CLAS VON BELL, MARTTI TALA
KUVA VALMISTAJAN
Erilainen mönkijä. Avant 220 on suomalainen tuote, johon voidaan liittää monenlaisia työkoneita. Kuvan 220-malli maksaa 13 500 euroa ja kaivuri 4 000 euroa.

 

Tärkeimpiä ovat ajajan suojavarusteet. Tieliikennemönkijän kuljettajalla pitää olla kypärä, mutta visiirillä varustettu kypärä on vähintään yhtä tärkeä myös maastossa, jossa mönkijän keikahtaminen tai raju heilahdus voi heittää kuljettajan maahan. Suojaavia ajoasuja löytyy moottoripyöräilijöiden ja moottorikelkkailijoiden varusteista.
 
Mönkijän ajo-ominaisuudet riippuvat erittäin paljon laitteen kuormauksesta. Etu- ja takatavaratelineille on määritelty suurin sallittu kuorma. Näitä arvoja on syytä noudattaa. Ylikuorma ja painava kuljettaja ovat hengenvaarallinen yhdistelmä.
 
Lisävarusteiden avulla mönkijää voi käyttää mitä moninaisimpiin tarkoituksiin. Pienimuotoisempaan tavarankuljetukseen on saatavana kovamuovisia koteloita. Peräkärryjä on monenkokoisia, pienistä yleiskärryistä rankojen kuljettamiseen sopiviin metsäkärryihin.
 
Myös maanmuokkausvälineitä on tarjolla, muun muassa kyntöaura, kultivaattori ja vakoaura. Jopa kaivinkonelisälaite on saatavana. Lumitöitä varten on puskulevyjä, takalana, aura ja lumilinko. Hiekoitinkin on saatavana.
 
Maastoajossa tarpeellinen lisävaruste on vinssi, jonka avulla saa vedetyksi mönkijän pahasta paikasta.
 
Talvikäyttöä varten on saatavana lumiketjuja ja nastoja. Saatavana on jopa sellaisia nastoja, jotka voidaan ruuvata renkaaseen ja irrottaa kesäksi.
 
Suora linkki jutussa esiintyvän yrityksen yhteystietoihin: www.suomela.fi/monkijat308.