Monipuolinen nokkonen

Odottelen jo kovasti ensimmäisiä nokkosia nousemaan. Niiden uusia lehtiä voi käyttää monipuolisesti niin syötynä kuin kasvien turvana ja ravintona.
Nokkosveden ohje
Nokkosvedellä kastelusta hyötyvät kasvit, jotka pitävät typpipitoisesta kasvualustasta, eli etenkin tomaatit, kaalit ja kesäkurpitsat kiittävät runsaalla sadolla nokkosvedellä kastelijaa.
Perinteinen nokkosvesi valmistetaan niin, että sekoitetaan 1 kg nokkosia noin 10 litraan kädenlämpöistä vettä. Annetaan valmistua pari viikkoa, välillä hiukan sekoittaen. Vettä käytetään laimennettuna 1:10 eli sekoitetaan 1 litra nokkosvettä 10 litraan kasteluvettä. li
Paljasjuuristen pensaiden sekä puiden siirrot ja istutukset alkavat
Kun maa sulaa ja kelit lämpenevät, paljasjuuriset puut ja pensaat kannattaa istuttaa ja siirtää mahdollisimman pian. Käytännössä heti, kun maahan vain lapio pystyy. Istutuksia kannattaa kastella seuraavat viikot kunnolla, vaikka sataisikin. Näin ne juurtuvat hyvin ja pääsevät heti oikeaan kasvurytmiin. Ruukku- ja paakkutaimiahan voi istuttaa koko kesän ajan, aina elo–syyskuulle asti.
Malttia ja harkintaa ulkokylvöissä vielä
Lämpimien ilmojen helliessä on vaikeaa pitää itsensä kurissa, ettei tule mentyä kylvämään siemeniä maahan liian aikaisin. Maa ei ole moninkaan paikoin ehtinyt lämmetä vielä kunnolla ja märkääkin on. Silloin on vaara, että siemenet eivät lähde itämään vaan mätänevät maahan. Kun maata tunnustelee paljain käsin, kyllä sen sitten tuntee, kun maa on sopivaa istutuksiin ja kylvöihin. Ja onhan tuo sormien upottaminen maahan ja multaan mukavaa, että sitä kannattaa tehdä jo ihan muutenkin.
Valkosipulit nousevat pintaan, lannoitetta ja vettä
Ensimmäiset syksyllä istutetuttujen valkosipulien versotkin ovat nousseet pintaan. Vaikka talvi oli hiukan haasteellinen, niin hyvin näyttää ainakin ’ziemiai’-lajike selvinneen. Jos maa on kovin kuivaa ja sateeton jakso jatkuu pitkää, niin kastelun kanssa ei kannata viivytellä. Hyvä keino ehkäistä liiallista kuivumista ja pitää maa kosteana on käyttää ruohokatetta. Ruohokate pitää myös rikkaruohot kurissa, sillä valkosipuli ei pärjää kovinkaan hyvin niitä vastaan.
Valkosipulien lannoittaminen nyt on myös tärkeää, jotta ne saavat kaiken voiman kasvattaakseen isot ja maukkaat sipulit. Runsaasti ravinteita kaipaavalle valkosipulille annetaan näin keväällä peruslannoitteeksi esim. luonnonlannoitetta, yleislannoitetta tai kanankakkarakeita noin 2 dl/1 m².
Kesäkuun lopulla voidaan antaa toinen lannoitekäsittely joko tällä ”lantavedellä” tai nokkosvedellä. Lannoittaminen lopetetaan heinäkuun puolivälin paikkeilla, jotta sipulit lähtevät tuleentumaan ajoissa. Sadonkorjuu aloitellaan sitten, kun lehdet alkavat kellastua, yleensä elokuussa.
Hoito-ohjeeni valkosipulista aina istutuksesta ja hoidosta käyttövinkkeihin voit lukea (ja tulostaa halutessasi) täältä.
Talvituholaikkuja nurmikolla, harsosta hyvä apu
Jos nurmikollesi on tullut talven aikana talvituhoja, nyt on hyvä aika kylvää nuo paikat uudelleen. Näin rikkaruohot eivät ennätä vallata nurmikkoa, ja tuhoutunut osa on nopeasti samassa rytmissä kuin vanhakin nurmikko.
- Haravoi tarkasti tuhoutunut alue puhtaaksi.
- Lisää hiekansekaista multaseosta ohut, n. 2–3 cm kerros ja tiivistä se.
- Kylvä siemenet.
- Haravoi siemeniä hiukan piiloon ja tiivistä pinta kevyesti.
- Kastele hienojakoisella sumulla multakerros kosteaksi.
- Levitä harso päälle ja anna olla rauhassa pariviikkoa. Sitten vain harso pois, kun ensimmäiset piikit ovat näkyvissä sentin parin verran.
Siemenen hinnassa ja laadussa ei kannata tinkiä, sillä se on niin monivuotinen asia – ja sama koskee myös multaa. Sopivasti yksivuotista raiheinää ja kulutusta kestävää nataa ym. on oma suosikkini: helppo, nopeasti vihertyvä ja kaunis sekä kulutusta kestävä.
Ulos istutettavat perunat
Ihan vain muistutuksena: siemenperunat nyt viimeistään valoon itämään.
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >
Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja