MAINOS

Monikäyttöinen LED säästää energiaa, syttyy heti ja kestää pitkään

Sisustus

LED-lampuilla on paljon etuja verrattuna muihin lamppuihin: ledit kestävät pitkään, säästävät energiaa, syttyvät heti, eivät sisällä elohopeaa eivätkä kuumene liikaa. Sisävalaistuksen lisäksi ledien käyttö ulko- ja hallivalaistuksessa on lisääntynyt.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

 

Yksi ledien merkittävimmistä eduista on vähäinen energiankulutus. Elohopealamppuihin verrattuna LED-lampuilla energiaa säästyy 70–80 %. Hehku- ja halogeenilamppuihin nähden säästö on jopa 90 % ja energiansäästölamppuihin verrattuna noin 50 %. Säästöjä syntyy myös ledien pitkäikäisyyden takia. Energiansäästön voi laskea kätevällä energialaskurilla.

Ledit ovat myös ympäristöystävällisiä. LED-valonlähteet eivät sisällä elohopeaa, ja niiden korkea energiatehokkuus ja pitkä käyttöikä pienentävät ympäristölle haitallisia vaikutuksia, koska LED-lamppuja ei tarvitse vaihtaa niin usein kuin perinteisiä lamppuja.

– Ledin etuna on myös tasainen, hyvälaatuinen valo. LED-lampun valo on värinätöntä ja tasalaatuista, koska käyttöjännite ledillä on aina tasavirtaa. Ledit eivät siis vilku, joten asumismukavuuskin paranee, Pekka Nuutinen Sanpek Oy:stä kertoo.

Lähinnä ulko-, katu- ja teollisuusvalaistuksessa käytettyjä elohopealamppuja ei ole saanut valmistaa eikä maahantuoda EU:n kiellon myötä huhtikuun 2015 jälkeen. Elohopealamppuja on korvattu monimetallilampuilla ja LED-valonlähteillä.

LED-lampun saa vaihdettua kaikkiin yleisiin valaisimen kantoihin, myös vanhojen elohopealamppujen tilalle. – Yleisesti luullaan, että vanha ulkovalaisin täytyy vaihtaa kokonaan, mutta esimerkiksi Sanpekilla on LED-lamppuja, jotka voidaan asentaa suoraan vanhojen elohopealamppujen tilalle, Nuutinen sanoo.

Miten valita sopiva lamppu?

Ledit ovat todella yleiskäyttöisiä, sillä ne sopivat niin sisälle kuin ulos. Joka paikkaan ei lediäkään voi laittaa, esimerkiksi uuniin ledit eivät sovi, koska ne eivät kestä kuumuutta. Ledien käyttökohteen lämpötila-alue on −30 °C ja +45 °C välillä.

Sopivaa lamppua valitessa kannattaa tutkia pakkausmerkintöjä. Pakkauksesta tulisikin tarkistaa ainakin luumen-arvo (lm) eli riittävä valon määrä, energiatehokkuusluokka, värilämpötila ja lampun käyttöikä.

Valon määrästä kertovat siis luumenit (lumenit, lm). Vaikka hehkulamppuja valittiinkin wattien perusteella, eivät watit kerro valon määrästä vaan sähkönkulutuksesta. Ledin luumen-arvon tulee olla noin 700–800 lm, jotta se vastaa 60 W:n hehkulampun tuottamaa valon määrää. Noin 400–500 lm vastaa 40-wattista hehkulamppua. Sanpekin LED-lamppujen tuotetiedoissa kerrotaan selkeästi, millaisen hehku- tai halogeenilampun LED-lamppu korvaa.

Pakkauksesta kannattaa tutkia myös lampun käyttöikä. Nuutisen mukaan hyvän LED-lampun käyttöikä on yli 40 000 tuntia eli keskimääräisessä kotitalouskäytössä noin 20 vuotta. Ledien käyttöiän laskemisessa huomioidaan se, että niiden kyky tuottaa valoa heikkenee jonkin verran käyttövuosien myötä. 40 000 tunnin käyttöikä tarkoittaa sitä, että ilmoitetun tuntimäärän jälkeen valotehoa on jäljellä vielä 70 %.

Luksit (lx) kertovat valaistusvoimakkuudesta eli valon määrästä erilaisilla pinnoilla. Valaistusvoimakkuus riippuu muun muassa lampun valovirrasta (lm), valaistavan pinnan etäisyydestä ja valaisimen optisista ominaisuuksista eli esimerkiksi siitä, tuottaako valaisin vaikkapa spottimaista valoa. Työskentely- ja lukuvalo on hyvä olla noin 300–500 luksia, kun taas kylpyhuoneen yleisvaloksi yleensä riittää noin 50 luksia. Valon määrän tarve kasvaa ihmisen ikääntyessä eli vanhemmiten tarvitaan enemmän valoa, jotta näkee työskennellä ja lukea.

Laatukriteereinä värintoistokyky ja valon väri

Valon laatuun vaikuttaa värilämpötila, jota mitataan kelvineissä (K). Valon värin valinta riippuu ennen kaikkea siitä, millaisen tunnelman käyttökohteeseen haluaa. Suomalaisissa kodeissa suositaan lämpimän valkoista valoa, jota LED tuottaa, kun sen värilämpötila on 2 700–3 200 kelviniä.

Kodin valaistuksessa on aiemmin suosittu lämpimiä sävyjä ja keltaisempaa valoa – tämä johtuu siitä, että hehkulamput tuottivat keltaista valoa. Ledien yhtenä etuna onkin laaja värilämpötilavalikoima aina 2 700 kelvinistä 6 500 kelviniin. Nykyisin esimerkiksi valkoisesti sisustettuihin koteihin halutaan kirkkaampaa, neutraalin valkeaa valoa värilämmöllä 4 000–4 500 kelviniä.

Myös lampun värintoistokyky on syytä huomioida lamppua valitessa. Värilämpötila ilmoittaa siis valon värin, kun taas värintoistoindeksi (Ra-indeksi) ilmoittaa valonlähteen kyvyn toistaa värejä. Auringonvalon värintoistoindeksi on 100. Jos LED-lampun Ra-indeksi on yli 80, väri koetaan luonnolliseksi ja laadukkaaksi.

– Sanpekilla on myynnissä ledejä, joiden värintoisto on suurempi kuin 90. Tällaiset lamput toistavat värit lähes yhtä luonnollisina kuin päivänvalo, Nuutinen sanoo.

Säädettävän värilämmön valaisimella erilaisia tunnelmia

Valo vaikuttaa koko sisustukseen ja siksi esimerkiksi säädettävän värilämmön valaisin on hyvä vaihtoehto, kun kotiin halutaan luoda erilaisia tunnelmia. Sanpekin säädettävien LED-sisustusvalaisimien värilämpöä voi säätää kylmästä lämpimään 2 800 ja 6 000 kelvinin välillä. Kylmän valkoinen valo sopii esimerkiksi lukemiseen ja siivoamiseen, kun taas lämpimämmät sävyt tuovat kodikasta tunnelmaa ja sopivat esimerkiksi illallisvalaistukseksi. Valaisimissa on lisäksi himmennysmahdollisuus.

LED-lamput sopivat myös himmenninkäyttöön

Ledejä voi käyttää myös himmenninvalaisimissa, kunhan vain valitsee sellaisen lampun, joka on valmistettu himmenninkäyttöön. Lisäksi on käytettävä ledeille valmistettuja himmentimiä.

– Perinteisten hehku- ja halogeenilamppujen himmentimet on suunniteltu suuremmille tehoille kuin LED-lamput, joten himmentimen pitää olla suunniteltu ledejä varten. Hehku- ja halogeenilamppujen himmentimet on lisäksi toteutettu tyristoritekniikalla, joka ei ole hyvä LED-lamppujen ohjaukseen. LED-lampuille suunnitelluilla himmentimillä LED-lamput himmentyvät nätisti ja värinättömästi, Nuutinen kertoo.

Koy-Niittyrinne-7-Sanpek-LED-ulko-valaistus

Ulkovalaistus kannattaa toteuttaa LED-valonlähteillä

Asumisviihtyvyyden lisäksi hyvä ja toimiva valaistus lisää turvallisuutta sekä vähentää tapaturmariskiä. Ulkovalaistus kannattaa toteuttaa ledeillä niiden toimintavarmuuden ja suuren energiansäästön takia.

– Säästöjä syntyy, koska ulkovalaistus on useasti hämäräkytkimin ohjattua ja Suomen olosuhteissa käyttöaika on pitkä, keskimäärin 12 tuntia vuorokaudessa. Tämä tarkoittaa yli 4 000 tunnin käyttöaikaa vuodessa. Ledit soveltuvat hyvin hämäräkytkin- ja liiketunnistusohjauksiin, Nuutinen kertoo.

Monet ovat tuskailleet energiasäästölamppujen hidasta sytytystä. Ledien kanssa tätä ongelmaa ei ole, ja myös ulkona pakkasessa ledit syttyvät heti täyteen valotehoon. Kylmissä olosuhteissa ledien käyttöikä myös pitenee, koska niiden jäähdytys vain paranee. LED antaa valoa myös esimerkiksi −20 °C asteen pakkasessa noin 10 % nimellisvalovirtaa enemmän.

Ulkona kannattaa huolehtia aina sisääntuloväylien ja kulkualueiden riittävästä valaistuksesta, jotta liikkuminen on turvallista. Kulkureittien suositeltava valon määrä on noin 10–30 luksia, joka takaa turvallisen liikkumisen kaikissa olosuhteissa pimeällä.

Myös piha-alueiden tunnelma- ja kohdevalaistuksessa kannattaa käyttää ledejä edullisten käyttökustannusten vuoksi. Puutarhan tunnelmavalaistuksessa suositaan paljon lämmintä valkoista väriä, mutta myös muita sävyjä kannattaa kokeilla. Esimerkiksi pihan havupensaat ja puut korostuvat hienosti, kun ne valaistaan kylmän sävyisellä valolla. Tunnelmavalaistuskin tuo turvaa pihalla liikkumiseen.

Mitä sitten maksaa vanhojen ulkolamppujen päivitys ledeihin? Nuutinen kertoo, että jos pientalon pihapiirissä on keskimäärin 10 valonlähdettä, nykyisen valaistuksen päivitys ledeihin maksaa vain suurin piirtein 150–300 € riippuen valaisimien ja lamppujen ominaisuuksista. Pelkällä energiansäästöllä mitattuna lamput maksavat itsensä takaisin noin 1–2 vuodessa. Lisäksi säästöjä syntyy ledien pitkän käyttöiän myötä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

led led-lamppu led-valaisin led-valaistus led-valo led-valot ledi