Näin energiansäästö onnistui Kai Lehtiseltä: puolet pois sähkölaskusta

Lämmitys
Näyttelijä Kai Lehtinen osallistuu perheineen Vuoden Energiaperhe -kilpailuun ja pitää tällä hetkellä ykköspaikkaa. Energiansäästö on huimat 50 prosenttia.

Millä eväin energiansäästö on saavutettu ja mitä me muut voimme häneltä oppia? Lue vinkit.

Energiansäästö on koko perheen asia

Vuoden Energiaperhe -kilpailun aikana näyttelijä Kai Lehtisen koko kuusihenkinen perhe on tarkkaillut sähkönkäyttöään: valoja ei pidetä turhaan päällä sekä ovet ja ikkunat muistetaan sulkea. Pienistä teoista on syntynyt vajaassa vuodessa jo tuntuvat säästöt.

– Lapset ovat ymmärtäneet, että tässä on kysymys jostain isommasta asiasta kuin pelkästä kisasta. Ennen meidän talomme oli jatkuvassa hälytystilassa kaikki valot päällä ja ikkunat auki. Nyt tähän touhuun on tullut järkeä ja sähköä käytetään säästeliäämmin, Lehtinen kiittelee.

Luonnonvarat hyötykäyttöön – aurinkoenergia harkintaan

energia - energiansäästö

Energiansäästö kannattaa nykyisillä energian hinnoilla.

Lehtinen elää perheineen luonnonläheisesti vanhassa, yli sadan neliön hirsitalossa. Talo lämmitetään vesipattereilla, joihin lämpöä tuottaa hakekattila. Vesivessan korvaa sisäkompostihuussi ja kaikki muu paitsi juomavesi tulee läheisestä joesta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Tekniikka kehittyy jo huimaa vauhtia ja hinnat laskevat, jolloin luonnonvaroja saadaan koko ajan paremmin hyödynnettyä. Meilläkin on pian tulossa kattoremontti, joten olen nyt miettinyt, josko siinä yhteydessä voisi ottaa aurinkoenergian jollain keinolla käyttöön, Lehtinen suunnittelee.

Seuraa aktiivisesti sähkönkulutustasi

Kilpailun aikana Lehtisen perhe on seurannut tarkasti omaa sähkönkäyttöään ja etsinyt kulutuspiikkejä. Kerran seurannan avulla huomattiin, kuinka yksi kaivo oli mennyt tukkoon ja jatkuva pumppaaminen kulutti sähköä. Kun kulutuspiikin syy selviää, se on usein helppo korjata.

– Toisaalta kulutuspiikit ovat joskus olleet positiivisiakin yllätyksiä. Siinä näkee, kuinka koko ajan puuhastellaan jotain. Tällaiseen sähköä pitääkin kulua, Lehtinen iloitsee.

Tee energiansäästöstä elämäntapa

Kai Lehtinen tietää, ettei monelle ole mahdollista samanlaiseen luonnonläheiseen elämäntapaan kuin hänen perheellään. Mies kuitenkin kannustaa kaikkia tekemään parhaansa omista lähtökohdistaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kulutuksen pienentäminen pitää aina lähteä käyttäjästä itsestään, jotta energiansäästäminen muuttuisi lopulta normaaliksi arjeksi. Meilläkin lapset ovat oppineet pikkuhiljaa oma-aloitteisiksi energiansäästäjiksi. Se onkin ollut parasta tässä projektissa, Lehtinen kertoo.
Lisätietoa: www.energiaperhe.fi/