Muumiotaudin luonnonmukaista torjuntaa on taudin ennalta ehkäisy. Tauti-itiöt tunkeutuvat omenoihin kuoressa olevien hyönteisten tekemien vioitusten, oksien hankaamien ym. reikien kautta. Pieniä hedelmäpuita ja marjapensaita voi koittaa suojata ampiaisilta hyönteisverkoilla tai kasvuharsoilla.
Muumiotauti viihtyy muiden sienitautien tapaan lämpimässä ja kosteassa. Tällaiset olosuhteet säilyvät sateen tai aamukasteen jälkeen pitkään tiheässä omenapuun latvuksessa. Ajallaan tehdyt hoitoleikkaukset pitävät omenapuun latvuksen ilmavana ja ovat varmin tapa torjua myös muumiotautia. Leikatuissa puissa tulee myös vähemmän hankaumia, jotka altistavat kuoren rikkoutumiselle.
Omenalajikkeissa on eroa muumiotaudin esiintymisen suhteen. Samat lajikkeet, jotka ovat arkoja omenaruvelle, saavat helposti myös muumiotaudin, sillä muumiotauti iskeytyy helposti ruven tekemän vioituksen kautta. Tällaisia lajikkeita ovat esimerkiksi Bergius, Maikki, Make, Raike, Melba, Lobo ja Punainen Atlas. Lue lisää omenalajikkeista.
Myös maan kosteustilan vaihteluilla on yhteys muumiotaudin esiintymiseen. Pitkään jatkuneen poutakauden jälkeen puun saadessa sadetta tai kasteluvettä, paine omenissa kasvaa ja tulee kuoriin halkeamia, joissa muumiotauti aloittaa tuhonsa.
MAINOSMuumiotauti-itiöt leviävät tuulen mukana. Siksi jokaisen tulisi huolehtia tautisten omenoiden oikeasta hävittämisestä. Taudin vahingoittamia omenoita ei kannata laittaa pihan perälle puutarhakompostiin, koska siellä tauti-itiöt eivät häviä. Varmimmat keinot muumiotautisten omenoiden hävittämiseen ovat polttaminen ja kompostointi lämpökompostorissa.
Lämpökompostorissa kompostin lämpötila nousee riittävän korkeaksi itiöiden tuhoutumiselle. Pilaantuneita omenoita kannattaa kompostoida pieninä erinä muun jätteen joukossa.
Lähde: Biolan
MAINOS