Näin ilmanvaihtokone talvikuntoon

Lämmitys
Ilmanvaihtokone kannattaa laittaa talvikuntoon, kun ilmat kylmenevät. Tärkein toimenpide on kytkeä ilmanvaihtokoneen lämmön talteenotto päälle.

Miellyttävämmän sisälämmön lisäksi se näkyy positiivisesti kiinteistön lämmitysenergialaskuissa.

Nykyisissä koneellisissa tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmissä on lämmöntalteenottolaite. Sen tarkoituksena on ottaa talteen sisältä poistettavasta ilmasta lämmitysenergiaa ja siirtää se sisään tulevaan raittiiseen ilmaan ennen sen johtamista huoneisiin.

Ilmanvaihtokone ja lämmöntalteenottolaite – osaatko käyttää?

Useimmiten lämmöntalteenottolaite on tyypiltään ns. levylämmönsiirrin. Siinä on taitettavat metallilevyt, jotka kesäksi asetetaan lämmöntalteenottolaitteen kennostoa vasten. Tällöin ne estävät ilmavirtojen ristiin virtauksen, johon lämmön talteenotto perustuu. Jos lämmitys on pois päältä, talteen otettavaa lämpöenergiaa ei tule koneeseen.

Lämmityskauden alettua metallilevyt taitetaan pois kennoston päältä, jolloin huoneista poistettava ilma pääsee kennostossa lämmittämään viileämpää, ulkoa otettavaa tuloilmaa. Mukavuuden lisäksi sillä on merkittävä vaikutus energiankulutukseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kiinteistön käyttämästä lämmitysenergiasta suurin osa kuluu lämpimään käyttöveteen ja ilmanvaihtoon. Lämmön talteenotto vaikuttaa kiinteistön lämmitysenergian vuosilaskuihin merkittävästi, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:stä sanoo.

Muista puhdistaa ilmanvaihtokone kesän jälkeen

ilmanvaihtovaihto.jpg

Samalla kannattaa puhdistaa ilmanvaihtokone kesän pölyistä ja sinne eksyneistä hyönteisistä. – Erityisen tärkeää on tarkistaa ja vaihtaa suodattimet. Likaantuneet ja tukkeutuneet ilmansuodattimet aiheuttavat turhaa virtausvastusta ja heikentävät ilmanvaihdon tehoa. Sopivia suodattimia voi tiedustella paikkakunnan LVI-asennusliikkeistä. Tarvittaessa ne myös auttavat ilmanvaihtokoneen huollossa, Mäkinen vinkkaa.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry, www.lvi-tu.fi