Mökkipuutarha kuntoon – lue kuusi helppoa vinkkiä

Mökillä ei välttämättä tarvitse huhkia kuin heinämies. Näin mökkipuutarha kukoistaa vähemmällä vaivalla.
1. Raivaa tiheikkö
Raivaa tiheikköä, jolloin aluskasvillisuus saa enemmän valoa, ilma kiertää paremmin tontilla ja hyttyset vähenevät. Raivausjäte maatuu nopeasti, kun kokoat risut ja vesat tontin notkelmiin. Kasaa päälle lehtikariketta, joka jouduttaa maatumista.
2. Niitä kulkuväylät
Niitä kulkuväyliä, jotta huomaisit paremmin poluilla liikkuvat pieneläimet, kuten käärmeet ja sammakot. Lyhyessä heinikossa punkitkaan eivät tartu kinttuun.
3. Kata istutusten multapinta
Kata istutusten multapinta karikkeella, kuorikkeella, hiekalla tai maanpeitekasveilla, jolloin kasteluntarve vähenee. Käytä myös ravitsevaa ruohosilppua katteena.
4. Kerää sadevesi talteen
Kerää sadevesi keruuastioihin kourujen ja rännien avulla. Peitä tynnyrit ja saavit tiheäsilmäisellä verkolla, ettei eläimille ja lapsille aiheudu niistä vaaraa. Pumpulla nostettu järvivesi on ihanteellista kasteluun.
Suolainen merivesi sen sijaan sopii huonosti jatkuvaan kasteluun. Erityisen arkoja suolapitoiselle vedelle ovat pähkinäpensaat, kanukat, luumut ja alppiruusut. Kaivovesikään ei ole juuristolle liian kylmää, sillä se lämpenee imeytyessään maahan. Säästä silti kaivovesi talouskäyttöön ja peseytymiseen, jos mahdollista.
5. Lannoita ja torju luonnonmukaisesti
lannoita ja torju luonnon omilla antimilla. Nokkosista tai rohtoraunioyrtistä voit uuttaa käytteen, josta saat vedellä laimentamalla sekä kasvuvoimaa antavaa ravinnetta että hoitavaa sumutetta.
6. Mökkipuutarha ja istutukset
Sijoita istutukset lähelle toisiaan, jolloin kastelu ja kasvien tarkkailu helpottuvat.
Hoitoalueen selkeä rajaaminen luonnosta pienentää urakkaa. Jos tuot tontille multaa, paras vaihtoehto on rikkaruohoton, kalkittu ja lannoitettu puutarhamulta. Raakalauta kattaa käytävää ja olki kasvimaata. Sikuri ja reunuspietaryrtti kasvavat rehevinä. Yrtit viihtyvät hyvin ruukuissa portaikon lämmössä. Suureksi kasvava rohtoraunioyrtti (Symphytum officinale) kuuluu lemmikkikasveihin.
Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa. www.kotipuutarha.fi