Pihakiviasennus-11. Poista ruokamulta ja muu maa-aines.
Kaivusyvyyden määrää päällystetuotteen, asennushiekkakerroksen ja tarvittavan sorakerroksen yhteispaksuus.
 
Tiivistä kaivussa löystynyt maapohja. Järjestä tarvittaessa vettä läpäisemättömän maapohjan kuivatus. Levitä sorakerros sekä tiivistä ja tasoita se vettä apuna käyttäen. Tasaa sorakerroksen pinta noudattamaan lopullisen päällystepinnan muotoa.
 
 
 
 
 
Pihakiviasennus-22. Jaa päällystettävä pinta kerralla päällystettäviin osa-alueisiin.
Levitä asennushiekka sorakerroksen päälle. Tee asennushiekkakerroksen tasoitus joko ohjainlautoja tai kolaa ja oikolautaa käyttäen.
 
Aseta 2 ohjainlautaa yläpinnaltaan suunniteltuun asennushiekkakerroksen yläpinnan tasoon ja siihen kaltevuuteen, joka valmiilla pinnalla tulee olemaan. Käytä vatupassia. Aseta oikolauta ohjainten päälle ja oikaise asennushiekkapinta ohjainlautojen tasoon. Ota ohjaimet pois ja täytä kuopat hiekalla.
 
Ole huolellinen asennushiekkakerroksen tasaamisessa, sillä se vaikuttaa valmiin päällysteen tasaisuuteen. Tasoitetulla asennushiekkakerroksella ei saa liikkua.
 
 
Pihakiviasennus-33. Merkitse päällystettävä alue ennen varsinaista päällystystyötä.
Sora- ja asennushiekkakerrosten tulee yleensä ulottua noin 20 cm yli päällysteen reunan. Tällöin reunan tuenta saadaan myös sorakerroksen päälle. Hyvä keino on lyödä tolpat alueen nurkkiin ja pingottaa 2-4 mm paksu nailonlanka niiden väliin. Jätä lanka kuitenkin 5-10 mm päällysteen reunan ulkopuolelle, jottei päällyste paina lankaa sivuun asennusvaiheessa.
 
Ole huolellinen laittaessasi lankoja, jotta päällyste tulee oikeaan sijaintiinsa. Kiinteitä rakenteita kannattaa käyttää asennuksen ohjauksen apuna.
 
 
Pihakiviasennus-44. Lado laatat tai kivet suunnittelemasi ladontamallin mukaisesti rivi kerrallaan ohjainnarun suuntaisesti.
Jatka sen jälkeen seuraavasta rivistä. Tarkista aina välillä, että päällystystyö etenee tasaisesti ja että saumat ovat suorassa. Ladottaessa kiviä vapaasti niiden väliin jää n. 2 mm:n sauma. Laattojen ladonnassa sauma voidaan haluttaessa jättää suuremmaksikin.
 
 
 
 
 
 
Pihakiviasennus-55. Kun olet latonut kaikki kivet tai laatat, täytä saumat
harjaamalla niihin kuivaa fillerihiekkaa (rakeisuus n. 0 … 0,6 mm). Tämä toimenpide sitoo tuotteet toisiinsa ja päällysteen yhtenäiseksi. Jos päällysteellä liikennöidään ajoneuvoilla, tulee betonikiveys saumata huolellisesti ja tiivistää hyvin esimerkiksi juntalla tai tärylevyllä.
 
 
 
 
 
 
Pihakiviasennus-66. Viimeistely
Tue päällysteen reuna, joka ei tukeudu kiinteisiin rakenteisiin käyttämällä betonista reunatukia tai painekyllästettyä puuta, joka asennetaan suunnitellun reunan kohdalle ja upotetaan sorakerrokseen. Näin estät reunimmaisten kivien tai laattojen irtoamisen.
 
Noudata suunnittelemaasi ladontamallia myös päällystettävässä pinnassa olevien kiinteiden rakenteiden, kuten sadevesikaivojen ympäristössä. Jos tuote ei enää mahdu paikalleen, jätä sille kohtaa aukko ja jatka päällystämistä täysin kappalein normaalisti. Viimeistele aukkopaikat varsinaisen päällystystyön jälkeen.
 
Aukkopaikkojen viimeistelyä varten betonikivet voidaan katkaista tiilileikkurilla tai lyömällä taltalla ja vasaralla katkaisukohtaan ura ja napauttamalla kivi poikki uran kohdalta. Laatta voidaan katkaista samalla tavoin vasaralla ja taltalla tai kulmahiomakoneella.
 
Päällystettävän alueen mittojen valinnassa kannattaa pyrkiä minimoimaan katkaisutarve. Pienet aukot voi täyttää hiekalla.
 
Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä HB-Betoniteollisuus Oy:n kanssa.
Lisätietoa: www.hb-betoni.fi