MAINOS

Muista nurmikon leikkuu mökkeillessäkin, hyödynnä leikkuujäte

Piha

Kesämökillä riippumatossa loikoillessa on hyvä muistaa myös kotipihan nurmikon leikkuun säännöllisyys. Kesäkomposti on nopea ja helppo tapa kompostoida puutarhajäte. Valkosipulien kukkavarret kannattaa poistaa, mutta ne voi hyödyntää muualla kuin kompostissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Nurmikkoa tulee leikattua nyt säännöllisesti 1-2 krt / viikossa. Näin se ei pääse liian pitkäksi, eikä leikkuujätteestä tule ongelmia.  Nyrkkisääntönä leikattavasta pituudestahan oli, että kerralla leikataan kolmannes pois. Hellejaksoina pituudeksi jätetään 6-10 cm ja muulloin sen voi leikata 3-6 cm pituiseksi.

Leikkuujäte hyötykäyttöön

Nurmikon leikkuujäte kannattaa korjata talteen ja levittää kasvimaalle, perennapenkkeihin tai pensaiden alustoille. Näin säästyt kitkemiseltä, kosteus säilyy paremmin eli kastelun tarve vähenee ja kasvit kasvavat paremmin sekä helpommin.

Helppo, helpompi, kesäkomposti

Nyt kun on kovasti kitketty ja raivattu vesakoita ja muutenkin tuota kasvujätettä alkaa kertyä, niin kesäkomposti on helppo ja oiva ratkaisu muuttaa ”roju mustaksi kullaksi ja meheväksi mullaksi” – ja näin helpolla se onnistuu:

1. Laita kompostin pohjalle risuja tai muuta karkeaa ainesta.

2. Tee kunnon kokoinen pohja, vähintään 1,5-2 metriä kanttiinsa. Pienemmän kanssa homma ei oikein toimi pidemmän päälle.

3. Kuivikkeeksi lehtiä, sahajauhoa, purua tai jotain vastaavaa. Ja sekaan kun laitetaan vielä hiukan multaa ja kanankakkarakeita (tai vanhaa kompostia), niin komposti starttaa käyntiin helposti ja varmasti.

4. Jatka lisäämällä aina kasvijätteitä 20-30 cm kerros ja sen päälle hiukan multaa.

5. Kompostin päällä on hyvä pitää katteena kerros heiniä tai olkia, kuivumisen estämiseksi.

6. Yleensä metrin verran kun alkaa olla korkeutta niin sitten kannattaa tehdä jo toinen.

7. Vuosi-kaksi kypsyttelyä ja multa on valmista käyttöön. Ja onkireissuillekin on helppo lähteä, kun lierot viihtyvät.

Valkosipulien kukkavarret pannulle

Kun valkosipulit ovat kasvaneet siihen kohtaan, että kukkavarret ovat esillä, niin ne kannattaa napsia pois. Tämä tehdään siis siksi, että nyt kasvu keskittyy itse sipuliin ja niistä tulee isoja ja aromikkaita. 

Varsia ja kukintoja ei kuitenkaan heitetä pois, vaan voin kera pannulle ja pieni lämmitys, niin voi pojat että on hyviä ja terveellisiä! Toki höyryttämällä voi tehdä saman ja saada niistä vieläkin terveellisempiä.

Syyskuvasto ilmestyy elokuussa

Kuvasto lähetetään taas automaattisesti niille, jotka tilasivat kasveja tänä keväänä tai viime syksynä. Mikäli haluat varmistaa (tai vinkata ystävälle), että varmasti saat omasi, niin piipahda tuolla meidän sivuilla ja posti tuo sitten kuvaston elokuun puolivälin jälkeen suoraan kotiisi. Tilaa kuvasto täältä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kesäkomposti Kodin Kukat Kodinkukat komposti kompostoida kompostori nurmikon hoito


Lisää samasta aiheesta