MAINOS

Monitoimitikkaat testissä – turvallisuudessa puutteita

Talo

Monitoimitikkaat Tukesin turvallisuustestissä. Testien perusteella kolmessa tuotteessa viidestä havaittiin rakenteellisia puutteita. Lue lisää.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti monitoimitikkaiden turvallisuutta Lahden ammattikorkeakoulussa. Yhden tikkaan puutteet olivat niin vakavia, että Tukes velvoitti toiminnanharjoittajaa keräämään tikkaat takaisin kuluttajilta.

Tukes valitsi tikkaita testattavaksi pääkaupunkiseudun tavarataloista ja rautakaupoista sekä verkkokaupasta. Monitoimitikkaiden testaamiseen päädyttiin Tukesille tulleiden kuluttajailmoitusten perusteella.

Tikkaat testattiin niitä koskevien standardien SFS-EN 131-2, SFS-EN 131-3 sekä SFS-EN 131-4 mukaisesti. Testissä selvitettiin mm. tikkaiden sivuttaisjäykkyys, askelmien kuormitus- ja vääntöominaisuudet, tikkaan rajoittajan ja nivelen kestävyys, tikkaiden lujuus sekä merkinnät ja käyttöohjeet.

Vain yhdet monitoimitikkaat täyttivät vaatimukset tutkituilta osin

Testatuista tikkaista kolmessa oli rakenteellisia puutteita ja neljässä käyttöohjeet puuttuivat joko kokonaan tai osittain.

  • Testien perusteella kriittisiä kohtia tikkaiden rakenteissa olivat alumiinirungon paksuus sekä saranoiden kestävyys.
  • Yhdet tikkaat todettiin vaarallisiksi, koska tikkaiden sivutuet taittuivat kuormitettaessa. Tukes velvoitti toiminnanharjoittajaa poistamaan tikkaat markkinoilta ja keräämään ne takaisin myös kuluttajilta. Lisätietoa
  • Kahden tikkaan rakenteelliset puutteet olivat vähäisempiä. Kuormitustestissä tikkaat taipuivat hieman sallittua enemmän. Toiminnanharjoittaja poisti toiset tikkaat vapaaehtoisesti markkinoilta.
  • Käyttöohjeiden puutteet korjattiin Tukesin otettua yhteyttä toiminnanharjoittajiin.
Palautettava monitoimitikas ikh

Tukes kehottaa poistamaan seuraavan tikkaan käytöstä heti ja palauttamaan sen ostopaikkaan. IKH AT16 monitoimitikas 16 ask, vuosimalli 2013.

Suomessa myytävissä monitoimitikkaissa on oltava selkeät käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi

Käyttöohjeissa pitää olla tietoja tikkaiden turvallisuuden varmistamisesta ennen käyttöönottoa, tikkaiden pystyttämisestä sekä käytöstä eri tilanteissa. Ohjeessa ja varoituksissa on kerrottava millaiselle alustalla käytettäväksi tikkaat soveltuvat sekä millaisen kuorman ne kestävät. Käyttöohjeissa on kerrottava myös siitä, mitä tikkaista kannattaa tarkistaa kun ottaa ne käyttöön pidemmän tauon jälkeen.

Kuluttajien on syytä tutustua tikkaiden käyttöohjeisiin ja noudattaa niitä, sillä turvallisetkin tikkaat saattavat väärin käytettyinä aiheuttaa vaaratilanteita.

Lisätietoja: www.tukes.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alumiinitikkaat monitoimitikkaat tikkaat Tukes