Näin lumeton talvi syö talvirenkaat – katso video ja renkaanvaihtajan muistilista

Keittiö Sisustus
Viime talven vähälumisuus ja aikainen kevät kurittivat suomalaisautoilijoiden renkaita tavallista enemmän. Kulunut rengas on onnettomuusriski tien päällä.

Auton talvirenkaat on suunniteltu pohjolan kylmyyteen ja lumisiin tieolosuhteisiin, joten viime talven vähälumisuus ja aikainen kevät kurittivat suomalaisautoilijoiden renkaita tavallista enemmän. Kulunut rengas on onnettomuusriski tien päällä. Talvirenkaita vaihtaessa kannattaakin niiden kuntoon kiinnittää tänä vuonna erityistä huomiota.

Talvirenkaat erityisen huonossa kunnossa

Lähestyvän talvikauden myötä myös renkaiden vaihto tulee pian ajankohtaiseksi. Jari Silfverberg Nummelan Rengasmarketista ennustaa suomalaisten talvirenkaiden olevan erityisen huonossa kunnossa tänä vuonna. Viime talvi ajettiin poikkeuksellisen leudoissa olosuhteissa, joten kovia kokeneiden renkaiden kuntotarkastus on erityisen tärkeässä asemassa.

– Viime talvena talvirenkailla ajettiin myös niille sopimattomissa olosuhteissa, jolloin renkaat todennäköisesti pääsivät lämpenemään liikaa ajon aikana. Lämpeneminen johtaa lamellien eli pintaurituksen kulmien ja renkaan nastojen kulumiseen. Renkaan voimakas kuluminen voi myös aiheuttaa nastojen irtoamisen, jolloin pito-ominaisuudet huononevat entisestään, eikä rengas pysy enää tiessä kiinni, Silfverberg kertoo.

talvirenkaat renkaanvaihto

Jos oman auton renkaiden kunto mietityttää, sen voi varmistaa alan ammattilaiselta.

Liikenteessä huonokuntoiset renkaat johtavat pahimmillaan synkkiin tilastoihin: 2000-luvulla joka seitsemännessä henkilö- tai pakettiauton aiheuttamassa kuolonkolarissa renkaat olivat osatekijänä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Turhien vaaratilanteiden välttämiseksi Silfverberg kehottaa tarkastamaan talvirenkaat ajoissa. Kun menopeli on saavuttanut jo useamman vuoden iän, ja sillä on ajettu yli 100 000 km, voi olla hyvä aika katsoa jo uusia talvirenkaita.

– Ei haittaa, vaikka renkaiden ominaisuuksista ei ymmärtäisikään mitään. Jos oman auton renkaiden kuntotaso mietityttää, alan ammattilaisilta saa asiantuntevaa opastusta. Renkaat olisi hyvä tuoda jo lokakuussa näytille, sillä nyt alan liikkeissä on hyvin aikaa renkaiden kunnon tarkastamiseen.

Renkaanvaihtajan muistilista

  • Talvirenkaita (nastallisia tai kitkarenkaita)on käytettävä 1. joulukuuta alkaen helmikuun viimeiseen päivään.
  • Nastarenkaat voi asentaa jo marraskuun alussa tai aikaisemminkin, mikäli sääolosuhteet sitä edellyttävät.
  • Nastarenkaita saa käyttää 1.11–31.3 välisenä aikana, tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin saakka.
  • Kitkarenkaita saa lain mukaan käyttää ympäri vuoden, mutta niitä ei missään nimessä suositella kesäkeleille.
  • Kitkat suositellaan vaihdettavaksi silloin, kun lämpötila laskee pysyvästi alle 10 asteeseen.
  • Varaa aika renkaanvaihtoon ajoissa. Syksyllä vaihtopaikat ruuhkautuvat!

Suomalaisten rengasasenteissa parantamisen varaa

Autonrenkaat - väärä rengaspaine

Auton rengaspaineita tulee täydellä kuormalla ajettaessa nostaa jopa yli puoli baria tyhjempään autoon verrattuna. Näin rengaspaine jaksaa kannatella ajossa painavammankin lastin.

Liikenneturvan syksyisessä rengasratsiassa enemmän kuin joka kymmenen suomalaisauton alta löytyivät huonokuntoiset renkaat. Renkaan kuluneisuuden lisäksi ratsiassa mitattiin rengaspaineita. Turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta kertoo tilanteen hieman parantuneen viime vuosista.

– Ei näitä lukuja vielä positiiviseksi voi tietenkään sanoa. Toisaalta arvelimme ennakkoon, että vaikea taloustilanne saisi ihmiset tinkimään auton laittamisesta ja ajamaan huonokuntoisilla renkailla. Tämä arvio osoittautui onneksi vääräksi, Elovaara toteaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yhä useampi autoilija on myös keksinyt ajaa kesäkauden vanhoilla ja kuluneilla talvirenkailla. Elovaara ymmärtää ajatuksen taloudellisesta ja tehokkaasta renkaan loppuun ajamisesta, mutta muistuttaa samalla, että kuluneilla talvirenkailla huristelu kesäaikaan on vakava turvallisuusriski.

– Puoliksi loppuun ajettu talvirengas on märkäominaisuuksiltaan aivan yhtä kehno kuin kulunut kesäversionsa. Suomalaisten tulisi muokata asennoitumistaan renkaisiin, sillä niiden merkitys auton käyttäytymiseen tien pinnassa on aivan esiarvoisen tärkeä. Huonoilla renkailla ajaminen on turvallisuusriski, jota ei kannata ottaa, Elovaara summaa.

 

Lisätietoja:
www.nummelanrengasmyynti.fi
www.liikenneturva.fi
www.continental.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU