MAINOS

Näin joulusiivous sujuu leppoisasti

Sisustus

Joulu lähestyy ja monissa kodeissa se tietää kunnon siivoustalkoita. Haastattelimme siivousoppaan Leppoisa opas huusholliin teoksen kirjailijaa Saara Henriksonia. Lue Saaran vinkit ja niksit vaivattomaan joulusiivoukseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Saunan lauteet ja kylpyhuoneen pinnat puhdistuvat kätevästi Sini laudepesurilla. Hinta noin 10 euroa. www.sinituote.fi 

Milloin joulusiivous olisi hyvä aloittaa?

Milloin vain, vaikka jouluaattona, jos niin haluaa. Joulusiivouksen ei tarvitse olla suursiivous! Raivaa ylimääräiset tavarat pois ja ota koristeet esille. Tunnelma on tärkeintä. Jos meinaa kotisiivoojan tai siivouspalvelun tilata, tee se jo lokakuussa, koska siivousfirmojen kalenterit täyttyvät melkoista vauhtia loppuvuodesta. Stereoista voi soittaa lempimusiikkia, joululauluja ei ole pakko kuunnella.

Jos ajatus siivoamisesta stressaa, mistä kannattaa aloittaa?

Mieti, mistä joulutunnelma syntyy sinulle ja keskity siihen. Jos joulumielen tuovat ystävien ja sukulaisten lähettämät joulukortit, raivaa piirongin päällinen ja laita ne esille. Kortit voi myös ripustaa joulukuuseen tai niistä voi tehdä ketjun koristeeksi lippusiiman tapaan. Kerää ylimääräiset tavarat lattialta ja tasoilta vaikka yhteen huoneeseen ja jos et muuta jaksa, niin vedä ovi kiinni. Tai peitä tavarat kankaalla.

Mitkä kodin tilat ovat tärkeintä huomioida joulusiivouksessa?

Jos jouluruokia meinaa laittaa, niin ensimmäiseksi on hyvä siistiä keittiö, jotta siellä mahtuu jotain valmistamaan tai edes lämmittämään kaupan laatikot. Keittiöstä ensin tiskiallas tyhjäksi ja puhtaaksi, sitten tasot. Uunia ei kannata pestä ennen jouluruokien laittamista, koska hyvin todennäköisesti joudut tekemään sen kuitenkin ruokien paistamisen jälkeen. Putsaa pöytä ja levitä liina. Jos on vaikea kattaa isoa ateriaa kerralla koko porukalle päivällispöytään, niin toteuta jouluateria seisovana pöytänä.

Miten voisi innostaa kaikki perheenjäsenet mukaan joulusiivoukseen?

On hyvä miettiä, keille perheessä on tärkeää, että jouluna on siistiä. Jos jouluhössötyksestä innostuu vaikkapa koko perheessä vain toinen vanhempi, on hyvä antaa hänelle tila ja aika valmisteluihin ja niistä nauttimiseen. Koko perhettä ei ole pakko raahata mukaan. Eri asia on, jos perheenjäsenet nipottavat siisteydestä, mutta eivät itse siivoa. Silloin heidät voi osoittaa nauttimaan jouluaterian vaikkapa saunaosaston puolelle. Lapsia voi innostaa siivoukseen leikin ja kilpailun varjolla. Pienten lasten mielestä pölyhuiska on sitä paitsi tavattoman hauska.

Mitkä ovat tärkeimmät perusvälineet kodin siivoukseen?

Konepestävät mikrokuituliinat ovat hyviä ja niitä on hyvä olla tarpeeksi. Laimennetulla käsitiskiaineella pärjää melko pitkälle kodin muidenkin pintojen kuin keittiön siivouksessa. Imurointiin kannattaa panostaa, jos haluaa säästää aikaa ja vaivaa muilta hommilta. Älä käytä narumoppia tai kertakäyttöisiä selluloosarättejä, ne levittävät bakteereita ja hajua sekä vievät hermot.

Onko jotain niksejä, joilla kodin saisi nopeasti joulutunnelmaan?

Sammuta valot ja sytytä kynttilät. Pöly ei näy ja hämyisä tunnelma on valmis!

leppoisaopashuusholliin

Uusi Leppoisa opas huusholliin tarjoaa käytännön vinkkejä ja niksejä siivoukseen. Teoksessa esitellään kodinhoidon osa-alueet puhdistuksesta tekstiilinhuoltoon ja annetaan ohjeita viikon aterioiden suunnitteluun.

leinonen_henriksson

Leppoisa opas huusholliin teos on Saara Henriksonin ja Aino-Maija Leinosen käsialaa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulu joulunvietto jouluperinteet joulusiivous suomalainen joulu