Eksoottinen budjettiloma – budjettimatkaajan 12 unelmakohdetta vuodelle 2015

Sisustus

Budjettiloma eksoottisiin maailmankolkkiin onnistuu, kun näkee hieman vaivaa. Vai miltä kuulostaa ravintola-ateria hintaan 1,53 ja kolmen tähden hotelliyö 16,63 euroa? Lue vinkit ja katso kuvat.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Eksoottinen budjettiloma vie sinut pois tutuilta matkareiteiltä ja toivottaa uudet kohdetuttavuudet tervetulleiksi – samalla vietät ensiluokkaisen loman sopuhinnalla. Hurmaannu Liman sykähdyttävistä vastakohdista tai nauti Tunisin rennosta elämänmenosta.

Matkahakukone momondo.fi poimi karttapallolta yhden 12 kohdetta – yhden joka kuukaudelle – uteliaalle matkaajalle, joka haluaa maksimoida elämykset minimibudjetilla.

TAMMIKUU: Budjettiloma Phnom Penhissä, Kambodžassa

Phnom Penh

Kambodžan pääkaupungin sykettä. Kuva: ND Strupler

Muista Kaakkois-Aasian pääkaupungeista poiketen Phnom Penh ei ole pilvenpiirtäjiä pullollaan, joten tässä vilkkaassa kaupungissa kaikki tapahtuu lähellä maanpintaa. Täällä huristellaan skoottereilla vilkkailla torimarkkinoilla, nautitaan halvoista ruokaelämyksistä Tonlé Sap -rantakadun varrella ja ihastellaan Ranskan siirtomaa-ajan upeita rakennuksia.

Phnom Penhissä on käynnissä suuria muutoksia: kaupunki halutaan palauttaa takaisin siihen menneen ajan loistoon, jolloin sitä kutsuttiin Idän Pariisiksi. Yksi kiinnostavimmista alueista on Daun Penh, jossa sijaitsevat kansallismuseo ja upea kultainen Kuninkaallinen palatsi. Sinne on ilmestynyt myös nopeaan tahtiin lukuisia artesaaniliikkeitä ja boutique-kahviloita.

HELMIKUU: Lima, Peru

Katutaidetta Limassa

Katutaidetta Limassa. Kuva: GAUCHE

Lima on monien vastakohtien metropoli: vähän vanhaa, vähän uutta, jotain Espanjasta lainattua ja sinisen Tyynenmeren viileä tuulahdus. Lima on yksi Latinalaisen Amerikan eläväisimmistä kaupungeista, joka on parhaimmillaan alkuvuodesta. Muina vuodenaikoina Liman peittää paksu, kostea sumu, jota paikalliset kutsuvat La Garuaksi, mutta helmikuussa kaupunki tarjoaa lämpöä ja auringonpaistetta.

Unescon maailmanperintökohteeksi listatun Liman historiallisen keskustan, Kuninkaiden kaupungin, jokaisesta nurkasta löytyy mielenkiintoisia jälkiä siirtomaa-ajasta. Siellä sijaitsee myös alueen todellinen helmi, 1500-luvun loppupuolelta peräisin oleva barokkityylinen San Franciscon luostari.

Jos sinua kuitenkin kiinnostaa enemmän moderni elämänmeno, suunnista rannanpuoleiseen Barrancoon. Siellä voit kuljeskella pitkin kiemurtelevia mukulakivikatuja ja ihailla huimaavia graffitimaalauksia sekä tutustua halpaan perulaiseen ruokaan ja edullisia drinkkejä tarjoaviin paikallisiin kapakoihin. Jos akkusi tarvitsevat lataamista, suuntaa upean outoon Sähkömuseoon.

MAALISKUU: New Orleans, Yhdysvallat

New Orleans

Juhlatunnelmaa New Orleansissa. Kuva: Debraj

Kun kaupungin mottona on ”Laissez les bon temps rouler”, ei ole ihme, että New Orleansissa ollaan aina juhlatuulella. Helmikuussa kaupunkiin saapuu tuhansittain ihmisiä Mardi Gras -karnevaaliin, mutta jos matkaat New Orleansiin maaliskuussa, pääset osalliseksi juhlatunnelmasta lämpimämmässä säässä ja vähemmällä tungoksella. Voit lisäksi tutustua kaupungin ihastuttavaan kreolilaiseen arkkitehtuuriin aivan omaan tahtiisi.

Kun olet ahtanut itsesi täyteen herkullisia gumbo- ja jambalaya-ruokia, kannattaa hypätä raitiovaunun kyytiin ja lähteä seikkailemaan riehakkaaseen yöelämään. Ranskalaiskorttelissa voit törmätä nurkkauksissa soittaviin erinomaisiin jazz-muusikoihin, ja alueella sijaitsee myös elävän musiikin klubeja, joiden tarjonta saattaa sekä yllättää että ihastuttaa.

HUHTIKUU: Busan, Etelä-Korea

Kirsikankukkia - Busan, Korea

Kirsikankukkien loistoa. Busan, Korea Kuva: Cylee

Etelä-Korean suurin kauppasatama ja Aasian suurimmat filmifestivaalit sijaitsevat Busanissa, joka ottaa sinut lempeämmin vastaan kuin sen meluisa isoveli Soul. Busanissa vuoristoon, rantoihin ja buddhalaisiin temppeleihin tutustuminen ei maksa paljon.

Busanissa kala on ruokalistan ensimmäinen vaihtoehto. Siellä pyydystetäänkin miljoonia mereneläviä kaupungin Jagalchi-kalatorille, josta ravintolat hakevat kalansa ja nälkäiset reissaajat etsivät halpaa syötävää. Suuntaa piknikille Dongbaek Island Parkiin, jossa saat kokea Etelä-Koreaa ihastuttavan aitona ja luonnonkauniina.

Huhtikuu on paras aika nauttia naapurikaupungin, Jinhae-gun, upeasta vuosittaisesta kirsikankukkafestivaalista. Jinhae-gu on muutaman tunnin junamatkan päässä, mutta vaaleanpunaisten kukkien meri on todella matkan arvoinen.

TOUKOKUU: Tbilisi, Georgia

Tbilisin vanhakaupunki

Tbilisin vanhakaupunki, Georgia.

Mikäli vatsasi määrää lomakohteesi, kannattaa suunnata Georgian värikkääseen pääkaupunkiin. Tbilisi on gourmet-paratiisi, jonka jokaisessa ruokapaikassa tarjoillaan khinkali-lihanyyttejä ja georgialaista pizzan vastinetta, hatsapuria. Kyytipojaksi voit ottaa muutaman kulauksen hyvää ja täyteläistä punaviiniä, minkä jälkeen voitkin lähteä rentoutumaan vanhankaupungin kuuluisien lämpökylpylöiden höyryihin.

Tbilisi on perustettu 400-luvulla, ja vuosien saatossa sitä on uudelleenrakennettu 29 kertaa – sen arkkitehtuuri on siis eksoottinen sekoitus keskiaikaista, klassista, art decoa ja Neuvostovallan aikaista tyyliä. Tbilisi onkin nousemassa seuraavaksi metropolikohteiden hittisuosikiksi, joten sinne kannattaa matkustaa nyt, kun hinnat ovat vielä hullunhalvat.

KESÄKUU: Izmir, Turkki

Izmirin rantaviivaa.

Izmirin rantaviivaa.

Egeanmeren rannalla sijaitseva vilkas satamakaupunki Izmir on kuuluisa modernista elämäntyylistään, ja se on ollut 5000-vuotisen historiansa aikana niin kreikkalaisten, juutalaisten, armenialaisten, ranskalaisten kuin italialaistenkin kotimaa. Nykyisin Izmir on rento paikka, jossa ystävälliset paikalliset kuluttavat aikaansa Alsancak-alueen baareissa tai luovat taidetta näyttelykollektiiveiksi muunnetuissa hylätyissä teollisuusrakennuksissa.

Kesäkuussa kaupunki on täydessä kukoistuksessaan – ennen lähes sietämättömän kuumaa kesäsesonkia. Silloin voit osallistua yhteen Turkin tärkeimmistä kulttuuritapahtumista, kansainväliseen Izmir-festivaaliin, jossa on esillä erinomainen sekoitus klassista ja modernia balettia, teatteria ja musiikkiesityksiä.

Izmir on edullinen ja viehättävä vaihtoehto muiden suosittujen turkkilaisten kohteiden joukossa. Rauhallinen Ramon ranta sijaitsee vain tunnin matkan päässä Çeşmessä, joten saat samalla reissulla sekä kaupunki- että rantaloman.

HEINÄKUU: Budapest, Unkari

Budjettimatka - Városháza-puisto, Budapest

Városháza-puisto, Budapest. Kuva: ddqhu

Vuosi vuodelta suositummaksi tuleva Budapest tarjoaa paljon hauskaa tekemistä myös budjettireissaajalle. Budapest on parhaimmillaan heinäkuussa, ja jos helle käy liian tukalaksi, voit vilvoitella Kaupunginpuistossa sijaitsevassa Széchenyin kylpylässä, jossa vanhat papparaiset pelaavat shakkia kelluvilla shakkilaudoilla. Illan hämärtyessä suuntaa paikallisten tavoin puistoihin, jotka ovat täynnä tuttuja huvipuistolaitteita ja kesäistä ilonpitoa.

Jokaiseen Budapestin-matkaan kuuluu tietysti tutustuminen maailmankuuluun Falk Miksa utca -katuun, jonka varrella sijaitsevissa museoissa ja antiikkikaupoissa voit tutustua menneeseen kommunismiaikaan. Jos haluat tutustua muuhunkin kuin perinteisiin nähtävyyksiin, suunnista VIII-alueelle (Józsefváros), joka oli aikoinaan rikollisten pesäpaikka. Nykyisin siitä on muodostunut Budapestin jännittävin paikka, jonka kahvilat uskaltavat poiketa perinteisestä Magyar-ruokaperinteestä. Alueella on myös monia kokeilevan taiteen paikkoja, kuten Lumen-valokuvamuseo.

ELOKUU: Porto, Portugali

budjettimatka - Dom Luís I -silta, Porto

Dom Luís I -silta, Porto. Kuva: MDPN

Euroopan kuuman kesän kaunein budjettikohde on Portugalin viehättävä Porto. Aloita kaupunkiin tutustuminen Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvalta Ribeira-aukiolta, joka sijaitsee aivan Douro-joen laitamilla. Se on mitä mainioin paikka seurata kaupungin menoa aina hienostuneista katutaiteilijoista vanhoihin pariskuntiin, jotka tulevat aukiolle juomaan aamukahvinsa, portugalilaisen bica-espresson.

Vain lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee Kristallipalatsin puutarha, jossa voit bongata huutavia riikinkukkoja ja rakastuneita pareja, jotka ovat kenties matkalla 1800-luvun parhaita teoksia täynnä olevaan romantiikan ajan museoon.

Paikallisia kutsutaan nimellä ”Tripeiros” (”mahalaukun syöjät”), mutta tyypillisin lounas Portossa on herkullinen ja lihaisa lämmin voileipä, ”francesinha”. Siinä on kerroksittain erilaista lihaa ja juustoa, ja koko komeuden päällä on runsaasti tomaattikastiketta. Kyytipoikana tarjoillaan kylmää portugalilaista olutta. Tätä herkkua voit kokeilla keskustan Café Santiagossa. Keskustassa ollessasi kannattaa tutustua ihastuttavaan art nouveau -tyyliseen kirjakauppaan nimeltään Livraria Lello & Irmão, jonne Porton nuoret älyköt kokoontuvat siemailemaan portviiniä ja selailemaan erikoisia kirjoja.

SYYSKUU: Oaxaca, Meksiko

Hierve el Aguan mineraalilähteet Oaxaca

Hierve el Aguan mineraalilähteet Oaxacassa. Kuva: Carlos Adampol

Meksikon rannikko on kuuluisa turisteja pursuavista rannoistaan, mutta jos suuntaat koilliseen sisämaahan päin, pääset täynnä elämää, lupauksia ja yllätyksiä olevaan kaupunkiin – joka on myös edullinen.

Vuorten ja erikoisen Hierve el Aguaksi kutsutun mineraalilähdealueen ympäröimä Oaxaca on myös portti yhteen Latinalaisen Amerikan hienoimmista arkeologisista kohteista, Monte Albániin, joka on sapoteekki-intiaanien 500-luvulla eaa. rakentama kaupunki.

Siirtomaa-aikaisessa Oaxacan keskustassa voit tutustua ylevään dominikaanisen veljeskunnan barokkiarkkitehtuuriin sekä suklaalle ja chilille tuoksuviin toreihin, joissa voit syödä mitä parhainta meksikolaista ruokaa. Oaxacassa on yli 150 000 rekisteröityä käsityön ammattilaista, ja sitä pidetäänkin Meksikon käsityöteollisuuden kotina. Lukuisista pikkuputiikeista voit ostaa puusta kaiverrettuja koruja, ja ostosten jälkeen kannatta ehdottomasti viettää keskipäivän siestaa kauniissa Santo Domingo de Guzmán -kirkon puutarhassa.

LOKAKUU: Tunis, Tunisia

Tunisin vanhakaupunki

Tunisin vanhakaupunki. Kuva: Michael Foley Photography

Yksi Pohjois-Afrikan jännittävimmistä kaupungeista on rento Tunis, joka on myös täydellinen kohde pikkurahalla reissaavalle. Eukalyptuspuiden reunustamat Nouvelle Ville -alueen kadut luovat kaupungille modernin eurooppalaisen tunnelman, ja Karthagon naapurikaupungissa teet aikamatkan menneen valtakunnan loistoaikaan. Bardo-museossa taas on maailman paras kokoelma Rooman valtakunnan aikaisia seinämaalauksia ja mosaiikkia.

Unescon suojelukohteisiin lukeutuva Tunisin vanhakaupunki ja sen lukemattomat basaarit löytyvät helposti ja tarjoavat mahdollisuuden tutustua pääkaupungin perinteisempään puoleen, jossa vanhanajan parfyymit lumoavat tuoksuillaan ja räätälit valmistavat sinulle koristeellisen kullanvärisen tunikan. Jos kuitenkin tämä Tunisin vilkas basaarielämä alkaa ahdistaa, pääset junalla 20 minuutissa rauhoittumaan boheemiin Sidi Bou Saidin sini-valkoiseen kylään.

MARRASKUU: Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Kap-kaupunki - Lion’s Head -vuori

Näköala Lion’s Head -vuorelta. Kuva: lorenkerns

Kapkaupunkia kutsutaan kaikkien kaupunkien äidiksi (The Mother City), ja se tarjoaakin jokaiselle – myös minibudjetilla reissaavalle – jotakin kiinnostavaa aina kosmopoliittiseen taideskeneen sukeltamisesta suositulle Pöytävuorelle kiipeämiseen ja auringonpalvontaan erinomaisilla rannoilla.

Melkein puolet Kapkaupungin asukkaista on alle 25-vuotiaita – siitä juontuu kaupungin trendikäs, ystävällinen ja innovatiivinen tunnelma. Mukava tapa viettää aikaa on vaellella Woodstock-alueella sijaitsevan muodonmuutoksen läpikäyneen Old Biscuit Mill -tehtaan läpi, joka on pullollaan kansainvälisesti arvostettuja ruokapaikkoja, design-liikkeitä ja muita erikoisia pienyrityksiä. Ei olekaan ihme, että Kapkaupunki oli viime vuonna maailman design-pääkaupunki.

Jos olet eläinten ystävä, kannattaa kävellä Boulder Beachille, jonka hiekkarannalla asustavat afrikanpingviinit.

JOULUKUU: Colombo, Sri Lanka

Colombo - Sri-Lanka

Valojen välkettä Colombon yössä. Kuva: Gerald Pereira

Vuonna 2009 loppuneen sisällissodan jälkeen tästä Sri Lankan suurimmasta metropolista on tullut erittäin trendikäs lomakohde, ja se sopiikin mainiosti joulukuun matkakohteeksi. Colombo tarjoaa erinomaisia makuelämyksiä ja vilkasta yöelämää hulvattoman halpaan hintaan.

Colombossa sijaitsevat monet Aasian tärkeimmistä uskonnonharjoituspaikoista, kuten Beira-järven rannalla sijaitseva, ehdottomasti näkemisen arvoinen Gangaramaya-temppeli. Lähellä sijaitsee myös toinen Colombon maamerkki, Old Dutch Hospital. Tämä 1600-luvulla siirtomaa-aikaan rakennettu paksumuurinen ja punakattoinen sairaala sai uuden käyttötarkoituksen lukuisten trendikkäiden kuppiloiden kotipaikkana vuonna 2011. Iltaisin siellä heräävät eloon jännittäviä fuusioruokia tarjoilevat ravintolat sekä drinkki- ja tee-lounget.

Sukeltaaksesi saaren rentoon tunnelmaan hyppää junaan ja tee romanttinen retki etelään Lavinia-vuorelle. Tämä alue on kuuluisa yhdestä asiasta: paratiisimaisesta kultaisesta rannastaan. Käy uimassa ja siemaile oranssinväristä King Coconut -juomaa auringon laskiessa Intian valtamereen.

Matkakustannusesimerkkejä – budjettimatka – 2014

Matkakustannuksia - budjettimatka

Matkakustannukset / hinnat Numbeo -verkkotietokannasta joulukuussa 2014

 

Lähde: momondo.fi , joka on ilmainen ja riippumaton kansainvälinen matkahakusivusto, joka vertailee miljardeja lento-, hotelli- ja matkahintoja. momondo on voittanut lukuisia palkintoja, ja sitä ovat suositelleet useat johtavat kansainväliset mediat, kuten  CNN, The New York Times ja The Daily Telegraph . momondon pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yritys palvelee matkustajia 30 markkina-alueella. momondon mobiilisovellukset ovat saatavilla ilmaiseksi iPhone -, Android – ja Blackberry -laitteille.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

budjettiloma matkahaku matkailu ulkomaanmatka


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: