälytys- tai valvontajärjestelmä, systeemin kamera voi ottaa hälytyksen sattuessa kuvasarjan. Kuvien avulla hälytyskeskus näkee hälytyksen aiheuttajan ja voi tarvittaessa välittää oikeaa apua paikalle.
MAINOSLähde ja lisätietoja: www.verisure.fi