MAINOS

Vapaa-ajan asunto myynnissä? Sijainti ratkaisee!

Mökki

Vapaa-ajan asuntojen kysyntä on alkanut tänä keväänä aikaisin ja ostopäätöksiä on tehty melko varhaisessa vaiheessa vuotta, kertovat kiinteistönvälittäjät. SKV Kiinteistönvälityksen välittäjilleen tekemän kyselyn mukaan sijainti on noussut yhdeksi tärkeäksi valintaperusteeksi, kun hankinnassa on vapaa-ajan asunto.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

SKV Kiinteistönvälityksen välittäjilleen tekemän kyselyn mukaan asiakkaat ovat viime kevään tapaan alkaneet miettiä vapaa-ajan asuntoja jo varhaisessa vaiheessa kevättä.

Tosin välittäjien mukaan jollain alueella vain ostajat ovat aktivoituneet, eivätkä myyjät ole olleet riittävän hereillä. Osa välittäjistä harmittelee, että myyntipäätökset tehdään aivan liian myöhään loppukesästä, kun ostajat olisivat liikkeellä jo paljon aiemmin.

Sijainti on noussut yhdeksi tärkeäksi valintaperusteeksi, kun hankinnassa on vapaa-ajan asunto. Jo useamman vuoden ajan mökeiltä on vaadittu korkeaa varustelutasoa, mutta nyt merkitsee myös sijainti yhä enemmän. Varustelutasosta ollaan valmiita jopa tinkimään, mutta sijainnista ei.

– Osittain on tultu takaisin päin eli vaatimattomampikin vapaa-ajan asunto kelpaa, tosin sijainti on oltava hyvä, palvelut ja ranta lähellä, välittäjät kertovat.

Välittäjien mukaan kohtuuhintaiset ja oikein hinnoitellut vapaa-ajan asunnot ovat erityisen kysyttyjä. Pitkät mökkimatkat koetaan nyt hankalammiksi kuin ennen.

Kauppamääriin ei suuria muutoksia

SKV Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Timo Kaisla ei odota mökkikauppamääriin suuria muutoksia.

– Yksi selkeä syy on se, että uusien mökkien rakentaminen on vähentynyt, koska suosituimpien järvien rannat on rakennettu ja kaavoitettu. Toivoisimme ympäristökeskukselta nopeampaa päätöksentekoa ja hyväksyvämpää otetta poikkeamislupiin, koska tosiasia on, että maata ei voi valmistaa lisää.

SKV Kiinteistönvälityksen välittäjät uskovat, että erityisesti ilman rantaa olevien kohteiden ja lomakeskusasuntojen hinnat pysyvät ennallaan tai laskevat ensi kevääseen mennessä. Joidenkin välittäjien mukaan rantaan rajoittuvissa kohteissa hinnat saattavat jopa nousta.

Varainsiirtoveron mahdollinen muutos ei vaikuta

Kuluvana keväänä on uutisoitu Ympäristöministeriön työryhmän esityksestä puolittaa omakotitalojen varainsiirtovero neljästä kahteen prosenttiin. Muutos koskisi myös mökkikauppoja. Toimitusjohtaja Kaislan mukaan uutisoinnilla ei ole havaittu suoraa vaikutusta kevään mökkikauppaan.

– Odottavalle kannalle voivat kääntyä ne, joilla mökin etsiminen ei vielä ole sataprosenttisen aktiivista. Tosin kahden prosenttiyksikön muutoksen vaikutus esimerkiksi 150000 euron mökkikaupassa on vain 3000 euroa, hän muistuttaa.

SKV Kiinteistönvälityksen Timo Kaislan mukaan varainsiirtoveron muutos olisi kuitenkin hyvä asia.

– Tosin se todennäköisesti kiihdyttäisi vielä enemmän omakotitalokauppaa kuin vapaa-ajan asuntokauppaa, hän sanoo.

Lisätietoja:

SKV Kiinteistönvälitys Oy

toimitusjohtaja Timo Kaisla

timo.kaisla@skv.fi

www.skv.fi

Kyselyn on toteuttanut SKV Kiinteistönvälitys huhtikuussa 2015. SKV Kiinteistönvälitys on yksi Suomen suurimmista asunnonvälittäjistä noin 7 % markkinaosuudella. Yritys toimii 40 paikkakunnalla 200 ammattilaisen voimin. SKV:n toiminta perustuu kokonaisvaltaiseen palveluun ja vahvaan aluetuntemukseen. Yritys on perustettu vuonna 1964.

Lähde: Deski.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kesämökki kesämökkien hinnat mummonmökki muuttovalmis mökki mökki osaomistusmökki vapaa-ajan asunto vuokramökki