MAINOS

Mustikka voi ehkäistä rasvaisen ruoan haittoja

Keittiö

Mustikka vähensi runsasrasvaisen ruokavalion haittoja juuri julkaistussa tutkimuksessa. Tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa mustikan hyödylliset vaikutukset samanaikaisesti sekä verenpaineeseen että ravitsemusperäisiin tulehduksiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Matala-asteinen tulehdustila ja kohonnut verenpaine ovat usein lihavuuteen liittyvien sairauksien taustalla.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisen metsämustikan vaikutuksia hiirillä, joille syötettiin kolmen kuukauden ajan runsasrasvaista rehua. Osa eläimistä sai rehussa 5 % tai 10 % kylmäkuivattua mustikkaa.

Tutkijat tarkastelivat näiden ruokavalioiden vaikutuksia tulehdukseen liittyvien solujen määriin ja soluvälittäjäaineina toimivien sytokiinien pitoisuuksiin, systoliseen verenpaineeseen, sokerin sietokykyyn, insuliiniherkkyyteen sekä painon kertymiseen.

Mustikka vähensi tulehduksia lisääviä vaikutuksia

Runsasrasvaista rehua syöneet eläimet lihoivat merkittävästi ja niillä ilmeni haitallisia muutoksia sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa, tulehdustekijöissä ja verenpaineessa. Mustikka vähensi rasvaisen rehun tulehdusta lisäävää vaikutusta, mikä ilmeni soluvälittäjäaineiden profiilin muutoksissa ja tulehdussolujen toimintaa tukevien T-solujen suhteellisen määrän vähentymisenä. Mustikka ehkäisi myös rasvaisen rehun aiheuttamaa verenpaineen nousua.

Metsämustikan terveysvaikutuksissa valtavat mahdollisuudet

Mustikka sotki kädet

Lapsi oli mustikoita poimimassa ja sen kyllä näkee. (Lukijan kuva)

Metsämustikka on luonnollinen prosessoimaton elintarvike, joka on tärkeä osa pohjoismaista ruokavaliota ja jota voitaisiin hyödyntää enemmän myös muualla maailmassa.

Mustikoilla on useita todettuja terveysvaikutuksia ja niiden käyttöön liittyy paljon perinnetietoa. Mustikan terveysvaikutusten on arveltu johtuvan sen sisältämistä polyfenoleista, erityisesti antosyaaneista, joita metsämustikassa on moninkertaisesti kaupallisesti viljeltyihin pensasmustikkalajeihin verrattuna.

Tutkimus ja lisätietoa: Itä-Suomen yliopisto

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu kansainvälisessä PLOS ONE -julkaisusarjassa ja vapaasti saatavilla >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

metsämustikka mustikan terveysvaikutukset mustikka