Muistatko vielä 1970-luvun puutarhat?

Piha
Biolan Luonnonlannoite
Suomalaiset hullaantuivat grillauksesta 1970-luvulla, ja monen takapihalle ilmestyi punaisena hehkuva pallogrilli. Puutarhaan istutettiin samettikukkia, ja aurinkotuoleissa siemailtiin Jaffaa lasipulloista.

Suomalaiset hullaantuivat grillauksesta 1970-luvulla, ja monen takapihalle ilmestyi punaisena hehkuva pallogrilli. Puutarhaan istutettiin samettikukkia, ja aurinkotuoleissa siemailtiin Jaffaa lasipulloista.

Tasakattoinen punatiilitalo, yksikerroksinen rivitalo ja tummansävyinen puupinta olivat 1970-lukua tyypillisimmillään. Yksinkertaisen rakennusarkkitehtuurin vastapainoksi pihoille istutettiin runsaslehtisiä pensaskasveja, kuten ruttojuurta, koristeraparperia ja kilpiangervoa. Suosittuja koristekasveja olivat hopeapajut, tuhkapensaat ja ikivihreä vuorimänty.

Kesäkukista petuniat ja pelargonit sekä keltaisin ja oranssein sävyin kukkivat samettikukat toivat puutarhaan väriloistoa. Kukka-astioina ja pihan somisteina käytettiin nostalgisia pyykkipatoja, kärrynpyöriä ja muita vanhoja jo tehtävänsä menettäneitä esineitä.

Aurinkotuolit ja kukkakuosit

Auringossa löhöilyä ja hyötyviljelyä

“Maailman pihamaat, suuret ja loistokkaat, ei voita kotipihaa milloinkaan”, lauloi Katri-Helena vuonna 1969. Samoihin aikoihin ajanvieton tavat muuttuivat ja pihoilla alettiin oleskella yhä enemmän. Pihauutuuksia olivat grillien ja terassikalusteiden lisäksi pienet kasvihuoneet, jotka olivat melko yleisiä niin kaupunkiomakotitalojen kuin maalaistalojenkin pihoilla. Pakastimien yleistyttyä kiinnostuttiin entistä enemmän hyötykasviviljelystä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

X-jakkara

Auringonotto edusti uudenlaista vapaa-ajankulttuuria 1970-luvulla. Aurinkotuolit olivat kokoontaitettavia, mutta malliltaan yksinkertaisempia kuin monet nykymallit. Pihakalusteiden hiteiksi nousivat X-kirjaimen muotoiset Varaxin varajakkarat ja lepakkotuolit, joita tehdään vielä nykyäänkin.

Samettikukkia.

Grillibuumi rantautuu Suomeen

Pallogrillin menestystarina alkoi ideasta, joka syntyi halkaistusta meripoijusta. Pallogrillit sytyttivät Suomessa grillausbuumin. Wärtsilän emalitehdas otti ensimmäiset omat grillinsä sarjatuotantoon 1970-luvulla, ja Anttilan kuvastoissa esiteltiin hehkuvan punaisia Luciferin grillejä. Ritilällä tirisevät lihat ja makkarat innostivat suomalaismiehet kokkailujen pariin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Klassikko tuote: Lucifer-grilli

Klassikkotuote: Lucifer-grilli

Grilli, joka herättää muistoja menneestä. Punainen Luficer-retrogrilli on ollut myynnissä 1970-luvulta lähtien. Grillissä on neljä paistokorkeutta, jotka takaavat sopivan lämmön kokkailtaville herkuille. Grillin halkaisija on 36 cm ja grillauskorkeus 42 cm. Hinta 14,90 euroa. Myynti mm. Bauhaus, Citymarket, Veljekset Keskinen ja K-Rauta.

Mitä maksoi?

Anttilan kuvastossa vuonna 1974 Lucifer-hiiligrilli maksoi 56,50 markkaa eli noin 10 euroa

Pihakalusteita

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Marimekko

Fiskarsin kirveet