Muistatko vielä 1970-luvun keittiöt?

Keittiö
Muistatko vielä 1970-luvun kirkkaita väripintoja, kuviollisia laattoja ja paksuja hyllypapereita? Tällaisia keittiötä kodeissamme oli yli 40 vuotta sitten.

Tunnetuimmat keittiömerkit olivat muun muassa Rakennusvalmiste Oy Forssan Parma-keittiöt, Enso-Gutzeitin Ensolux-keittiöt
ja Kurikan puunjalostustehtaan Kabyssi-keittiöt.

Muistatko vielä 1970-luvun keittiöt? 

Muistatko vielä 1970-luvun kirkkaita väripintoja, kuviollisia laattoja ja paksuja hyllypapereita? Tällaisia keittiötä kodeissamme oli yli 40 vuotta sitten.

 

Marimekon Kaivo

Marimekon Kaivo -kankaan kuvio syntyi, kun suunnittelija Maija Isola pudotti ämpärin kaivoon ja näki veden pinnassa renkaita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Värimaailma räiskyi riemukkaan räikeänä. Sisustaja sai valita punaisen, vihreän, sinisen ja oranssin väreistä sekä moninaisista sävyistä niiden väliltä. Iloiset värit toistuivat 1970-luvulla kaikkialla: tapeteissa, valaisimissa, kaakeleissa, kodinkoneissa ja kalusteissa.

Täyspuu- ja lastulevykaappien ovissa käytettiin joko lankavetimiä tai pyöreitä pinta- ja uppovetimiä. Keittiön yleisilmettä korosti välitilan taustaseinän lakkapintainen kovalevy. Villimpää tunnelmaa saatiin kukka- ja ornamenttiaiheisilla laatoilla. Työtasoksi valittiin tyypillisesti melamiinilevy.

Vahapintainen hyllypaperi herättää yhä monilla muistoja menneisyydestä. Tällä paksulla paperilla suojattiin 1970-luvulla hyllyt, jotta ne saatiin pidettyä helposti puhtaana. Hyllypaperin kuvitukset noudattivat vuosikymmenen tyyliä: ruutua, raitaa, kukkia ja tietysti värejä koko skaalan edestä.

Kaappien uudet mitat

Aiemmin keittiökalusteiden standardimitat oli sovitettu suomalaisnaisen keskipituuteen, mutta 1970-luvulla kalusteiden vakiomitat vaihtelivat valmistajan mukaan. Kaapit olivat matalampia kuin nykyään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hyllyt olivat irtohyllyjä, jotta niiden korkeuden pystyi säätämään – kuten usein nykyäänkin. Alakaapin laatikot sen sijaan liukuivat sisäseinään kiinnitetyn puuriman ja vetolaatikossa sitä vastaavan uran varassa. Laatikon käyttö vaati kuitenkin huolellisuutta. Jos nimittäin sattui kiskaisemaan laatikon liian pitkälle, se saattoi pudota jalan päälle.

Le Creuset  Retro-nuppivedin

Le Creusetin teepannu kutsuu viheltämällä luokseen.

Kaiken kestäviä astioita

Kahvinkeitin ilmestyi suomalaiskoteihin 1970-luvulla. Ensimmäiset kolhot mikroaaltouunit olivat tuolloin myös jo tulleet markkinoille. Keittiön kodinkoneissa harvojen herkuiksi jäivät yleiskone, pakastin ja astianpesukone.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Astiat loistivat vuosikymmenen tunnelmaa. Matti & Maija -sarjaa mainostettiin, että ”Kilisee ja kalisee – vaan
ei mene rikki”. Näiden kestävien melamiiniastioiden lisäksi kattauksissa näkyi Finelin koristeellisia kahvipannuja, Sarviksen muovisia kippoja ja kuppeja sekä ylenpalttisen suosittua Arabian Kiltaa. Nykyäänkin samainen Arabia-astiasto kuuluu moniin suomalaisiin koteihin, tosin uudistettuna ja Teema-nimisenä.

Klassikkotuote

Klassikkotuote: Valoa retrohenkeen

Louis Poulsenin ja Tanskan laivaston rakennusviraston yhteistyönä suunnittelema valaisin lanseerattiin ensimmäisen kerran 1950-luvulla. Uudelleen tuotantoon otettu valaisin noudattaa uskollisesti alkuperäistä mallia. Värivaihtoehdot: vihreä, sininen, pulverimaalattu ja messinki. Myynti Stockmann, Vepsäläinen. Hinta 330 euroa.

Mitä maksoi?

Mitä maksoi? 

Keskihintainen keittiö maksoi noin 2 300 markkaa eli 390 euroa. (Parma-keittiönkalusteet vuonna 1974). Suomalaisten keskipalkka vuonna 1975 oli 350 euroa/kk.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti Anni Hämäläinen, kuvat valmistajien.

Lue myös:

Muistatko vielä 1970-luvun kylpyhuoneet?

Muistatko vielä 1970-luvun olohuoneet?

Muistatko vielä 1970-luvun puutarhat?