MAINOS

Myytävistä pientaloista jopa pulaa

Talo

Kiinteistömaailma teki vuoden 2021 joulukuussa yhteensä 940 käytettyjen asuntojen kauppaa, mikä on ketjun yli 30-vuotisen historian paras joulukuun kauppamäärä. Myytävistä kohteista on tällä hetkellä huutava pula yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kiinteistömaailma teki juuri päättyneessä joulukuussa 940 käytettyjen sekä 49 uudiskohteiden kauppaa, eli yhteensä 989 kauppaa.

Kauppamäärä kasvoi edellisvuoden joulukuusta (964 kauppaa), koska käytettyjä asuntoja myytiin erityisen paljon – uudiskohteiden kauppamäärä supistui noin puoleen edellisvuoden joulukuusta.

– Erityinen ilmiö asuntomarkkinassa on tällä hetkellä myynnissä olevien kohteiden erittäin vähäinen määrä, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n analyytikko Tony Korkala.

– Koko Suomessa oli marraskuun tilastojen mukaan eri välitysliikkeillä sekä uusia että käytettyjä asuntoja myynnissä 27 prosenttia vähemmän kuin juuri ennen korona-aikaa kaksi vuotta sitten. Se tarkoittaa, että tarjontaa on 17 000 vaihtoehtoa vähemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Asuntotyypeittäin tarkasteltaessa käytettyjen asuntojen tarjonta on vähentynyt eniten omakotitaloissa (–37 %) ja rivitaloissa (–33 %) korona-aikaa edeltävään tilanteeseen verrattuna.

– Pienintä tarjonnan vähentyminen on kerrostaloissa (–7 %), ja kerrostaloyksiöitä on jopa enemmän (+10 %) tarjolla kuin ennen korona-aikaa, Korkala lisää.

Lapsi istuu laatikossa muuttohetkellä. Kiinteistömaailma myy asuntoja.

↑Myytävistä asunnoista on joillakin paikkakunnilla jopa pulaa, joten unelmakodin löytäminen voi tuntua lottovoitolta. Nyt voisi olla hyvä hetki myydä omaa asuntoa, jos sellainen on suunnitelmissa.

Helsingissä riittää yksiöitä

Valtaosassa Suomen isoimpia kaupunkeja myynnissä on koteja selkeästi vähemmän kuin kaksi vuotta sitten:

  • Espoossa, Turussa ja Tampereella vähennystä on 22 %
  • Vantaalla 6 %
  • Lahdessa 23 %
  • Jyväskylässä 15 %
  • Kuopiossa 23 %
  • Oulussa 28 %.

Poikkeuksen isoon kuvaan tekee Helsinki, jossa on 17 % enemmän kohteita myynnissä kuin ennen korona-aikaa. Tämä on seurausta erityisen vahvasta yksiötarjonnasta.

Lähde: Kiinteistömaailma

 

Lue lisää: Pientalotohtori – Kuntotarkastus on kuin yleislääkärin tutkimus kodille

9 x kodin stailaus myyntikuntoon

Ympäristöystävällinen koti palkitsee ostajansa monella tavalla

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.