Muistatko silloin – oi niitä 1980-luvun keittiöitä!

Keittiö
Nousukausi ja juppikulttuuri toivat suomalaisten keittiöihin modernin mustavalkoisen tyylin ja kromin kiillon. Keittiön kodinkonetrendeihin kuuluivat mikroaaltouuni, leipäkone ja vohvelirauta.

Puustellin keittiö 1980-luvulta. Pyökistä tuli suosittu puumateriaali, ja avohyllyt sekä eri materiaalin yhdistely yleistyivät keittiöissä.

Muistatko silloin – oi niitä 1980-luvun keittiöitä!

Nousukausi ja juppikulttuuri toivat suomalaisten keittiöihin modernin mustavalkoisen tyylin ja kromin kiillon. Keittiön kodinkonetrendeihin kuuluivat mikroaaltouuni, leipäkone ja vohvelirauta.

 

1980-luvulla keittiösisustaminen alkoi vapautua aikaisempien vuosikymmenien jäykkyydestä ja uusilta keittiöiltä haluttiin sekä yksilöllisyyttä että korkeaa tasoa. Keittiötä ei enää mielletty pelkästään ruuanvalmistuspaikaksi, vaan siitä alkoi tulla entistä selvemmin asunnon varsinainen olohuone. Puhuttiinkin ”olokeittiöistä”, jolla tarkoitettiin keittiön ja olohuoneen yhdistelmää.

Aikakauteen liittyviä trendejä olivat mahonki, korkeakiiltolaminaattiovet, kromatut vetimet, kulmikkuus ja mustat astiastot. Nämä muualta maailmasta omaksutut trendit toivat suomalaisten keittiöiden ilmeen kansainväliselle tasolle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

PP0115_Muistatko-silloin_kuva-4

Korkeakiiltolaminaattiovet tulivat keittiöihin jo 1980-luvulla. Domino Safiiri -keittiön ovia ympäröivät alumiinilistat.

Yksilöllinen keittiö tietokoneella

Laitteiden ja ohjelmistojen huima kehitys toi perinteisen suunnittelun avuksi tietokoneavusteisen suunnittelun. Aikaisemmin myyjien ja suunnittelijoiden työvälineisiin olivat kuuluneet mappeihin sijoitetut tuoteluettelot ja paperihinnastot. 1980-luvulla keittiösuunnittelu astui aikakaudelle, jossa keittiökalusto voitiin suunnitella asiakkaan näkemysten ja mieltymysten mukaan. Vanhanaikaisten ja yksikertaisten viivapiirrosten sijasta suunnittelijat toteuttivat asiakkaalle kolmiulotteisen värikuvan, jossa interiööristä voitiin esitellä lähes todentuntuinen lopputulos.

PP0115_Muistatko-silloin_kuva-5

Trendikäs Domino Sole -keittiö vuodelta 1989. Viilutettujen punapyökkiovien ylä- ja alareunojen listat ovat massiivipuuta. Kaapistoissa ovat aikakaudelle tunnusomaiset kromatut lankavetimet.

Lisää vaihtoehtoja keittiökalusteisiin

Jos aikaisemmin kuluttajille olivat riittäneet kaksi tai kolme erilaista ovimallia, niin 1980-luvulla keittiön ovimalleihin tuli runsaasti lisää valinnanvaraa niin väreissä kuin koristeluissakin. Yksilöllisten kalusteiden myötä keittiökaappien ylä- ja alalinjoja voitiin vaihdella käytettävän tilan mukaan. Myös työtasomateriaalien valikoima laajeni edullisista melamiinilevyistä kalliimpiin kivitasoihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

PP0115_Muistatko-silloin_kuva-3

Kasariajan suosittu kotitalouskone on edelleen kätevä apu kotileipurille. Inox-leipäkoneen hinta 119 e. www.obhnordica.fi

Sähköistyneet kodinkoneet yleistyivät

Kulutuksen voimistumisen ja ajankäytön tehostamisen myötä keittiön kodinkoneet sähköistyivät. Uudet pienkoneet helpottivat ja nopeuttivat kokkailuja, ja markkinoilla oli mitä monipuolisempia kodinkoneita, kuten leipä-, jäätelö- ja limonadikoneita.

Mikroaaltouuni tuli Suomeen jo 1960-luvulla, mutta yleistyi vasta 1980-luvun loppupuolella. Martat järjestivät suosittuja mikroaaltouunikursseja, joissa opeteltiin valmistamaan kaikki ruoat alkuruoasta jälkiruokaan mikrossa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

PP0115_Muistatko-silloin_kuva-7

Klassikkotuote: Kari-tuoli

Sisustusarkkitehti Kari Asikaisen suunnittelema käsinojaton Kari-tuoli lanseerattiin ensimmäisen kerran vuonna 1969. Vuonna 1982 tuotantoon otettiin tuolista uusi versio, joka noudatti uskollisesti alku- peräistä mallia, mutta suunniteltiin kestämään kovaa kulutusta. www.martela.fi

Mitä maksoi?

Keskihintainen mikroaaltouuni maksoi 1980-luvulla noin 1 800 markkaa eli noin 300 euroa.

Teksti: Anni Hämäläinen, kuvat: valmistajat

MAINOS
MAINOS LOPPUU

PP0115_Muistatko-silloin_kuva-2

Muotoilija Kaj Franck uudisti alkuperäisen Kilta-sarjan 1980-luvulla. Uudistettu mallisto tuotiin markkinoille Teema-nimisenä. www.arabia.fi

PP0115_Muistatko-silloin_kuva-6

Pentikin Menu-astiasto vuodelta 1984 on Peter Winqvistin suunnittelema. Kuvan valkoiset astiat poistuivat valikoimista 1987, sinisinä niitä sai vuoteen 1996.

Lue myös:

Oi niitä 1980-luvun olohuoneita

Oi niitä 1980-luvun kylpyhuoneita

Oi niitä 1980-luvun puutarhoja