MAINOS

Näin huollat ulkokalusteet ja terassilaudoitukset oikein – katso asiantuntijan vinkit!

Piha

Keväällä kunnostetaan pihoja ja parvekkeita kesää varten. Moni kaipaa neuvoja siihen, miten, milloin ja millä aineilla terassikalusteita ja -laudoitusta pitäisi huoltaa. Hilseilevät puupinnat ja muut mielipahat voi välttää, kun tietää, mikä ongelmia aiheuttaa. Kauanko painepesun jälkeen pitikään odottaa? Puun pintakäsittelyaineita valmistava Osmo Color keräsi ajankohtaisia vinkkejä kysymyksiin, joita suomalaiset heiltä toistuvasti kysyvät. Vinkit antoi maalarin koulutuksen saanut Sirpa Pitkänen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

1. Miten huollan lasitetun parvekkeen ulkokalusteet?

Lasitettu parveke on lähes umpinainen tila, jos lasit ovat kiinni. Siksi puiset parvekekalusteet ja lattiaritilät voi useimmiten käsitellä sisäkäyttöön tarkoitetuilla aineilla, kuten Öljyvahalla tai TopOililla. Ulkokäyttöön tarkoitetut öljyt sopivat vain avoimiin ulkotiloihin, sillä niistä voi irrota suoja-aineita. Öljy- ja Puuvahat ovat turvallinen vaihtoehto puupintojen käsittelyyn myös sisällä leikkimökeissä, joissa lapset viettävät paljon aikaa.

osmo_color_terassikuva

2. Missä vika, kun öljytty terassi hilseilee?

Jos puu on käsiteltäessä vielä märkää, öljy ei imeydy vaan lohkeilee sen pinnasta pois. Tämä on yksi yleisimmistä syistä. Painepesurilla peseminen työntää kosteutta voimalla puun sisään. Vaikka pinta tuntuisi poutasäällä pian kuivalta, lautojen läpikotainen kuivuminen voi viedä päiviä, jopa viikon. Puun täytyy siksi antaa kuivua rauhassa. Vanha haristunut puu imee enemmän vettä kuin uusi höylätty, tiivis pinta. Maltillinen harjapesu ei kastele puuta yhtä syvältä kuin painepesuri. Pesuaineena voi käyttää biologisesti hajoavaa Terassipesu-pesuainetiivistettä, joka sopii kaikenlaisille puupinnoille.

3. Kuinka usein puutarhakalusteet pitäisi öljytä?

Puiset ulkokalusteet öljytään uudelleen tarvittaessa. Oikea aika on, jos pinta on pesun jälkeen yhä kauhtuneen ja kuivan näköinen. Ympäri vuoden ulkona säilytetyt kalusteet tarvitsevat huoltoa noin kahden vuoden välein. Sisälle talveksi nostetuilla kalusteilla huolto on tarpeen noin 2–5 vuoden välein. Huoltovälin pituus riippuu puulajista, pintakäsittelystä ja kulutuksen määrästä.

4. Milloin ulkokalusteet kannattaisi käsitellä?

Ulkokalusteiden huolto kannattaisi tehdä jo syksyllä: puu saa näin paremman suojan talven ajaksi. Usein syksyllä rajoitteena on kuitenkin ilmankosteus. Siksi käsittelyt kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä sisällä ilmastoiduissa varastotiloissa. Puun on oltava aina kuivaa, jotta sitä voi öljytä. Jos säätilat suosivat, eli poutaa ja lämpöä riittää, öljyämään voi päästä keväällä jo huhtikuussa. Siitepölykauden pahimpina aikoina puun pintakäsittelyjä kannattaa välttää ulkona, ettei pinta jää läikikkään keltaiseksi.

5. En tiedä, millä puupinta on aiemmin käsitelty. Mitä teen?

Jotta pinnasta tulee varmasti siisti, pitäisi tietää, millä aineella sitä on aiemmin käsitelty. Jos sitä ei tiedetä, kannattaa aina tehdä pieni koekäsittely huomaamattomaan kohtaan. Esimerkiksi aiemmin kuullotettua, maalattua tai lakattua pintaa ei voi suoraan öljytä, koska silloin öljy ei imeydy. Aiemmin luonnonöljyillä käsitellyt puupinnat voi käsitellä suoraan päälle Osmo Colorin luonnonöljyihin pohjautuvilla tuotteilla, kuten Suojaavalla Kuultoöljyllä. Vesiohenteiset öljyt eivät sovi Osmo Colorin tuotteiden alle, vaan ne pitää ensin poistaa. Vanhan käsittelyn voi poistaa esimerkiksi hiomalla.

osmo_color_ecogarden_hiili_ruohosipulit_viljelylaatikossa

6. Haluaisin viljellä kasviksia. Millä viljelylaatikot on turvallista käsitellä?

Vesiliukoisella EcoGardenilla voi antaa uuden sävyn esimerkiksi viljelylaatikoille ja kasvihuoneille. Sen puuta suojaava vaikutus perustuu värimorsingon mehuun, joka on biologisesti hajoava kasviraaka-aine. Kuivunut pinta on täysin haitaton, joten tuote sopii viljelylaatikkoihin, joissa kasvatetaan syötäväksi tarkoitettuja yrttejä ja kasviksia. Pinta kestää hyvin vettä ja auringon UV-säteilyä, eikä se halkeile tai hilseile. Värisävyjä on kolme: Hiili, Oliivi ja Kastanja.

7. Haluan rakentaa terassin itse laudoista. Mitä teen?

Ensisijaista on hyvälaatuisen puumateriaalin valinta. Mitkään pintakäsittelyt eivät auta, jos puu itsessään on heikkolaatuista. Suomen sääoloissa laudat on hyvä pohjustaa ensin puunsuojapohjusteella tai homesuoja-aineilla, jos niitä ei ole esimerkiksi painekyllästetty. Pintakäsittelyaineeksi valitaan puuta suojaava öljy, joka hylkii vettä ja likaa. Ulkotilojen puurakenteita voi sävyttää Suojaavalla Kuultoöljyllä, josta on saatavana useita eri värisävyjä. Terassit, portaat ja laiturit voi viimeistellä värittömällä Anti-Slip Terassiöljyllä, jonka sisältämät karhentavat aineet vähentävät liukkautta märillä puupinnoilla. Parhaan mahdollisen kestävyyden saamiseksi lautojen tulisi antaa olla ulkona muutamista viikoista kuukausiin ennen pintakäsittelyä. Huolehdi kuitenkin, että puu on kuivaa ennen öljyämistä.

8. Onko totta, että painekyllästettyä puuta ei saa käsitellä ensimmäisenä kesänä?

Tämä on totta. Uusi painekyllästetty puu on käsittelyn jäljiltä märkää ja kuivuminen kestää vähintään 12 viikkoa, jos sääolosuhteet ovat suotuisat. Jos siitä rakennetaan jotain keväällä, puupintojen öljyämistä ei suositella ensimmäisenä kesänä. Jos rakennustyöt on tehty syksyllä, puun pintakäsittelyjä voidaan tehdä seuraavan kesän keskivaiheilla.

osmo_color_ruukut_savytetty_puuvahalla

Tee-se-itse-vinkki:

Hauskan yksityiskohdan puutarhaan tai parvekkeelle saat käsittelemällä lasittamattomia terrakotta-saviruukkuja värillisellä Puuvahalla. Lopputulos kestää vuosia hyvänä, vaikka ruukkuja säilytettäisiin ulkotiloissa ympäri vuoden.

Osmo Color -pintakäsittelyaineiden valikoimasta löytyvät luonnonmukaiset vaihtoehdot ulkotilojen puurakenteiden sävyttämiseen, suojaamiseen ja puhdistukseen.

Tuotetiedot piha- ja parveketuotteille:

  • Osmo Color EcoGarden, 0,75 litran pakkaus: 24 € ja 2,5 litran pakkaus: 70 €
  • Osmo Color Anti-Slip Terassiöljy,0,75 litran pakkaus: 39 € ja 2,5 litran pakkaus: 115 €
  • Osmo Color Suojaava kuultoöljy, 0,75 litran pakkaus: 45 € ja 2,5 litran pakkaus: 130 €
  • Osmo-terassisivellin 45 €/kpl
  • Osmo Color Terassipesu, 1 litran pakkaus: 19 €

Lasitetulle parvekkeelle sopivat sisätilojen tuotteet:

  • Osmo Color Öljyvaha, pakkauskoot: 0,75 litraa, suositushinta 45 € ja 2,5 litraa, suositushinta 135 €
  • Osmo Color Värillinen Öljyvaha, pakkauskoot: 0,75 litraa, suositushinta 50 € ja 2,5 litraa, suositushinta 150 €
  • Osmo Color TopOil-öljy, Väritön 0,125 litran pakkaus: 17 € ja 0,5 litran pakkaus: 33 €
  • Sävytetty 0,5 litran pakkaus: 36 €, värivaihtoehdot: 3061 Akaasia ja 3068 Valkotammi

Lisätietoja:

Osmo Color / Sarbon Woodwise Oy

www.osmocolor.com

puh. (019) 264 4200

Jälleenmyynti:

Hyvin varustetut sisustusliikkeet ja rautakaupat kautta maan.

Osmo Color on vuonna 1878 perustettu saksalainen perheyhtiö, joka toimii puunjalostuksen ja rakennustarvikekaupan aloilla. Puun pintakäsittelyaineita Osmo Color on valmistanut vuodesta 1964 lähtien. Yritys on merkittävä suomalaisen sahatavaran jatkojalostaja. Osmo Colorin maalitehtaalla Saksassa on oma laboratorio, jossa tehdään tuotekehitystä ja tutkimusta. Sarbon Woodwise Oy on Osmo Holz und Color GmbH & Co. KG:n tytäryhtiö.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

painekyllästetty parvekekaluste puutarhakaluste puutarhakalusteet terassi terassilaudoitus terassilauta ulkokaluste