MAINOS

Mökkipuutarha kuntoon – lue kuusi helppoa vinkkiä

MökkiPiha

Mökillä ei välttämättä tarvitse huhkia kuin heinämies. Näin mökkipuutarha kukoistaa vähemmällä vaivalla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

1. Raivaa tiheikkö

Raivaa tiheikköä, jolloin aluskasvillisuus saa enemmän valoa, ilma kiertää paremmin tontilla ja hyttyset vähenevät. Raivausjäte maatuu nopeasti, kun kokoat risut ja vesat tontin notkelmiin. Kasaa päälle lehtikariketta, joka jouduttaa maatumista.

2. Niitä kulkuväylät

Niitä kulkuväyliä, jotta huomaisit paremmin poluilla liikkuvat pieneläimet, kuten käärmeet ja sammakot. Lyhyessä heinikossa punkitkaan eivät tartu kinttuun.

3. Kata istutusten multapinta

Kata istutusten multapinta karikkeella, kuorikkeella, hiekalla tai maanpeitekasveilla, jolloin kasteluntarve vähenee. Käytä myös ravitsevaa ruohosilppua katteena.

4. Kerää sadevesi talteen

Kerää sadevesi keruuastioihin kourujen ja rännien avulla. Peitä tynnyrit ja saavit tiheäsilmäisellä verkolla, ettei eläimille ja lapsille aiheudu niistä vaaraa. Pumpulla nostettu järvivesi on ihanteellista kasteluun.

Suolainen merivesi sen sijaan sopii huonosti jatkuvaan kasteluun. Erityisen arkoja suolapitoiselle vedelle ovat pähkinäpensaat, kanukat, luumut ja alppiruusut. Kaivovesikään ei ole juuristolle liian kylmää, sillä se lämpenee imeytyessään maahan. Säästä silti kaivovesi talouskäyttöön ja peseytymiseen, jos mahdollista.

raakalauta istutusten rajaajana

Raakalauta istutusten rajaajana

5. Lannoita ja torju luonnonmukaisesti

lannoita ja torju luonnon omilla antimilla. Nokkosista tai rohtoraunioyrtistä voit uuttaa käytteen, josta saat vedellä laimentamalla sekä kasvuvoimaa antavaa ravinnetta että hoitavaa sumutetta.

6. Mökkipuutarha ja istutukset

Sijoita istutukset lähelle toisiaan, jolloin kastelu ja kasvien tarkkailu helpottuvat.

Hoitoalueen selkeä rajaaminen luonnosta pienentää urakkaa. Jos tuot tontille multaa, paras vaihtoehto on rikkaruohoton, kalkittu ja lannoitettu puutarhamulta. Raakalauta kattaa käytävää ja olki kasvimaata. Sikuri ja reunuspietaryrtti kasvavat rehevinä. Yrtit viihtyvät hyvin ruukuissa portaikon lämmössä. Suureksi kasvava rohtoraunioyrtti (Symphytum officinale) kuuluu lemmikkikasveihin.

Yrtit vihtyvät ruukussa

Yrtit vihtyvät ruukussa

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa. www.kotipuutarha.fi

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

mökki puutarhavinkit raakalauta yrtit