MAINOS

Muista: turvaistuin ja selkä menosuuntaan, kun lapsi matkustaa. Katso törmäysvideo!

Sisustus

Pienelle lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkillä oleva turvaistuin selkä menosuuntaan. Katso turvaistuimen ostovinkit ja törmäysvideo!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Matkustaminen selkä ajosuuntaan ja laadukas turvaistuin antavat lapsen päälle ja kaulalle parhaimman tuen törmäyksissä. Pienten lasten vielä kehittyvä keho ei kestä törmäyksestä aiheutuvia kolhuja niin hyvin kuin varttuneempana. Jo taajamanopeudessa sattuvassa onnettomuudessa lapsen päähän ja herkkään niskaan kohdistuu kohtuuton voima. Liikenneturva suositteleekin selkä menosuuntaan asennettavia turvaistuimia käytettäväksi vähintään kolmivuotiaaksi asti.

”Niin kauan kuin lapsi sopii istuimeen, mutta ainakin kolmivuotiaaksi asti, lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan. Se, että lapsen jalat ovat koukussa, ei ole lapselle haitaksi ja syy kääntää istuinta liian aikaisin”, toteaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

Takapenkki on lapselle turvallisin

Lapsi autossa - turvaistuin

Selkä ajosuuntaan olevat istuimet antavat lapsen päälle ja kaulalle parhaimman tuen törmäyksissä

Selkä menosuuntaan asennettavaa turvaistuinta ei saa asentaa etuistuimelle, jos autossa on etuturvatyynyt. Lapsi matkustaa muutoinkin turvallisimmin takapenkillä. Elovaara vinkkaa, että lapsi kannattaa totuttaa takapenkkiläiseksi pienestä pitäen. ”Vaikka alkuun takapenkiltä voikin kuulua kitinää, lapsi tottuu kyllä matkustamiseen. Vanhempi voi ratin takaa vaikka jutella lapselle rauhoittavasti.”

Tärkeää on, että ajon aikana vanhempi keskittyy ajamiseen, ei lapseen. ”Ajaessa lapsen ei saa antaa varastaa kuljettajan huomiota tiestä. Jos lapsi tarvitsee jotain kesken ajon, on auto pysäytettävä turvalliseen paikkaan ensin”, Elovaara muistuttaa.

Hanki turvaistuin oikein

  • Lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan ainakin kolmivuotiaaksi.
  • Takapenkki on lapselle turvallisin paikka. Suositus on, etteivät alle 140 cm pitkät lapset matkusta etupenkillä, jos auto on varustettu etuturvatyynyin.
  • Sovita istuin autoon ja mahdollisuuksien mukaan myös lapselle ennen hankintaa. Käy myyjän kanssa läpi istuimen oikea kiinnitystapa.
  • Osta vain E-hyväksyttyjä – suosi Plus-testin läpäisseitä istuimia.
  • Jos hankit käytetyn istuimen, selvitä sen käyttöhistoria. Istuinten maksimikäyttöikä vaihtelee.
  • Jos istuimeen on kohdistunut rasitusta tai se on ollut kolarissa, vaihda se uuteen.
  • Varmista, että myös tyhjä turvaistuin on kunnolla kiinnitetty autoon ennen liikkeellelähtöä. Irrallaan oleva istuin aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi äkkijarrutuksissa.
osta turvaistuin oikein

Lapsi matkustaa ainakin kolmivuotiaaksi asti turvallisimmin selkä menosuuntaan. Kuva Johanna Kannasmaa/Liikenneturva.

Lue lisää turvaistuimista: www.liikenneturva.fi/lapsiautossa

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

liikenne liikenneturvallisuus turvaistuin törmäysvideo