MAINOS

Muuttovalmiit talot valtaavat markkinat – lue kataus!

Talo

Omakotirakentajat haluavat kotinsa yhä useammin täysin muuttovalmiina. Lue mitä muuttovalmiin talon hankinnassa pitää ottaa huomioon ja tutustu malleihin >

Jaa sosiaalisessa mediassa

Hartiapankkirakentaminen puhtaimmillaan alkaa olla historiaa. Lähes kaikkiin omakotitaloihin ainakin seinä- ja kattorakenteet tilataan pakettiratkaisuna. Kattavinta talotoimitusta kutsutaan nimillä muuttovalmis-talo tai valmistalo. Omakotitalovalmistajien yhdistyksen, Pientaloteollisuus ry:n (PTT) mukaan tällaista nimitystä käyttävän talotoimituksen tulisi sisältää 80–85 prosenttia valmiin talon kustannuksista ja työmäärästä.

PTT:n määritelmän mukaan talotoimituksen ulkopuolelle jäävät tontin routaeristäminen, perustusten sisä- ja ulkopuoliset soratäytöt, salaojitus, sähkö-, vesi- ja viemäriliittymien hankkiminen, talon maalaus, rakennuslupa, vakuutukset, työmaasiivous, tavaroiden vastaanotto, piharakennustyöt sekä pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan hankkiminen. Nämä rakennuttajan tulee siis valmistautua hankkimaan erikseen.

Muuttovalmiin talon toimitussisältö vaihtelee


Simons Element Mira

Ostajan kannattaa olla tarkkana, sillä PTT:n ilmoittama toimitussisältö on ohjeellinen. Talotoimittaja voi siis jättää omasta toimituksestaan joitakin PTT:n esittämiä osia pois. Toisaalta toimittaja voi tarjota myös kattavampaa toimitusta. Kaikilla valmistajilla esimerkiksi takka tai keskuspölynimuri eivät aina kuulu pakettiin. Rakennustutkimus RTS Oy:n toimitusjohtajan Aarne Jussilan mukaan puutteista tulee mainita selvästi kuluttajille.

– Toimitussisältöihin kannattaa tutustua todella tarkkaan ja talomerkkien eroja tulee vertailla. Eri merkkien hintaerot ovat todella pieniä ja edullisempi toimitus voi osoittautua loppujen lopuksi kalliimmaksi. On esimerkiksi arvioitu, että talotoimittajan aikatauluissa pysyminen ja yhteistyötaidot vaikuttavat rakentamisen hintaan helposti 20 000 euron verran, Jussila sanoo.

Jussila opastaa rakennuttajia arvioimaan tarkasti myös talotoimituksiin kuuluvien rakenteiden, koneiden ja kalusteiden laatua ja määrää. Esimerkiksi takoissa voi olla suuriakin laatueroja ja keittiökaapistojen määrä tai vaatesäilytystilat voivat osoittautua joskus yllättävän pieniksi.

– Olemme tekemässä alkuvuonna vertailututkimusta siitä, mitä asioita uudehkoista taloista puuttuu ja mitkä asiat aiheuttavat ostajissa tyytymättömyyttä. Toivottavasti tutkimuksemme auttaa kehittämään talopaketteja edelleen. Tulokset julkaistaan helmikuussa Suomi rakentaa.fi sivustolla.

Pintamateriaaleissa rajoitetusti valinnanvaraa

Valmistalojen tilaajilla on yleensä rajalliset mahdollisuudet valita mieleisiään pintamateriaaleja ja kiintokalusteita. Lisähintaan voi toki hankkia myös kalliimpia materiaaleja, mutta muutokset tulevat helposti hintaviksi.

– Usein kannattaa tyytyä toimittajan tarjoamiin perusratkaisuihin ja vaihtaa materiaalit halutessaan myöhemmin. Talovalmistajat hankkivat valmistajilta perusmateriaaleja niin suuria määriä, että saavat ne erittäin kilpailukykyiseen hintaan.

Yksi yllättävä reklamaatioita aiheuttava tekijä on valmistalojen lämpimän varastotilan puute.

– Tilausvaiheessa toimitukseen kuuluvat kiintokalusteet ja koneet on käyty huolella lävitse, mutta varastotila on kokonaan unohdettu. Peräti kolmannes tilaajista valittaa, että lämmin varasto unohtui kokonaan, Jussila toteaa.

Koska talopaketeissa tilankäyttö on optimoitu huippuunsa, varastotilaa on usein niukasti. Jussila suositteleekin hankkimaan talopaketin yläkertavarauksella, jolloin rakentamatonta vinttitilaa voi hyödyntää tavaroiden säilytykseen. Jos taloa rakentaa rinnetontille, varastotilaa on järkevää rakentaa kellariin.

Lue lisää aiheesta muuttovalmiit talot:

Muuttovalmiit talot valtaavat markkinat – lue katsaus >
Valmistaloja kohta jo puolet uusista omakotitaloista >
Faktaa muuttovalmiista taloista >
Ostajan opas – Muuttovalmiit talot Suomessa – Faktat ja kuvat >
Kun rakennuttaa valmistalon, murheet siirtyvät urakoitsijalle >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

muuttovalmis muuttovalmistalo valmistalo