MAINOS

Muistatko silloin – oi niitä 1980-luvun kylpyhuoneita!

Kylpyhuone

1980-luvun kylpyhuonetrendeihin kuului pastellin sävyjä, mäntyisiä säleovia ja näyttäviä laatoituksia. Kylpyhuoneesta haluttiin monipuolinen tila, jossa pystyi suihkuttelun lisäksi kreppaamaan tukkaa tai pesemään pyykkiä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Entistä tilavampiin kylpyhuoneisiin mahtui monta toimintoa. Hopeanväriset laatat ja ripaus kuparia tuovat tilaan ylellisyyttä. Kuva: Ido.

Muistatko silloin – oi niitä 1980-luvun kylpyhuoneita!

1980-luvun kylpyhuonetrendeihin kuului pastellin sävyjä, mäntyisiä säleovia ja näyttäviä laatoituksia. Kylpyhuoneesta haluttiin monipuolinen tila, jossa pystyi suihkuttelun lisäksi kreppaamaan tukkaa tai pesemään pyykkiä.

 

Yli 30 vuotta sitten suomalaisiin kylpyhuoneisiin haluttiin laatua, yksilöllisyyttä ja tilaa eri toiminnoille. Varsinkin lapsiperheet vaativat avaria kylpyhuoneita, joissa oli mahdollista peseytyä sekä huoltaa vaatteita ja ulkonäköä. Kalusteet valittiin kestämään aikaa ja usein pesutiloista haluttiin helposti muunneltavia muuttuvien elämäntilanteiden myötä.

PP0215_Muistatko-silloin_2

Oras lanseerasi suositun Safira Familia -hanan vuonna 1985. Turvanuppi suojaa sormia liian kuumalta vedeltä. Kuva: Oras. 

Pastellia ja mustavalkoista

Persoonallista tyyliä pystyi toteuttamaan kaapistojen, saniteettikalusteiden ja laattojen monipuolisen malli- ja kokovalikoiman ansiosta. Kylpyhuone saattoi olla musta-valkoisen lisäksi hempeän pastellinen, ja joihinkin pesutiloihin haettiin perinteistä saunatunnelmaa mäntypintaisten kaapistojen avulla.

Saniteettikalusteita myytiin valkoisen lisäksi eri pastellisävyissä. Olipa värimaailma sitten mintunvihreä tai hillitty beige, valittiin kalusteet ja laatat sävy sävyyn. Väreillä saatettiin silti hassutella, mutta sävyt olivat harmonisia.

PP0215_Muistatko-silloin_3

Tyypillinen saunan pukuhuone 1980-luvulta. Domino Naturan mäntysäleovet ja puupaneelit tuovat lämpöä ja perinteistä saunatunnelmaa. Kuva: Ido. 

Materiaalien kirjo

1980-luvun kylpyhuoneiden ovimallivalikoimassa materiaaleja oli muovista mäntyyn. Puisia säleovia suosittiin niin maalattuna kuin puunvärisenäkin. Edullisten melamiinitasojen lisäksi tasoja sai puisina tai kivisinä.

Märkätilojen lattiamateriaaleina käytettiin laattojen ohella muovimattoja, jotka toimittivat myös vesieristeen virkaa. Aikakauden pientalojen pesutilojen ongelmana oli puutteellinen vesieristys, vaikka sen tarpeellisuudesta oltiin tietoisia. Vesieristeenä käytettiin usein siveltävää kosteussulkuainetta, joka ei suojannut rakenteita riittävästi. Seinät rakennettiin yleensä kipsilevypintaisina eikä kunnollista vesieristystä tehty, ja niinpä suihkuseinät homehtuivat helposti.

PP0215_Muistatko-silloin_4  PP0215_Muistatko-silloin_5

Kultaista 80-lukua voi muistella rentouttavan jalkakylvyn lomassa. Domesto-jalkakylpylaite 19,90 ¤, www.verkkokauppa.com. Kasariajan kreppihiusten päivitetty versio syntyy Volumaster Professional -tyvikohotusraudalla. Alkaen 64,90 ¤. www.obhnordica.fi

Kylpyhuoneen täydeltä elektroniikkaa

Nousukauden ja ulkomailta omaksuttujen ideoiden valtaukselta ei vältytty kylpyhuoneissakaan: muun muassa jalkakylpylaitteet ja kreppiraudat löytyivät monien – entistä tilavimmista – kylpyhuonekaapeista. Kodinkoneiden tekninen kehitys toi pesukoneisiin mikroprosessorit, jotka paransivat pesuprosessin hallintaa.

Sähkölaitteiden lisäksi kylpyhuoneissa nähtiin entistä useammin suihkukaappeja, pastellisävyisiä pyyhkeitä ja peilipintoja.

PP0215_Muistatko-silloin_6

Klassikkotuote: Raikkaita raitoja

Maija ja Kristina Isolan vuonna 1985 suunnittelema Nimikko-kuvio on yksi Marimekon froteemalliston klassikoista. Täyspuuvillaiset ja reilun kokoiset kylpypyyhkeet koristavat yhä useampien kylpyhuoneita. Saatavilla on myös Nimikko-raitaisia miesten kylpytakkeja. Kylpypyyhe (75 x 150 cm) 39,50 ¤. www.marimekko.fi

Mitä maksoi?

WC-istuin maksoi 1980-luvulla noin 1 400 markkaa eli noin 235 euroa.

Teksti: Elina Turunen, kuvat: valmistajat

Katso lisää hauskoja retroilukuvia alta!

PP0215_Muistatko-silloin_7  PP0215_Muistatko-silloin_8

PP0215_Muistatko-silloin_9

PP0215_Muistatko-silloin_10

Kuvan Domino-kylpyhuonekalusteilla sai kylpyhuoneestaan oman näköisen. Valinnanvaraa löytyi lukuisista eri väreistä ja vetimistä, säle- ja umpiovista jne.

PP0215_Muistatko-silloin_11  PP0215_Muistatko-silloin_12

Vanhoja mainoksia.

PP0215_Muistatko-silloin_13  PP0215_Muistatko-silloin_14

 

Lue myös:

Oi niitä 1980-luvun keittiöitä

Oi niitä 1980-luvun olohuoneita

Oi niitä 1980-luvun puutarhoja

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.