Muista syyslannoitus! Syyslannoituksen puute vie ensi kesän kukkaloiston

Piha
Nyt on viimeinen hetki varmistaa ensi kesän kukinta ja sato. Riittävän aikaisin annettu syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä sekä lisää kukintaa ja satoa. Syyslannoite sisältää fosforia ja kaliumia, mutta ei lainkaan typpeä.

Vaikka puutarhojen kukkaloisto on vielä parhaimmillaan ja marjapensaissa kypsyvät viimeiset marjat, on monivuotisten kasvien syyslannoituksen aika. Riittävän ajoissa tehty syyslannoitus parantaa kasvien kestävyyttä kylmyyttä vastaan.

– Kasvien on oltava hyvässä kasvussa ja lehtien yhteyttämiskuntoisia, jotta syyslannoituksesta on hyötyä. Jos kasvi on värittynyt ruskaan tai muuten lopettanut kasvunsa, se ei enää ota maasta ravinteita. Nyt on viimeinen hetki antaa syyslannoite, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Syksyllä annettava syyslannoitus sisältää kaliumia ja fosforia, mutta ei lainkaan typpeä. Fosfori edesauttaa kukkasilmujen muodostumista.

– Monivuotisten kasvien seuraavan vuoden kukkasilmut muodostuvat jo nyt loppukesällä. Siksi on tärkeää, että perennat, omenat, herukat, karviaiset ja mansikat saavat syyslannoituksen riittävän aikaisin. Mitä enemmän kukkasilmuja nyt muodostuu, sitä enemmän ensi kesänä on odotettavissa kukkia ja satoa, kertoo Biolanin Riikka Kerttula.  

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Syyslannoitteen kalium puolestaan nostaa kasvien solunesteen väkevyyttä ja samalla jäätymispistettä. Se toimii ikään kuin pakkasnesteenä ja parantaa siten kasvien talvenkestoa.

Syksyllä annettava lannoite ei saa sisältää typpeä, koska typpi saa kasvin vihreät osat kasvamaan ja kasvin talvilepoon siirtyminen häiriintyy. Liikaa typpeä saaneet kasvit paleltuvat helposti talvella.

– Sen sijaan yksivuotisten kasvien, kuten parvekekukkien, tomaattien ja salaattien lannoitusta jatketaan typpipitoisilla lannoitteilla koko kesä ja syksy. Näin ne jaksavat kukkia ja tuottaa satoa pakkasiin asti, opastaa Biolanin Riikka Kerttula.

Syyslannoitus

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisätietoja:

Biolan Oy

www.biolan.fi


Biolan on ollut mukana kestävän kehityksen luomisessa koko yli 40-vuotisen historiansa ajan ja on toteuttanut koko liikeideansa kestävän kehityksen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämisen ehdoilla. Biolan on suomalainen perheyritys ja sen nimi tulee sanoista biologinen lannoitus. Biolan pyrkii vähentämään ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta kierrätysraaka-aineita hyödyntävien puutarha- ja vihersisustamisen tuotteiden, kuivakäymälöiden, ympäristöystävällisten jätevesijärjestelmien sekä muiden ekoasumisen tuotteiden avulla.

Lähde: Cision News

Lue myös: Oikea syyslannoite on kasvien pakkasnestettä, Sonjan vihervinkki – hedelmäpuiden syyslannoitus, Iloisesti pihalla: syys-lokakuun vinkit puutarhaan, Kasveilla syksyn hehkua terassille, Antaa auringon paistaa – tee itsellesi terassi, Syksy kukkimaan – istuta uusia kasveja kesäkasvien tilalle, Kasveilla syksyn hehkua terassille, Sinikan vihervinkit – lokakuu ja Sinikan vihervinkit: lokakuu – vielä ehdit tehdä pihatyöt talven varalle

MAINOS
MAINOS LOPPUU