Näin joulukuusi pysyy kauniina pitkään

Sisustus
Joulukuusi tuo kotiin metsän tuoksua ja on erottamaton osa joulukoristelua. Kuusi säilyy hyvänä joulun pyhistä loppiaiseen, kun se on oikein sulatettu ja sitä muistaa kastella. Joulukuusi tarvitsee vettä useita litroja päivässä!
14.12.2022

Joulukuusi tuli osaksi suomalaisten joulua 1900-luvun alussa. Joulukuusen koristelussa käytettiin aluksi syötäviä herkkuja, myöhemmin yleistyivät paperi- ja lippunauhat. Vaikka perinteisiä värejä ja koristeita arvostetaan koristelussa edelleen, sisustustrendit vaikuttavat koristevalintoihin yhä enemmän – esimerkiksi mustavalkoiset koristeet ovat tulleet suosituiksi.

Joulukuusen voi korvata huonekuusella, havunoksilla maljakossa tai vaikkapa männyllä. Kuusen voi jättää myös terassille tai pihalle, jos allergiaoireet tai varisevat neulaset vaivaavat.

Joulukuuseen liittyy paljon symboliikkaa: ikivihreät puut ovat merkinneet ikuista elämää useissa kulttuureissa, kuusen valot puolestaan viittaavat Jeesuksen syntymään.

Joulukuusen historiaan liitetään usein myös pakanallisuus puiden palvomisineen, toisaalta joulukuusi voi olla myös peräisin keskiajan seimiasetelmien paratiisipuusta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Joulukuusen hoito-ohjeet – toimi näin

Joulukuusi kestää katseita pitkään, kunhan sitä muistaa hoitaa oikein.

Valitse sellainen joulukuusi, jonka neulaset ovat tasaisen värisiä ja tuoreen vihreitä. Neulaset eivät saa irrota, kun niitä nyhtää kevyesti.

Säilytä kaadettua kuusta kylmässä autotallissa, varastossa tai terassilla.

Jäinen kuusi vaatii parin vuorokauden sulamisajan viileässä. Kuusen voi sulattaa myös pesuhuoneessa: laita kuusen tyvi vesiämpäriin ja suihkuta neulasille ja rungolle kylmää vettä pari kertaa muutaman tunnin välein, jotta kuusi on kostea koko sulatuksen ajan. Jos joulukuusi on pakattu verkkoon, poista verkko vasta sulatuksen jälkeen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lyhennä kuusi ja kastele riittävästi

Lyhennä kuusta riittävästi huoneen korkeuden mukaan. Ainakin muutama sentti kannattaa sahata pois, jotta tyvi saa uuden imupinnan. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ilman ohentamista, jotta kuusi pystyy imemään vettä. Älä siis poista kuorta!

Kuusi on janoisimmillaan ensimmäisen vuorokauden aikana, joten tarkista veden riittävyys tarpeeksi usein. Kuusi tarvitsee vettä useita litroja päivässä. Jos vesi loppuu, kuusen neulaset karisevat.

Joulukuusi kannattaa asettaa mahdollisimman kauas lämmönlähteistä, sillä mitä lämpimämmässä kuusi on, sitä helpommin neulasetkin karisevat.

Kuusesta luovutaan yleensä loppiaisen tienoilla. Kuusen oksat voi napsia pois oksasaksilla ja kuljettaa oksat ulos säkeissä, jotta neulasia ei varise joka paikkaan. Kuusen voi myös kääräistä vanhaan lakanaan tai mattoon ja kuljettaa sitten ulos.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rungon voi pilkkoa polttopuuksi ja oksista voi tehdä haketta tai kompostorin kuiviketta.

Orthex_joulukuusi

Pakkaa joulukoristeet läpinäkyvään kannelliseen laatikkoon, niin ne on helppo löytää ensi joulunakin. Orthexin SmartStore Classic -laatikoita on saatavilla useita eri kokoja. Kuva: Orthex

Lue lisää jouluvinkkejä

 

Lähteet: Joulupuuseura, Martat, Suomalainen joulu

Kuvat: Valmistajat

MAINOS
MAINOS LOPPUU