Näin säästät energiaa ja rahaa jouluna

Lämmitys
Joulunakin kannattaa muistaa, että ylenpalttinen kuluttaminen ei ole juhlatunnelman edellytys. Oikealla energian säästöllä ympäristö ja rahapussi kiittävät.

Jouluvalot, uunissa pitkään haudutetut ruuat sekä joulusauna kuuluvat erottamattomasti joulun juhlintaan. Energiaa on joulunakin helppo säästää pienillä teoilla.

Jouluvalojen ei tarvitse loistaa ympäri vuorokauden. Eniten niistä on iloa pimeän aikaan, mutta keskellä yötä niitä harvempi ihastelee.

”Kun varustat jouluvalot ajastimella, ne syttyvät ja sammuvat juuri silloin, kun niistä on eniten iloa. Jos ajastinta ei ole käytettävissä, vedä töpseli edes yöksi irti seinästä”, vinkkaa Erkan Yilmaz L&T:n kiinteistötekniikasta.

Jouluruokien valmistuksessa kannattaa hyödyntää edullisempaa yösähköä sekä uunin esi- ja jälkilämmöt. Ruokien lämmittämisessä mikroaaltouuni on uunia energiatehokkaampi vaihtoehto. Ruoat puolestaan jäähtyvät nopeasti hangessa tai kylmällä kuistilla ennen jääkaappiin laittamista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Joulusaunassa energiaa säästyy, kun sinne menee heti, kun se on lämmin ja kytkee sen pois päältä heti, kun viimeinen saunoja on lopettanut saunomisen. Kuumaa vettä ei kannata tuhlata joulusaunassakaan.

”Jouluna voi kääntää myös sisätilojen lämmitystä reilusti pienemmälle. Uunin ja hellan käyttö, kynttilöiden polttaminen ja suuren ihmismäärän kerääntyminen samaan paikkaan nostavat sisätilojen lämpötilaa huomaamatta”, Yilmaz toteaa.

Lue myös:

Vinkit jätteenlajitteluun jätetyyppikohtaisesti >
Näin vähennät jätemäärää ja lajittelet oikein >

Lähde: Lassila & Tikanoja

MAINOS
MAINOS LOPPUU