MAINOS

Muistatko vielä 1970-luvun kylpyhuoneet?

Kylpyhuone

Yli 40 vuotta sitten kylpyhuoneet loistivat upeissa väreissä. Bidee oli ajan muotiesine. Markkinoille ilmestyi UPO-merkkinen automaattipesukone. Paljon on ehtinyt muuttua, mutta 1970-lukua näkyy vieläkin kylpyhuoneissamme.

Jaa sosiaalisessa mediassa

1970-luvulla saniteettiposliinien perusväreihin kuuluivat sinisen lisäksi punainen, keltainen ja vihreä.

Muistatko vielä 1970-luvun kylpyhuoneet?

Yli 40 vuotta sitten kylpyhuoneet loistivat upeissa väreissä. Bidee oli ajan muotiesine. Markkinoille ilmestyi UPO-merkkinen automaattipesukone. Paljon on ehtinyt muuttua, mutta 1970-lukua näkyy vieläkin kylpyhuoneissamme.

 

Kylpyhuoneita sisustettiin 1970-luvulla samalla tavoin kuin muitakin kodin tiloja. Kaakeleissa, kaapistoissa ja saniteettikalusteissa käytettiin vuosikymmenen muotivärejä: sinapinkeltaista, sinistä, oliivinvihreää ja ruskean eri sävyjä.

Trenditietoiset peittivät kylpyhuoneen lattiasta kattoon yhden värin sävyissä. Toinen vaihtoehto oli korostaa kahdella tehostevärillä kylpyhuoneen yksityiskohtia, kuten allaskaappia ja saniteettikalusteita.

Viimeinen silaus pesutilojen sisustukseen luotiin seinä- ja kaakelitarroilla. Margariinipaketeissa tulleet kukkatarrat olivat suosittuja, ja niitä liimailtiin myös kylpyhuoneisiin.

Puutteelliset vesieritykset

Kylpyhuoneen seinät päällystettiin kosteuden kestävillä tapeteilla tai sitten seiniin valittiin kaakeli, kuten usein nykyäänkin. Myös kaakelin ja tapetin yhdisteleminen oli muodikasta niin, että seinän alaosa oli kaakelia ja loppuosaan asennettiin värimaailmaan sointuva tapetti. Lattian pintamateriaaliksi levitettiin laatta tai muovimatto, joka kiinnitettiin komponenttiliimalla jämäkästi pohjamateriaaliin.

Yli 40 vuotta sitten rakennettujen kylpyhuoneiden yleinen ongelma oli puutteellinen tai jopa kokonaan puuttuva vesieristys. Märkätilojen vesieritysten tarpeellisuudesta ja tärkeydestä oltiin tietoisia, mutta 1970-luvun rakentamisessa käytettiin usein uusia materiaaleja ja rakennusratkaisuja. Näiden toimimattomuus huomattiin vasta myöhemmin.

Oras hana.  Froteepyyhe

Kukkapeilejä ja froteeasuja

Kaapistot valmistettiin täyspuusta tai melamiinipinnoitetusta lastulevystä. Tuon ajan uutuuksia olivat allastasot ja niihin asennetut pyöreät pesualtaat. Kylpyammeen lisäksi bidee eli alapesuallas oli 1970-luvun muotiesine. Alkujaan pesuvadista syntynyt idea oli muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa vielä suositumpi kuin Suomessa.

Lahdessa valmistettiin 1970-luvulla ensimmäinen suomalainen UPO-merkkinen automaattipesukone. Samoihin aikoihin froteesta tuli muotimateriaali, josta tehtiin pyyhkeitä ja rentoja asuja kylvyn jälkeiseen oleiluun. Värikkäissä Jacquard-kuviollisissa froteepyyhkeissä suosittiin vuosikymmenelle tyypillistä tyyliä: kukkia ja ornamentteja.

Aito kukkapeili

Klassikkotuote – Aito kukkapeili

1970-luvulla kylpyhuoneen seinää koristi monessa kodissa Mäkisen Kuvastin Oy:n kukkapeili, joka toi lisämausteen kylpyhuoneen sisustukseen. Nyt klassikkopeili on otettu takaisin tuotantoon. Värivaihtoehtoina mm. punainen, sininen ja vihreä. Peilin halkaisija 530 mm. Hinta noin 50 euroa. Lisätietoja: www.finnmirror.fi

Arabian saniteettiposliini hinnasto vuodelta 1973.

Mitä maksoi?

Keskihintainen wc-istuin maksoi tuohon aikaan noin 300 markkaa (50 euroa). Suomalaisten keskipalkka vuonna 1975 oli 350 ¤ / kk.

Teksti: Anni Hämäläinen, kuvat: valmistajat

Lue myös:

Muistatko vielä 1970-luvun keittiöt? >

Muistatko vielä 1970-luvun olohuoneet? >

Muistatko vielä 1970-luvun puutarhat? >

Bide.  Klassinen Villa-tuotesarja.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.