Muistatko silloin – oi niitä 1980-luvun olohuoneita!

Talo
PP0415_Musitatkosilloin_Isku_Altto-Stella
1980-luvulla sohvat olivat nahkaa tai rottinkia ja asuntoja somistivat viuhkat ja pala- peilit. Koti oli täynnä elektroniikkaa: levysoittimissa soivat kasarihitit, televisiosta seurattiin Ewingin perheen vaiheita ja VHS-laitteissa pyörivät jumppavideot.

PP0415_Muistatkosilloin_Rotola-Pukkila

1980- ja 1990-lukujen vaihteessa sisutuksessa suosittiin vaaleita sävyjä. Kuva: Rotola-Pukkila Oy

 

Muistatko silloin – oi niitä 1980-luvun olohuoneita!

1980-luvulla sohvat olivat nahkaa tai rottinkia ja asuntoja somistivat viuhkat ja pala- peilit. Koti oli täynnä elektroniikkaa: levysoittimissa soivat kasarihitit, televisiosta seurattiin Ewingin perheen vaiheita ja VHS-laitteissa pyörivät jumppavideot.

 

1980-luvun olohuonetta hallitsivat nahkasohva tai rottinki­kalusto lasipöytineen. Vielä vuosikymmenen alussa huone­kaluissa käytettiin vaaleaa puuta ja luonnonmateriaaleja, mutta pikkuhiljaa ­tuotannossa alettiin kokeilla entistä kirkkaampia värejä ja erikoisia muotoja. Kasarisuosikeista rottinkikalusteet ja pastellisävyt ovat edelleen trendikkäitä.
Huonekaluja ei enää suunniteltu tiettyä käyttötarkoitusta tai tilaa varten, vaan sisustajalle tarjottiin mahdollisuus erilaisiin sisustusratkaisuihin. Kirjahyllyt olivat ­massiivista tummaa puuta tai lasia ja kromia baari­kaappeineen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

PP0415_Muistatkosilloin_Rotola-Pukkila2

Tumma raskastekoinen kirjahylly oli monen kasarikodin keskipiste. Kuva: Rotola-Pukkila Oy

 

Hillityt pintamateriaalit

Vastapainona 1970-luvun voimakkaille väreille ja kuvioille kasariajan seinien pintamateriaalit olivat hillittyjä. Valkoiseksi maalattua lasikuitutapettia koristivat palapeilit, ja seinillä riippuivat ulkomaanmatkoilta tuotuja viuhkoja ja harlekiinikuvioisia naamareita.

Tekstiilitaide kehittyi 1980-luvulla osana sisustusta, kun tekstiileissä kokeiltiin uusia materiaaleja, kuten metallia, paperia ja muovia – yksi aikansa hitti oli riisipaperivalaisin, tosin kristallikruunullakin oli paikkansa useassa kodissa. Huone­kasveista yleisimpiä olivat saniaiset ja jukkapalmut.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

PP0415_Muistatkosilloin_Rotola-Pukkila3

Kuva: Rotola-Pukkila Oy

Videonauhureita ja mikroprosessoreita

Juppikulttuuri jylläsi olohuoneissakin. Kasariajan sisustuksella haluttiin viestiä omasta asemasta, ja statuksen näyttämiseksi kotiin hankittiin paljon elektroniikkaa. Hintojen laskemisen vuoksi yhä useammat saattoivat ostaa levysoittimen korkeine räkkitorneineen. CD-levyt eivät saavuttaneet kovinkaan suurta suosiota Suomessa vielä 1980-luvulla. Videonauhureiden myynti sen sijaan yleistyi, ja televisio-ohjelmia ja elokuvia Miami Vicestä Uuno Turhapuroihin nauhoitettiin – usein vain kahdelta kanavalta – tyhjille VHS-kaseteille.

Joihinkin olohuoneisiin ilmestyi myös tietokoneita: ensimmäiset Macintoshit, PC:t, MikroMikot ja Amigat saivat omat kannattajajoukkonsa. Ensimmäinen kotikone, jossa oli graafinen käyttöliittymä, oli vuonna 1984 lanseerattu Macintosh.
Yksi olohuoneen huonekaluista oli nurkassa odottava kuntopyörä tai soutulaite. Todellinen kotijumppaaja kohensi kuntoaan myös Jane Fondan jumppavideoiden tai vuosikymmenen alussa TV2:n Iltajumpan tahtiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

PP0415_Musitatkosilloin_Isku_Altto-Stella

Trendikkäimmissä olohuoneissa oli lasia ja siroja muotoja. Kuva: Isku Koti Oy

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

PP0415_Muistatkosilloin_Kuva_Pekka_Heiskanen

Kesällä 2015 Vantaan asuntomessujen kasarikodissa elettiin vuotta 1985. Kuva: Pekka J. Heiskanen, Vantaan kaupunginmuseo

 

PP0415_Muistatkosilloin_Hakola_regina

Nahkasohvat kuuluivat 1980-luvun olohuoneisiin. Kuva: Hakola Oy

 

PP0415_Muistatkosilloin_Hula_parolanrottinki

Klassikkotuote: Hula-tuoli

Ekologinen rottinki on taas muodissa. Hyvin hoidettuna rottinki­kalusteet kestävät jopa vuosikymmeniä, ja ne sopivat niin olohuoneisiin kuin terasseillekin. Kaunista Hula-tuolia on valmistettu 1980-luvulta lähtien. 145 ¤,  www.parolanrottinki.fi

 

PP0415_Muistatkosilloin_PaperFan

Paperiviuhkoilla saat kotiisi kasaritunnelmaa. Hayn viuhkat n. 7 ¤, www.legera.fi

PP0415_Muistatkosilloin_Kivi_green

Iittalan Kivi-lyhtyjen väreistä kirkas ja vihreä ovat olleet tuotannossa vuodesta 1988. Paksu lasi korostaa tulen hehkua ja luo tunnelmaa. Alkaen 17,30 ¤. www.iittala.fi

 

Mitä maksoi?

Riisipaperivalaisin maksoi 1980-luvun alussa noin 30 markkaa eli noin 5 euroa.

 

Teksti: Elina Turunen, kuvat: Valmistajat ja Pekka J. Heiskanen

 

Lue myös:

Oi niitä 1980-luvun keittiöitä

Oi niitä 1980-luvun kylpyhuoneita

Oi niitä 1980-luvun puutarhoja