MAINOS

Näin onnistuu talvikompostointi

Piha

Talvikompostointi ei ole niin vaikea kuin oletetaan. Kauttaaltaan hyvin lämpöeristetyssä kompostorissa pieneliöiden tuottama lämpö säilyy vuoden ympäri. Muutama vinkki auttaa pitämään kompostoitumisen vauhdissa pakkasessakin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kunnollisessa kuumakompostorissa kompostointi onnistuu vuodenajasta riippumatta. Hyvä lämpöeristys ja toimiva, säädettävä ilmanvaihto varmistavat hajoamisen jatkumisen kylmilläkin keleillä. Kompostille tai kompostorille ei sinänsä ole vaaraksi, vaikka massa jäähtyy tai jopa jäätyy.

Jäätyneessä kompostorissa jätteet odottavat -pakastettuna- lämpimämpiä kelejä. Jäätynyttä kompostoria voi käyttää normaalisti. Jätteiden sekaan pitää muistaa lisätä myös kuiviketta. Massan jäätyminen on kuitenkin kiusallista siksi, että kompostori täyttyy nopeasti, kun jätteet eivät painukaan kasaan. Sitä paitsi massa saattaa keväällä sulaessaan ruveta haisemaan ennen kompostoitumisen käynnistymistä.

Jäähtyneen kompostin saa heräteltyä lämpimällä vedellä. Ämpärilliseen kuumaa vettä sekoitetaan pari kourallista kompostiherätettä, vesi kaadetaan tasaisesti kompostoriin ja massaa sekoitetaan. Jos komposti on jo ennestään liian märkä, veden lisäämisestä on tietysti haittaa. Turvallisempi kompostin herätyskeino on kuumalla vedellä täytetyn kanisterin hautaaminen massan pintakerrokseen. Lämpö saa pieneliöt heräämään, ne alkavat tuottaa lämpöä ja niin edelleen – komposti starttaa.

Kuva: Biolan

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jäätynyt komposti komposti kompostori lämpökomposti lämpökompostori talvi talvikompostointi