Näin onnistut ulkomaalauksessa – lue Maalitohtorin 10 vinkkiä!

Talo

Suunnitteletko talon, mökin, aidan, aitan, katon tai sokkelin ulkomaalausta? Ulkomaalaus herättää kysymyksiä. Voiko talon pestä ja käykö siihen painepesuri? Kuinka vanha maali on vielä käypää? Kannattaako paikkamaalaus? Milloin pohjatyöt voi sivuuttaa? Saako maaleja sekoittaa keskenään? Lue Värisilmän Maalitohtorin suositukset – ja kysy lisää!

↑ Tarkista pinnan kunto ennen huoltomaalausta.

Pitääkö vanha maali aina poistaa ensin?

Jos maalipinta on ehjä, ei vanhaa maalia tarvitse poistaa. Pohjatöistä ei silti kokonaan pääse, lika ja home on pestävä pois, vaikka maalipinta olisikin OK, sillä maali ei tartu kunnolla likaiseen pintaan, valistaa Värisilmän Maalitohtori. Epätasainen ja irtoileva maalipinta on sen sijaan aina poistettava ennen huoltomaalausta.
 
Jos vähänkin epäröit, millaisella käsittelyllä sinun kannattaa ulkomaalaus tehdä, varaa aika Maalitohtorille. Maalitohtorin palvelua saat Värisilmästä ilman ostovelvoitetta. Lue lisää!

Voiko lahonnutta puupintaa maalata?

Lahonneita puunosia ei pidä maalata. Jos puukko uppoaa helposti puuhun, se on vaihdettava. Välttämättä huonon näköinen pinta ei ole laho, vaan päällä on hometta ja likaa. Molemmat irtoavat homeenpesuaineella. Esimerkiksi BioComb Puhdas julkisivu on laajavaikutteinen mikrobikasvuston (home, levä, sammal, jäkälä, sieni) tuho- ja suoja-aine joka tuhoaa kasvuston ja antaa maalatuille pinnoille suojan useaksi vuodeksi.

Kannattaako talon huoltopesu?

Maalitohtorin mukaan talon huoltomaalausväli varmasti pitenee, jos talon julkisivuja pestään useammin. Jos vanha maalipinta on likainen tai siinä on homekasvustoa, mutta maalipinta on muuten ehjä, huoltopesu voi hyvinkin riittää, ellet halua uutta sävyä taloosi.

Voiko talon pestä painepesurilla?

Painepesuria kannattaa käyttää maltilla, sillä vesi saattaa tunkeutua ulkoverhouksen läpi, jos vettä ponnistetaan seinälle kovalla paineella. Huomioi muutenkin pestessä, että vettä ei pääse rakenteisiin, josta se ei pääse kuivumaan. Hae juuri sinun talollesi sopivat pesuohjeet ja -aineet erikoisliikkeestä, suosittelee Värisilmän Maalitohtori.

Voiko akrylaattimaalin päälle sivellä öljymaalia?

Jos kohde on aikaisemmin maalattu akrylaattimaalilla, tulee huoltomaalaus tehdä vanhan maalin päälle saman tyyppisellä maalilla. Eli akrylaattia akrylaatille, vinkkaa Maalitohtori. Sen sijaan öljymaalin päälle voidaan huoltomaalata joko öljymaalilla tai akrylaattimaalilla. 
 
Kuinka tunnistan aiemman maalityypin? Katso video Värisilmän Maalitohtorista kohdekäynnillä >

Montako maalikerrosta taloon tulee tehdä

Maalauskertojen määrään vaikuttavat useat tekijät: onko kyseessä ensimaalaus vai huoltomaalaus, vaihdetaanko sävyä ja kuinka peittävää maalia käytetään? Kun teet huoltomaalauksen Panu+:lla tai muulla hyvin peittävällä maalilla, yksikin kerta usein riittää.

Mitä eroa on peittävällä ja kuultavalla maalilla?

Kuultava maali jättää puun pinnan luonnolliset kuviot näkyviin. Kuultavaa maalia suosivat etenkin massiivihirsitalojen omistajat. Lautaverhoiltu omakotitalo käsitellään useimmiten peittävällä maalilla. Kyseessä on myös makuasia, vaikka maaleilla on toki erilaiset tekniset ominaisuudet, huomauttaa Maalitohtori. Peittävän maalin huoltomaalausväli on myös kuultavaa pidempi.

Voiko talon ulkoseinän paikkamaalata?

Tee se itse -kaverit ovat harrastaneet autopeltien paikkamaalausta iät ajat monenlaisella menestyksellä. Ulkoseiniin sitä ei suositella, vaikka tuntuisikin, että vanha maalipinta on osittain ihan OK. Paikkamaalauksen rajat on vaikea häivyttää ja seinä näyttää huolitellun sijaan kirjavalta. Maalitohtori suosittelee koko pinnan huoltomaalausta.

Löysin varastosta vanhan ulkomaalin, voiko sillä maalata?

Edellisistä maalausurakoista jääneiden maalien kohdalla Maalitohtori suosittelee aistinvaraista testausta. Jos maali haisee pilaantuneelle, se ei ole enää käyttökelpoista. Eihän maali ole päässyt jäätymään? Tarkista maalin koostumus sekoittamalla. Kuivasta maalista ei saa enää käypää. Tee koesively ennen varsinaista urakkaa.

Mikä on paras maalaussää?

Maalitohtorin mukaan ihanteellinen sää ulkomaalaukselle on pilvipoutainen päivä keskikesällä. Kalenteria ei kannata liikaa tuijotella, sillä periaatteessa ulkomaalauskelit kestävät toukokuusta aina syyskuulle saakka. Maalattavan pinnan on oltava kuiva.

Lisää kysymyksiä ulkomaalauksesta?

Teknisten kysymysten lisäksi sinua kiinnostaa varmasti myös se, kuinka löydät taloosi sopivan värisävyn. Siihen kannattaa paneutua erikseen. Värisilmä on alan ammattimyymälä, jossa on maaliasiantuntija aina paikalla antamassa neuvoja onnistuneeseen sävyjen valintaan. Tutustu Sävylä-värisuunnittelupalveluun!


Vuonna 1953 perustettu Värisilmä on Suomen johtava sisustuksen pintamateriaaleihin erikoistunut ketju. Laaja palvelu- ja tuotevalikoimamme palvelee Sinua sisustus- ja remontointiprojekteissasi.
Parasta palvelua ja kumppanuutta pintoihin ja sisustamiseen!


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

maalata maalauksen pohjatyöt maalaus maali Maalitohtori ulkomaalaus Värisilmä

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: