MAINOS

Monen saunan mökki

Mökki

Suomalaiseen kesään ja mökkeilyyn kuuluvat vahvasti sauna ja sen läheisyydessä vesi. Joillekin tämä on niin tärkeä asia, ettei siihen riitä vain yksi sauna. Suomusjärveläisellä kesämökillä on kolme saunaa, joista yksi seilaa vetten päällä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Salon Suomusjärvellä sijaitseva vapaa-ajanasunto on monella tapaa melko tyypillinen suomalainen kesänviettopaikka. Puhdasvetisen järven rannassa rinnetontilla seisoo noin 100-neliöinen päärakennus sekä yksi piharakennus vieraita, yksi työvälineitä sekä nikkarointia ja yksi saunapuita varten. Päärakennuksessa on puulämmitteinen sauna ja sen vieressä, heti terassin reunassa, on palju, joka sekin lämpiää puulla. Rakennusten ja rentoutumisvälineiden määrän luulisi riittävän yhdelle perheelle – ja normaalisti riittääkin, mutta tämän mökin omistaja sattuu olemaan poikkeuksellisen innokas saunoja ja käsistään kätevä mies.

Savusaunan somisteena olevat myrskylyhdyt on kerätty tutuilta ja kirpputoreilta.

Savusauna sulautuu maisemaan

Perhe osti mökin 12 vuotta sitten ikääntyneeltä pariskunnalta, joka ei enää jaksanut käydä mökillä ja jonka lapsetkaan eivät oikein välittäneet mökkeilystä. 1960-luvulla rakennetun mökin peruskorjaukseen meni yksi kesä ja vähän toistakin. Kun urakka oli ohi, mutta energiaa ja innostusta vielä riitti, alkoi isäntä suunnitella perinteistä savusaunaa päärakennuksen saunan kaveriksi.

Savusauna myös rakennettiin. Paksuista hirsistä tehty runko ja satojen kilojen kivikasasta rakennettu kiuas saivat päälleen sympaattisen näköisen ruohokaton, joka istuttaa saunan nätisti ympäröivään maastoon. Saunan yksinkertaiset ja vankat vaaleat lauteet erottuvat hyvin jo aivan mustiksi nokeentuneista seinistä. Saunan lämmittämiseen menee keskimäärin 3-4 tuntia, ja kun se kerran on saatu lämpimäksi, saunoo sillä lähes koko seuraavan vuorokauden.

Savusaunan katolla kasvava ruohikko sulauttaa rakennuksen luontoon.

Sauna veden äärellä

Tavallisen puulämmitteisen saunan ja savusaunan luulisi riittävän monelle intohimoisellekin saunojalle. Mutta ei tämän mökin omistajalle. Mökin isäntä päätti rakentaa vielä yhden saunan.

Sauna haluttiin lähelle rantaa, mutta koska rakennuslupamääräys ei enää sallinut uuden rantasaunan rakentamista, jäi jäljelle vain yksi laillinen ja luvallinen vaihtoehto: venesauna. Järven erikoisin alus koostuu ponttonista, joka on rakennettu kuudesta isosta umpinaisesta muoviputkesta ja sen päälle tehdystä saunasta.

Venesaunalla voi halutessaan seilailla vesillä pienen perämoottorin avulla.

Venesauna painaa yhteensä noin 4 tonnia. Suuresta koostaan huolimatta se luokitellaan veneeksi eikä laivaksi, koska sitä liikutetaan pienellä viiden hevosvoiman perämoottorilla.

Vaikka alus pääsääntöisesti on kiinnitettynä köysillä rantaan, käydään sillä aina silloin tällöin pyörähtämässä järvellä muiden mökkeilijöiden ihmeteltävänä. Alkuun omistajaa arvelutti, että venesauna saattaisi aiheuttaa muiden järvellä mökkeilevien keskuudessa ärtymystä ja valituksia, mutta pelko osoittautui aiheettomaksi ja vastaanotto on ollut positiivista. Venesaunaa on haluttu vuokratakin, mutta kukapa sitä nyt omaa saunaa vuokraisi.

Vieläkö tontille nousee neljäs sauna? – Kyllähän sitä vielä jokin saattaa syntyä. Aika näyttää, mökin isäntä naurahtaa.

 

Teksti ja kuvat: toimitus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kesämökki mökki sauna savusauna venesauna


Lisää samasta aiheesta