MAINOS

Muista leikata nurmikko säännöllisesti, tee helppo kesäkomposti

Piha

Nyt nurmikkoa tulisi muistaa leikata säännöllisesti, jotta se pysyy tasaisen kauniina ja vihreänä. Kitke samalla myös rikkakasvit ennen kuin ne kukkivat. Lue puutarhurin vinkit helppoon kesäkompostiin ja "muuta roju kullaksi ja meheväksi mullaksi"!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Säilö talvivihdat – lue vinkit!

Säilöttävä talvivihta kannattaa tehdä aina nousevan kuun aikaan ja säilöä huolella. Vakumoituna ja pakastettuna vihta säilyy kuin juuri tehtynä. Ja toinen, jopa tärkeämpi kuin tuo kuu, neuvo on, että katsoo että koivunlehti on täysikokoinen. Liian aikaisin tehty vihta kun ei kestä vihtomista. Talvivihdat tehdään siis aamupäivän aikaan, heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana, kun koivunlehti on täysikokoinen. Heti vakumoituina tai tiukasti muoviin käärittyinä pakastimeen ja makoisat löylyt on joulusaunassakin taattu!

Yrtit kukkivat – leikkaa pois

Monet kukkivat yrtit alkavat hiljalleen tehdä kukkia ja se olisi hyvä estää. Kukkinnan myötä lehtien ja uusien versojen kasvu tyrehtyy lähes kokonaan, kun kasvi alkaa keskittyä siementen tuottoon. Samalla lehtien ja versojen maku muuttuu usein kitkeräksi. Leikataan siis kukkivat osat pois ja näin yrttien maku pysyy ”oikeana” ja maukkaan miellyttävänä sekä uutta versoa kasvavana.

Valkosipuleilta kukkavarret pois ja pannulle

Kun valkosipulit ovat kasvaneet siihen kohtaan, että kukkavarret ovat esillä, niin ne kannattaa napsia pois. Näin kasvu keskittyy itse sipuliin ja niistä tulee isoja ja aromikkaita.

Ja näitä varsia ja kukintoja ei tietenkään kannata heittää pois! Nokare voita pannulle ja pieni lämmitys, niin voi pojat, että on hyviä ja terveellisiä naposteltavia! Toki höyryttämällä voi tehdä saman ja saada niistä vieläkin terveellisempiä.

Pujon ja muidenkin kitkettävien aika parhaimmillaan

Etenkin pujot ja toki muutkin rikkakasvit kannattaa kitkeä ennen kuin ne ehtivät kukkimaan/siementämään. Näin ne häviävät parhaimmillaan kerta kitkennällä, sillä niiden kasvukyky on heikoimmillaan juurissa silloin, kun ne valmistavat siemeniä. Ja kitketyt kasvit tietenkin hävitetään sitten niin, etteivät jo mahdollisesti kehittyneet siemenet pääse leviämään.

Kesäkomposti – näin se onnistuu helpolla

Kesäkomposti on helppo ja oiva ratkaisu muuttaa ”roju mustaksi kullaksi ja meheväksi mullaksi” nyt kun on kovasti kitketty ja raivattu vesakoita ja muutenkin alkaa kasvujätettä kertyä. Näin helpolla se syntyy:

  1. Laiteta kompostin pohjalle risuja tai muuta karkeaa ainesta.
  2. Tee kunnon kokoinen pohja, vähintään 1,5–2 metriä kanttiinsa. Pienemmän kanssa homma ei pidemmän päälle toimi.
  3. Kuivikkeeksi lehtiä, sahajauhoa, -purua tai jotain vastaavaa. Ja sekaan kun laitetaan vielä hiukan multaa ja kanankakkarakeita (tai vanhaa kompostia), niin komposti starttaa käyntiin varmasti ja helpolla.
  4. Jatka lisäämällä kasvijätteitä aina 20–30 cm kerros ja sen päälle hiukan multaa.
  5. Kompostin päällä on hyvä pitää kuivumisen estämiseksi katteena kerros heiniä tai olkia.
  6. Kun kompostilla alkaa olla metrin verran korkeutta, kannattaa tehdä jo toinen. Toki jotkut ovat tehneet jopa lähes kaksi metrisiä rakennelmia, mutta siinä pitää olla jo vähän ”hulluttelun halua” ja apurakenteitakin mukana.
  7. Vuosi-pari kypsyttelyä ja musta kulta on valmista käyttöön. Ja onkimaankin on helppo lähteä, kun lierot löytyvät omasta kompostista.

Nurmikon leikkauksen säännöllisyys ja sängen pituus

Nurmikkoa tulee leikata nyt säännöllisesti 1-2 krt viikossa. Näin se ei pääse liian pitkäksi, eikä leikkuujätteestä tule ongelmia. Nyrkkisääntönä leikattavasta pituudestahan oli, että kerralla leikataan kolmannes pois. Hellejaksoina pituudeksi jätetään 6-10 cm ja muulloin sen voi leikata 3-6 cm pituiseksi.

Nurmikon leikkuujäte kannattaa korjata talteen ja levittää kasvimaalle, perennapenkkeihin tai pensaiden alustoille. Näin säästyt kitkemiseltä, kosteus säilyy paremmin eli kastelun tarve vähenee ja kasvit kasvavat paremmin sekä helpommin.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kesäkomposti Kodin Kukat Kodinkukat komposti kompostoida nurmikon hoito nurmikon leikkaaminen