Joulu se tulla jollottelee, ja parin viikon kuluttua pukki jo valjastaa Petterin ja lähtee katsomaan, missä niitä kilttejä puutarhureita on ollut. Veikkaan, että kaikki puutarhaharrastajat ovat olleet niin kilttejä, että pukki muistaa kyllä tavalla tai toisella.
Mikäli amarylliksesi meinaa kukkia liian aikaisin tai näyttää siltä, etteivät ne ehdi kukkaan, niin lämpö on se avain tähän asiaan. Jos amaryllis meinaa kukkia liian aikaisin (= kukka tulee ulos kukkasukastaan), vie kukka +10–15 asteiseen paikkaan ja kehitys hidastuu, mutta kukka ei kärsi.
Jos taas näyttää, että kukkavarsi ei nouse tarpeeksi nopeasti, kasvulämpötilan nostaminen +25–35 asteeseen tekee ihmeitä. Sipulin lämpiäminen saa kukkavanat kasvuun eli lämpö sipulin tai ruukun pohjakautta on parasta. Sipulin tai ruukun voit nostaa patterin, takan, leivinuunin, lattialämmitysputkien tai muun lämpimän paikan päälle.
Ihan mahdottoman kätevä tähänkin asiaan on tämä lämpömatto puhumattakaan sen käytöstä siemen- ja taimikasvatuksen aikaan, jolloin se on lähes korvaamaton.
MAINOSKukka avautuu normaalissa huoneenlämmössä täysin auki noin kahdessa päivässä siitä, kun se on tullut kukkanuppua suojaavan ”sukan” sisältä esiin. Tosin itse annan sen aueta jo useampi päivä aiemmin, sillä kukka kestää kauniina pitkään, etenkin hiukan viileässä eli kun kukan vie yöksi viileän, kukinta-aika lisääntyy paljon.
Joulukukkien hoito-ohjeita löydät täältä.
Vaikka ”virallisen” kuunvaikutuksen mukaan paras ja neulaset pitävä kuusenkaatoajankohta päättyi 14. päivä, kuusen voi vieläkin kaataa, kun muistaa pari niksiä. Tärkeää on katsoa, että kuusi on hyväkuntoinen eikä sitä kuljeta pois metsästä liian kovassa pakkasessa ja vedossa esimerkiksi auton katolla. Kaikkein tärkeintä on sahata kuusesta 5 cm tyveä poikki ja laittaa kuusi ämpäriin, jossa on viileää vettä.
Kuusi kannattaa pitää viileässä paikassa ja katsoa, että vettä riittää ämpärissä aina sisälle tuontiin asti. Sahaa vielä kerran ennen sisälle tuontia kuusen tyvestä pois 5 cm (= uusi imupinta, ihan kuin leikkokukillekin) ja laita kuusenjalkaan heti viileää vettä. Kuusta kannattaa sumutella puhtaalla vedellä ensimmäisen päivän ajan, jotta se tottuu lämpimään ilmaan. Muutoin neulaset voivat varista, koska puu ei pysty tuottamaan nestettä neulasille samaa tahtia, kun ne haihduttavat. Parissa päivässä puu tottuu huoneilmaan, ja sen jälkeen huolehditaan vain siitä, ettei kuusenjalasta lopu vesi missään vaiheessa.
MAINOSLisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >
Teksti:Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuvat: Kauppapuutarhaliitto ry, Pixabay