MAINOS

Muistatko silloin – oi niitä 1980-luvun puutarhoja!

Piha

30 vuotta sitten talojen koko kasvoi, mutta pihojen pinta-ala pieneni. Kompakteihin pihoihin haluttiin helppohoitoisia kasveja. Hyötyviljelyä suositumpaa ajanvietettä pihalla oli auringonotto tai huvimajassa istuskelu. Samoihin aikoihin markkinoille tulivat ensimmäiset puutarhan kompostorit.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Biolan toi vuonna 1978 markkinoille ensimmäisen kompostorin, jonka nimeksi tuli Biolan Puutarha-kompostori. Vähitellen tuotenimen ”kompostorista” tuli yleiskielen sana kompostintekijälle.

Muistatko silloin – oi niitä 1980-luvun puutarhoja!

30 vuotta sitten talojen koko kasvoi, mutta pihojen pinta-ala pieneni. Kompakteihin pihoihin haluttiin helppohoitoisia kasveja. Hyötyviljelyä suositumpaa ajanvietettä pihalla oli auringonotto tai huvimajassa istuskelu. Samoihin aikoihin markkinoille tulivat ensimmäiset puutarhan kompostorit.

 

PP0315_Muistatko-silloin_7

Kekkilän 1980-luvun mainoksessa esitellään lannoitteita. 

Nousukauden myötä 1980-luvulla varsinkin kaupunkien laitamille nousi toinen toistaan komeampia pientaloja. Talopakettien suosio kasvoi, ja omakotitalojen rakentaminen alkoi vähitellen teollistua. Tyypillinen aikakauden omakotitalo oli yksikerroksinen talo, jossa oli usein syvennys sisääntulon kohdalla sekä kaarevaseinäiset erkkerit. Julkisivujen väreihin haluttiin vastakohtia, ja esimerkiksi valkoisen tiiliverhoilun kontrastina saatettiin käyttää tummia puuosia.

PP0315_Muistatko-silloin_2

Fiskarsin klassisen oranssi lehtiharava tuli kauppoihin 1980-luvulla. 

Helppohoitoisia ja pieniä puutarhoja

1980-luvulla talot suurenivat mutta tontit pienenivät tonttipulan vuoksi erityisesti kaupunkialueilla. Pihojen pienet pinta-alat hyödynnettiin entistä tehokkaammin, ja suuret nurmialueet saivat väistyä helppohoitoisten istutusten tieltä. Samoille istutusalueille laitettiin puita, pensaita ja perennapenkkejä. Puutarhoissa suosittiin kukkien lisäksi pieninä pysyviä kasveja, kuten kukkivia pensaita sekä koristeomenapuita, ja syksyisin monien pihoille ilmestyi kellokanervia.

PP0315_Muistatko-silloin_5

Biolanin kana-logo on kasvatettu kuivakukista euralaiselle pellolle. Kuva on otettu lentokoneesta 1980-luvulla. 

Hyötyviljely ei ollut 1980-luvulla kovinkaan suosittua, mutta monien pientalojen kasvimailla viljeltiin kuitenkin perunaa, porkkanaa ja sipulia. Myös marjapensaita löytyi useista puutarhoista, ja niiden satoa säilöttiin ahkerasti pakastimiin. Samoihin aikoihin kiinnostuttiin myös luonnonmukaisuudesta ja ekologisuudesta, ja ensimmäiset kompostorit tulivat markkinoille. Hyötykasviviljely lisääntyi vasta vuosikymmenen lopulla laman kolkutellessa ovia.

PP0315_Muistatko-silloin_4

Varaxin kalusteryhmä vuodelta 1984. 

Muuttuva vapaa-ajankulttuuri

Juppikulttuurivaikutteita imettiin erityisesti USA:sta, ja vapaa-aikanaan suomalaiset viihtyivät jenkkimalliin yhä enemmän kuntosaleilla tai laskettelukeskuksissa. Kotipihalla vietettiin melko vähän aikaa, ja silloinkin puutarhanhoitoa suositumpaa oli istuskella huvimajoissa, aikakauden uutuuksissa, tai ylläpitää solariumista hankittua rusketusta aurinkotuolissa – tietenkin Ray-Banit päässä ja neonvärisissä uima-asuissa.

Edellisellä vuosikymmenellä alkanut grillibuumi ei laantunut 1980-luvullakaan, ja edelleen perheenisät paistoivat makkaroita grillihiilien kuumassa hehkussa.

PP0315_Muistatko-silloin_6

Klassikkotuote: Pinata Colada

Ananaksen ja kookoksen makuinen virvoitusjuoma on päivitetty versio 80-luvun klassikkotuotteesta Olvi Pina Coladasta. www.olvi.fi

Mitä maksoi?

Puuvartinen alumiininen lapio maksoi vuonna 1981 Anttilan kuvastossa 32,90 markkaa eli noin 5,50 euroa. 

Teksti: Elina Turunen, kuvat: valmistajat

PP0315_Muistatko-silloin_3

Pihasuunnittelijan ABC -kirja (WSOY) kertoo muun muassa, miten päivität eri vuosikymmenien pihat. www.kirja.fi

 

Lue myös

Oi niitä 1980-luvun olohuoneita

Oi niitä 1980-luvun keittiöitä

Oi niitä 1980-luvun kylpyhuoneita

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.